Μια μέρα πριν από το Πάσχα και πολλοί από εμάς δεν ξέρουμε τι να φάμε στο τραπέζι μετά από κάποιες μέρες νηστείας.

Το πασχαλινό τραπέζι σηματοδοτεί για πολλούς τη λήξη της νηστείας, άρα και την υπερκατανάλωση όσων «στερήθηκαν» το προηγούμενο διάστημα. Αυτό συχνά συνοδεύεται από προβλήματα δυσπεψίας, λόγω αυξημένης κατανάλωσης λιπαρών.

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χριστιάννα Μέλλου δίνει στους αναγνώστες του okmag μερικές συμβουλές για να μην ξεφύγουμε:

  • Ξεκινάμε με το πρωινό της Κυριακής.

Ένα ελαφρύ πρωινό χωρίς υπερβολές, σε συνδυασμό με ένα σνακ πχ. φρούτο θα μας κρατήσει χορτάτους μέχρι το μεσημέρι και θα αποφύγουμε το άσκοπο τσιμπολόγημα.

  • Γεμίζουμε μια φορά το πιάτο μας.

Σύμφωνα με τη μέθοδο του My Plate, το μισό πιάτο μας πρέπει να αποτελείται από λαχανικά και το υπόλοιπο από την πρωτεΐνη και το άμυλο. Με αυτό τον τρόπο θα απολαύσουμε ό,τι μας αρέσει χωρίς να στερηθούμε κάτι αλλά και με μέτρο.

  • Μην ξεχνάμε την ενυδάτωση.

Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν το κύριο γεύμα σας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε παράλληλα με την κατανάλωση του αλκοόλ, προκειμένου να περιορίσετε την ποσότητα που πίνετε.

  • Και με τα γλυκά τί γίνεται;

Το τσουρέκι και τα κουλουράκια αποτελούν πλούσια πηγή υδατανθράκων και λίπους. Εννοείται και θα φάμε, είναι μία μέρα το χρόνο δεν είναι όμως απαραίτητο να γίνει υπερκατανάλωση. Επιλέγουμε το αγαπημένο μας γλυκό και μπορεί να γίνει μέρος του πρωινού ή του σνακ μας μαζί με ένα φρούτο.

  • Ελαφρύ βραδινό.

Το βράδυ μπορούμε να επιλέξουμε μια σαλάτα με μία άπαχη πηγή πρωτεΐνης πχ. ασπράδια ή ένα τυρί άπαχο.

Καλό Πάσχα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ