Ο Λεωνίδας Τζέκας είναι από τους πιο έμπειρους και φωτορεπόρτερ με έδρα τη Λάρισα και είναι αυτός που μαζί με τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Λιάκο τράβηξαν τη φωτογραφία που μας συγκλόνισε με τον διασώστη της ΕΜΑΚ και προπονητή της ομάδας εφήβων του πόλο στον ΠΑΟΚ, Ιωάννη Παπαγιαννάκη, να λυγίζει μπροστά σε αυτό που είδε στον τόπο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ο Ιωάννης Παπαδάκης έμπειρος διασώστης της ΕΜΑΚ εδώ και 23 χρόνια δεν άντεξε. Κάποια στιγμή λύγισε πάνω στα συντρίμμια του τρένου. Και αυτός ο ανείπωτος πόνος και τα δάκρυα στο πρόσωπό του, απαθανατίστηκαν. Η φωτογραφία έγινε viral.

Το okmag επικοινώνησε με τον φωτορεπόρτερ Λεωνίδα Τζέκα, ο οποίος είναι αλήθεια ότι δεν επιθυμούσε αρχικά να μιλήσει λέγοντας πως απλώς έκανε τη δουλειά του και πως ακόμα δεν έχουν αναγνωριστεί από τους συγγενείς όλοι οι νεκροί της τραγωδίας. Ωστόσο μας είπε τα εξής τονίζοντας πάντα πως αυτοί που πρέπει να μιλήσουν είναι οι διασώστες.

«Αυτή τη φωτογραφία την τράβηξα εγώ και ο συνάδελφος ο Γιάννης ο Λιάκος. Τραβούσαμε από το ίδιο σημείο. Αλλά δεν θέλω να μιλήσω εγώ. Δεν είμαι αυτός που πρέπει να μιλήσω. Εγώ έκανα τη δουλειά μου. Αυτοί που πρέπει να μιλήσουν είναι αυτοί οι άνθρωποι που σώζουν ζωές όχι εγώ. Και αυτοί οι γονείς που έχασαν τα παιδιά τους.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην λύγισε σε αυτό που είδαμε στον τόπο του δυστυχήματος. Ούτε εμείς που ανήκουμεστο χώρο των ΜΜΕ και κυρίως αυτοί που βρέθηκαν στο σημείο, γιατροί, πυροσβέστες. Αυτοί πρέπει να μιλήσουν κάποια στιγμή, επιμένω.»

Σε ερώτησή μας αν τον έχει συγκλονίσει κάτι τόσο πολύ στην 30χρονη πορεία του στο φωτορεπορτάζ, μας ανέφερε το δυστύχημα με τα παιδά στα Τέμπη το 2003…

Ο Γιάννης Παπαγιαννάκης έχει δηλώσει για το τραγικό συμβάν στο ραδιόφωνο του Metropolis 95.5: «Όταν πήγαμε εκεί γνωρίζαμε πως πλέον εμείς δεν θα ερευνούσαμε για ζωντανούς. Όσοι είχαν καταφέρει να βγουν ζωντανοί, βγήκαν άμεσα μέσα στην πρώτη ώρα και επομένως γνωρίζαμε πως το δικό μας έργο αφορούσε νεκρούς. Όλες οι εικόνες ήταν συγκλονιστικές και είμαι ακόμη φορτισμένος και προφανώς δεν πρόκειται να ξεχάσω αυτές τις εικόνες ποτέ»

Η ίδια συγκλονιστική στιγμή από άλλη λήψη (πηγή: Αbaca)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ