Σε κλίμα συγκίνησης στην Μητρόπολη Αθηνών πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, με την οικογένειά του αλλά και βασιλείς από όλο τον κόσμο να τον αποχαιρετούν. Αμέσως μετά η πομπή κατευθύνθηκε στο Τατόι όπου και πραγματοποιήθηκε η ταφή του.

Στις 15.20 τα παιδιά και τα εγγόνια του τέως βασιλιά μετέφεραν τη σορό του στον Ναό της Αναστάσεως όπου τελέστηκε τρισάγιο. Η συγκίνηση τόσο της Άννας Μαρίας όσο και των παιδιών του τέως ήταν μεγάλη. Στις 15:35 ολοκληρώθηκε το τρισάγιο και ακολούθησε η ταφή. Την ώρα της μεταφορά της σορού προς τον τάφο οι παριστάμενοι που έσπευσαν έξω από το χώρο, έψαλαν τον εθνικό ύμνο. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ετάφη δίπλα στους γονείς του, Παύλο και Φρειδερίκη.

Δείτε στο youtube του okmag την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Από τις 6 σήμερα το πρωί η σορός του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στην Μητρόπολη. Πλήθος κόσμου που ήρθε από πολλές περιοχές της Ελλάδας περίμενε από τις 5 το πρωί για να μπορέσει να βρεθεί στο παρεκκλήσι.

Το φέρετρο που ήταν καλυμμένο με την ελληνική σημαία, μετέφεραν στη Μητρόπολη οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνουο Παύλος, ο Νικόλαος μαζί με τα παιδιά του πρώτου.

Με μισή ώρα καθυστέρηση μεταφέρθηκε η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη. Η κοσμοσυρροή επέβαλε την αλλαγή στον προγραμματισμό. Η εξόδιος ακολουθία έχει προγραμματιστεί για τις 12:00.

Λίγο πριν τις 12 κατέφθασαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι όπως η αδελφή του τέως βασιλιά, η βασιλομήτωρ Σοφία της Ισπανίας με τον επίτιμο βασιλιά της Ισπανίας και σύζυγό της Χουάν Κάρλος.

H εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε περίπου στις 12.25. Στις 13.30, ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, ξεκίνησε συγκινημένος να εκφωνεί τον επικήδειο για τον πατέρα του, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για την νίκη του στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και για τη δύσκολή στιγμή που ανέβηκε στο θρόνο. Εμφανής ήταν η συγκίνηση της Άννας Μαρίας.

Περίπου στις 12:20 έφθασε στη Μητρόπολη η χήρα του τέως βασιλιά, Άννα Μαρία μαζί με τη νύφη της Μαρί Σαντάλ και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο.

Λίγο μετά τις 12 έφθασε στη Μητρόπολη και η βασιλική πριγκίπισσα της Μεγάλη Βρετανίας, Άννα. Η αδερφή του βασιλιά Κάρολου ήρθε στη χώρα μας το πρωί με ιδιωτικό τζετ.

Πίσω από τη σορό, βρίσκονταν οι τρεις γιοι του Κωνσταντίνου, Παύλος, Φίλιππος και Νικόλαος, οι οποίοι έφτασαν στον χώρο λίγο πριν τις 11:00 και έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα.

Ιδιαίτερο χειροκρότημα εισέπραξαν κατά την άφιξή τους ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας με τη βασίλισσα Λετίσια.

Στη Μητρόπολη έφτασε λίγο μετά τις 11 ο Παναγιώτης Πικραμμένος ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Εκτός από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης το «παρών» έδωσε και ο υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που τις τελευταίες μέρες έχει επέβλεψε τις εργασίες στο Τατόι όπου θα γίνει η ταφή.

Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και παρόντες ήταν και μέλη της Ιεράς συνόδου. Ο Αρχιεπίσκοπος θα στέκεται στην Ωραία Πύλη, ενώ δεξιά και αριστερά θα βρίσκονται έξι συν έξι Συνοδικοί Μητροπολίτες. Δεξιά και αριστερά πριν από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η Χορωδία του Ναού.

Από τους υψηλούς καλεσμένους μόνο οι 187 είχαν ονομαστική πρόσκληση για να μπουν στη Μητρόπολη.

Η χήρα του τέως βασιλιά Άννα Μαρία, οι γιοι του Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος και οι κόρες του Αλεξία και Θεοδώρα ήταν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων. Δίπλα τους, οι αδελφές του Κωνσταντίνου, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η αδερφή της πριγκίπισσα Ειρήνη. Αριστερά από την οικογένεια κάθησαν τα βασιλικά ζεύγη. Στη δεύτερη σειρά καθισμάτων, βρέθηκαν πρώην βασιλείς και στην τρίτη σειρά, διάδοχοι θρόνων.

Δείτε εδώ ποιοι Έλληνες πολιτικοί βρέθηκαν στο λαϊκό προσκύνημα εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ