Η 11η Σεπτεμβρίου χαρακτηρίστηκε ως η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο. Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, όταν 19 αεροπειρατές κατέλαβαν τέσσερα αεροσκάφη και κατάφεραν να συντρίψουν τρία εξ αυτών σε εμβληματικά κτίρια.

Γύρω στις 8 το πρωί, ενώ πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν προς τα γραφεία τους στη συνοικία της Γουόλ Στριτ, στην οποία δέσποζαν οι δίδυμοι πύργοι, 19 τζιχαντιστές της Αλ-Κάιντα, έχουν ήδη περάσει τους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων της Βοστώνης, της Ουάσινγκτον και του Νιούαρκ. Ήταν οπλισμένοι με μικρά μαχαίρια και κοπίδια, που τότε επιτρέπονταν ακόμη να έχουν οι επιβάτες στην καμπίνα των αεροπλάνων.

Επιβιβάζονται σε τέσσερα αεροπλάνα της γραμμής που αναχωρούν από την Καλιφόρνια, με αποστολή να κάνουν αεροπειρατεία. Δύο αεροπλάνα έπεσαν διαδοχικά πάνω στους Δίδυμους Πύργους, οι οποίοι κατέρρευσαν σε λιγότερο από δύο ώρες, και ένα τρίτο έπληξε το Πεντάγωνο. Το τέταρτο αεροπλάνο, το οποίο φέρεται να είχε στόχο το Καπιτώλιο (έδρα του Κογκρέσου) ή τον Λευκό Οίκο, κατέπεσε σε δασώδη περιοχή στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια, αφού οι επιβάτες κατάφεραν να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Κανένας από τους επιβαίνοντες στα τέσσερα αυτά αεροπλάνα δεν επέζησε.

Η τρομοκρατική επίθεση, που συγκλόνισε ολόκληρη την ανθρωπότητα και άλλαξε τις ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο, προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 3.000 πολιτών, τον τραυματισμό πολύ περισσότερων, ενώ ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός εκείνων που πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας.

Στη Νέα Υόρκη επικρατούσε χάος και ένα τεράστιο σύννεφο καπνού κάλυψε την πόλη. Τα σωστικά συνεργεία κατέφθασαν στο σημείο για να σβήσουν τις φωτιές και να σώσουν τους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στα κτίρια. Οι ανατριχιαστικές εικόνες με τους ανθρώπους να πηδούν από τους φλεγόμενους Δίδυμους Πύργους στο κενό και τον τρόμο στο βλέμμα των ανθρώπων που έτρεχαν να σωθούν, στοιχειώνουν μέχρι και σήμερα την ανθρωπότητα.

Η ώρα είναι 9:03 π.μ. Ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος διάβαζε μια ιστορία σε μαθητές στη Φλόριντα, ενημερώνεται από τον προσωπάρχη του. «Η Αμερική δέχεται επίθεση» του λέει στο αυτί. Ο Αμερικανός πρόεδρος διακόπτει την επίσκεψή του. Σε μια σύντομη δήλωση κάνει λόγο για μια «προφανή τρομοκρατική επίθεση». Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Μπους, που είχε καταφύγει στην αεροπορική βάση Μπάρκντεϊλ, έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε «κατάσταση ύψιστου συναγερμού».

Στις 9:43 π.μ. η πτήση 77 της American Airlines, που ξεκίνησε από την Ουάσιγκτον και είχε προορισμό το Λος Άντζελες, με 64 επιβάτες, προσκρούει στη δυτική πρόσοψη του Πενταγώνου. Στην επίθεση στο Πεντάγωνο χάνουν τη ζωή τους 125 άτομα, στρατιωτικό προσωπικό και επιβάτες της πτήσης. Λευκός Οίκος, Καπιτώλιο κι άλλα ομοσπονδιακά κτίρια της Ουάσιγκτον εκκενώνονται, όπως και τα κτίρια που στεγάζουν την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΗΕ.

Λίγο αργότερα, γίνεται γνωστό ότι τέταρτο αεροσκάφος συνετρίβη στην Πενσιλβάνια. Οι επιβάτες της πτήσης 93 της United Airlines κατάφεραν να ανατρέψουν τα σχέδια των τρομοκρατών, καθώς έμαθαν από συγγενείς τους για τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Μια ομάδα επιβατών αποφάσισε να εισβάλει στο πιλοτήριο, αλλά περίμενε μέχρι το αεροπλάνο να φτάσει πάνω από μια αγροτική περιοχή για να το πράξει. Ο Τοντ Μπίμερ, που ήταν σε επικοινωνία με μια υπάλληλο του πύργου ελέγχου, έδωσε το σύνθημα: «Είστε έτοιμοι; Εντάξει, πάμε!».

Η μάχη με τους αεροπειρατές διήρκεσε έξι λεπτά: την ώρα που οι επιβάτες προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του αεροσκάφους, οι αεροπειρατές αποπειρώνται να κόψουν την παροχή οξυγόνου και ρίχνουν το αεροσκάφος σε χαμηλότερο ύψος για να τους αποσταθεροποιήσουν. Το Boeing 757, το οποίο είχε ακόμη καύσιμα, πέφτει στο έδαφος με ταχύτητα περίπου 900 χιλιομέτρων την ώρα και εκρήγνυται σε μια μπάλα φωτιάς στο δυτικό τμήμα της Πενσιλβάνια, 250 χιλιόμετρα από την Ουάσινγκτον.

Αλλά η τραγωδία στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου δεν έχει τελειώσει, καθώς με διαφορά λίγων λεπτών, καταρρέουν διαδοχικά οι Δίδυμοι Πύργοι. Σύμφωνα με τις μελέτες του MIT, η κατάρρευση οφείλεται στις σοβαρές δομικές ζημιές που προκλήθηκαν από την πρόσκρουση των αεροπλάνων σε κάθε πύργο σε συνδυασμό με μια σειρά πυρκαγιών που ξέσπασαν και εξαπλώθηκαν σε αρκετούς ορόφους.

Δεκάδες πλοία ,φέρι μπόουτ, αλιευτικά, γιoτ, κινητοποιούνται για να απομακρύνουν έως και 500.000 ανθρώπους. Χιλιάδες άλλοι περπάτησαν, μερικοί επί ώρες, φεύγοντας προς τη Γέφυρα του Μπρούκλιν στα ανατολικά ή προς το βόρειο Μανχάταν.

Διασώστες που έχουν σπεύσει στην περιοχή αναζητούν επιζώντες στα ερείπια των πύργων που καπνίζουν. Σωστικά συνεργεία και δημοσιογράφοι αρχίζουν να μιλούν για «Σημείο Μηδέν». Κανείς δεν τολμάει ακόμη να αναφέρει απολογισμό, μολονότι φαίνεται ήδη ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ