Μπορεί o πόλεμος στην Ουκρανία να μαίνεται χωρίς έλεος ωστόσο όπως τόνισε την Παρασκευή ο Αλέξης Κουβέλης σε απευθείας σύνδεση από τη Μαριούπολη στην εκπομπή «Super Κατερίνα», «καλό είναι να μην πιστεύουμε όλες τις εικόνες που βλέπουμε στις οθόνες μας». Όπως εξήγησε ο ίδιος, μια σκηνή που δείχνει επίθεση στο Κίεβο δεν είναι αληθινή, Πρόκειται για πλάνο από το 2020.

Παρά τις τραγικές στιγμές που βιώνουν οι κάτοικοι και οι οικογένειες στην Ουκρανία, κάποιοι επιδιώκουν να ανεβάζουν ψεύτικες εικόνες δήθεν από την εισβολή των Ρώσων. Χρειάζεται προσοχή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαληθεύσει τις ειδήσεις που βλέπετε στο TikTok. Ο λόγος; Κάποια παραπληροφόρηση σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία εξαπλώνεται στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης. Ένα νέο post στο Twitter από τον δημοσιογράφο του NBC News Μπεν Κόλινς αποκάλυψε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο TikTok. «Αυτό το βίντεο ενός στρατιώτη με αλεξίπτωτο έχει 20 εκατομμύρια προβολές στο TikTok. Το σχόλιο; «Ο αδερφός καταγράφει μια εισβολή». Αλλά δεν είναι αλήθεια. Αυτό το βίντεο είναι του 2016», αποκάλυψε ο Ben.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε από κάποιον με το ίδιο όνομα χρήστη στο Instagram τον Απρίλιο του 2016. Οι άνθρωποι νόμιζαν ότι έδειχνε έναν Ρώσο αλεξιπτωτιστή να καταγράφει τον εαυτό του να κατεβαίνει στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν ισχύει. Το βίντεο στο TikTok δεν περιείχε λεζάντα και οι χρήστες στα σχόλια φαινομενικά υπέθεσαν ότι γυρίστηκε στην Ουκρανία, κάτι που βοήθησε το βίντεο να γίνει viral πολύ γρήγορα.

Υπάρχουν μερικές αυθεντικές live στιγμές που ανεβαίνουν στο TikTok, αλλά ορισμένοι χρήστες χρησιμοποιούν επεξεργασμένα ή μεταγλωττισμένα πλάνα από άλλα μέρη. Κάποιοι χρησιμοποιούν τα βίντεο ως τρόπο να αναζητήσουν χρηματικές δωρεές ή να κερδίσουν οπαδούς στην εφαρμογή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ