Στο υποβρύχιο Titan που αγνοείται από την Κυριακή είναι στραμμένα τα βλέμματα με τις ομάδες διάσωσης των ΗΠΑ, Καναδά και Γαλλίας να δίνουν μάχη με τον χρόνο για να το εντοπίσουν. Το υποβρύχιο Titan εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής για να ερευνήσει τα συντρίμμια του Τιτανικού, 900 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κέιπ Κοντ της Μασαχουσέτης.

Οι έρευνες έχουν ενταθεί καθώς η αμερικανική ακτοφυλακή προβλέπει ότι η παροχή οξυγόνου μέσα στο υποβρύχιο θα εξαντληθεί στις 7:08 π.μ. ET Πέμπτης (14:08 ώρα Ελλάδας), δήλωσε εκπρόσωπος της χθες το απόγευμα.

Το υποβρύχιο Titan που αγνοείται.
Φωτογραφία: Abaca,

Η εν λόγω ανακοίνωση μάλιστα εντείνει την αγωνία για τους 5 επιβαίνοντες στο υποβρύχιο που χάθηκε στο ναυάγιο του Τιτανικού. Ποιοι είναι όμως, οι 5 άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο υποβρύχιο;

Στόκτον Ρας

Ο Στόκτον Ρας ήταν ο οραματιστής της OceanGate, της εταιρείας που οργάνωνε τα ταξίδια για όσους θέλουν να δουν από κοντά το ναυάγιο του Τιτανικού. Ο 61χρονος μηχανικός έχει σχεδιάσει ένα πειραματικό αεροσκάφος και άλλα καταδυόμενα οχήματα. Ο Ρας ήταν πάντα ανάμεσα στα 5 μέλη του υποβρυχίου, όταν πραγματοποιούνταν οι καταδύσεις.

Η OceanGate ιδρύθηκε το 2009, αλλά μετά το 2021 άρχισε να προσφέρει τα ταξίδια στο θρυλικό ναυάγιο με κόστος 250.000 δολάρια το άτομο (περίπου 227.000 ευρώ).

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ρας είπε στο CBS Sunday Morning ότι το να κάνεις κατάδυση με το υποβρύχιο δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα επικίνδυνο. Το μόνο που τον απασχολούσε ήταν πως ίσως κάποια στιγμή του συνέβαινε κάτι και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην επιφάνεια.

Most of the livable space on this planet is in the ocean, yet more than 80% of it remains unexplored. We're excited…

Posted by OceanGate Expeditions on Friday, October 7, 2022

Χάμις Χάρντινγκ

Ο 58χρονος Βρετανός πλοηγός του βαθυσκάφους Χάμις Χάρντινγκ ήταν ένας άνθρωπος την περιπέτειας που είχε πατήσει πολλές φορές στον Νότιο Πόλο και είχε προσεγγίσει το Διάστημα με μια από τις πτήσεις της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος. Έχει ακόμη στο ενεργητικό του το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη παραμονή στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών, την τάφρο των Μαριανών.

Ο Χάμις Χάρντινγκ απέκτησε το πτυχίο πιλότου στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ενώ σπούδαζε στο Κέιμπριτζ και ίδρυσε εταιρεία αεροσκαφών.

Η κατάδυση στον Τιτανικό θα γινόταν τον Ιούνιο του 2022, αλλά καθυστέρησε επειδή το υποβρύχιο υπέστη ζημιά στην προηγούμενη κατάδυση, χωρίς να τραυματιστεί κανένας. Πριν ξεκινήσει την αποστολή είχε πει ότι αυτή θα ήταν η πρώτη και η τελευταία για το 2023 λόγω του κακού καιρού.

I am proud to finally announce that I joined OceanGate Expeditions for their RMS TITANIC Mission as a mission specialist…

Posted by Hamish Harding on Saturday, June 17, 2023

Σαχζάντα και Σουλεμάν Νταγούντ

Οι Σαχζάντα και Σουλεμάν Νταγούντ είναι πατέρας και γιος από το Πακιστάν και ανήκουν σε μια από πιο πλούσιες οικογένειες της χώρας. Η κατάδυση στο ναυάγιο του Τιτανικού ήταν για αυτούς μια περιπέτεια ζωής, που ίσως όμως τελικά να αποβεί μοιραία.

Ο Σαχζάντα Νταγούντ είναι 48 χρόνων και ζει στο Λονδίνο με τη σύζυγό του και την κόρη τους. Είναι αντιπρόεδρος της Engro Corporation, μιας μεγάλης εταιρείας λιπασμάτων και πετροχημικών.

Συνεργάζεται και με το Ινστιτούτο SETI, το οποίο ερευνά για εξωγήινη ζωή, ενώ υποστηρίζει και δύο ιδρύματα που ίδρυσε ο βασιλιάς Κάρολος εξού και το προσωπικό ενδιαφέρον που έδειξε ο Βρετανός μονάρχης ο οποίος ζήτησε να έχει συνεχή ενημέρωση.

O Σαχζάντα Νταγούντ. (Φωτογραφία: dawoodhercules.com)

Ο νεαρός Σουλεμάν Νταγούντ είναι μόλις 19 χρόνων και είναι «μεγάλος θαυμαστής της επιστημονικής φαντασίας»,

Πωλ-Ανρί Ναρζολέ

Ο Πωλ-Ανρί Ναρζολέ είναι 77 χρόνων και είναι ο «γκουρού« του Τιτανικού. Στα 77 του με μακρά εμπειρία στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, ο Πωλ-Ανρί Ναρζολέ, έχει περάσει πολύ περισσότερο χρόνο στο ιστορικό ναυάγιο από κάθε άλλο εξερευνητή, με αρχή από το 1987, δύο μόλις χρόνια από την ανακάλυψη του ναυαγίου.

Έχει τη θέση του διευθυντή υποβρύχιας έρευνας στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα στο ναυάγιο και έχει ανακτήσει χιλιάδες αντικείμενα από αυτό.

Στο συναμικό του έχει 37 καταδύσεις στο ναυάγιο του Τιτανικού μαζί με αυτή που έκανε με το υποβρύχιο Titan.

O Πωλ-Ανρί Ναρζολέ. (Φωτογραφία: Abaca).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ