Το λαϊκό προσκύνημα για τον Μίκη Θοεδωράκη ολοκληρώθηκε σήμερα στις 2 το μεσημέρι με πλήθος κόσμου να καταλύζει τη Μητρόπολη Αθηνών παρά τη βροχή. Ακολούθησε, στις 3 το μεσημέρι, η τελετή αποχαιρετισμού με πλήθος από εκπροσώπους του πολιτικού, του καλλιτεχνικού και του πνευματικού κόσμου.

«Σήμερα αποχαιρετάμε τον Μίκη Θεοδωράκη, όλοι μαζί, όλες οι ηλικίες κι όλες οι γενιές. Και αυτές που μοιράστηκαν μαζί του βιωμένες εμπειρίες, και αυτές που εισέπραξαν τα τραγούδια του σαν ένα κάλεσμα για την υπέρβαση του ατομικού και τη συνάντηση με τους άλλους· σαν ένα κώδικα που υπερέβαινε τις συγκυρίες, σηματοδοτώντας την αντίσταση, την ελπίδα, τη συντροφικότητα, τη συλλογική διεκδίκηση· σαν ένα μήνυμα ελευθερίας. Και μαζί με τους μεγαλύτερους, τον αποχαιρετούν και οι νεότερες γενιές, τα παιδιά και οι έφηβοι. Γιατί και οι νέοι μας συγκινούνται όταν τραγουδούν το «Ένα το χελιδόνι» στα σχολειά τους, παρασυρμένοι από τον εγερτήριο άνεμο που διαπερνά τους στίχους και τη μουσική. Εκείνο τον σχεδόν μεταφυσικό άνεμο-ζωοδότη μιας εποχής οδύνης αλλά και ανάτασης, αγώνων και μεγάλων οραμάτων» είπε η στον επικήδειο λόγο της η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στη συνέχεια η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα κατευθυνθεί προς το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό την ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του, τα Χανιά. Στη Μητρόπολη Χανίων θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι στις 12 το μεσημέρι και στη 1 της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί η νεκρώσιμος ακολουθία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στον Γαλατά.

Η ταφή του, έπειτα από επιθυμία που είχε εκφράσει ο ίδιος, θα γίνει στο Κοιμητήριο του Γαλατά όπου και θα ταφεί, μαζί με τους γονείς και τον αδελφό του.

Φωτογραφίες: NDP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ