Η τελετή αποχαιρετισμού για τον πελώριο Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών είναι σε εξέλιξη με σύσσωμη την Πολιτεία να τον αποχαιρετά. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μάλιστα αφού υποκλίθηκε στον σπουδαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη εκφώνησε επικήδειο λόγο.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη Μητρόπολη Αθηνών (NDP)

«Ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε ένα ιδιαίτερο μουσικό σύμπαν, τόνισε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον λόγο της:

«Σήμερα αποχαιρετάμε τον Μίκη Θεοδωράκη, όλοι μαζί, όλες οι ηλικίες κι όλες οι γενιές. Και αυτές που μοιράστηκαν μαζί του βιωμένες εμπειρίες, και αυτές που εισέπραξαν τα τραγούδια του σαν ένα κάλεσμα για την υπέρβαση του ατομικού και τη συνάντηση με τους άλλους· σαν ένα κώδικα που υπερέβαινε τις συγκυρίες, σηματοδοτώντας την αντίσταση, την ελπίδα, τη συντροφικότητα, τη συλλογική διεκδίκηση· σαν ένα μήνυμα ελευθερίας. Και μαζί με τους μεγαλύτερους, τον αποχαιρετούν και οι νεότερες γενιές, τα παιδιά και οι έφηβοι. Γιατί και οι νέοι μας συγκινούνται όταν τραγουδούν το «Ένα το χελιδόνι» στα σχολειά τους, παρασυρμένοι από τον εγερτήριο άνεμο που διαπερνά τους στίχους και τη μουσική. Εκείνο τον σχεδόν μεταφυσικό άνεμο-ζωοδότη μιας εποχής οδύνης αλλά και ανάτασης, αγώνων και μεγάλων οραμάτων» είπε η ΠτΔ.

Η ίδια μάλιστα πρόσθεσε πως ο Μίκης Θεοδωράκης έβαλε στο στόμα όλων μας τα λόγια των κορυφαίων Ελλήνων ποιητών. «Με σεβασμό και συγκίνηση αποχαιρετώ εκ μέρους όλων των Ελλήνων τον Μίκη Θεοδωράκη», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο:

Δείτε και την υπόκλιση της Κατερίνας Σακαλλαροπούλου στον Μίκη Θεοδωράκη:

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα βρεθεί στη συνέχεια στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να μεταφερθεί στον Γαλατά Χανίων για την κηδεία του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη που θα γίνει το μεσημέρι της Πέμπτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ