Σήμερα εστιάζω στις σχέσεις, στην επικοινωνία. Ο καθένας μας είναι ένας κόσμος. Αντιλαμβάνεται τα πράγματα αναλόγως με το τι έχει περάσει και τι ερμηνείες έχει δώσει. Αν ένας άνθρωπος δεν έχει επιθυμήσει να δουλέψει με τον Εαυτό του, θα έχει ως αποτέλεσμα το Εγώ του να είναι αρκετά αμετακίνητο μη μπορώντας να δείχνει αληθινό ενδιαφέρον για τους άλλους. Πάμε να δούμε στη πράξη τι συμβαίνει.

Πρώτο ραντεβού. Έλξη. Μας αρέσει κάποιος. Τώρα χρειάζεται να επικοινωνήσουμε για να κατανοήσουμε τι μας έλκει! Ο τρόπος που θα επικοινωνήσουμε στο πρώτο ραντεβού είναι το θεμέλιο της μελλοντικής σχέσης. Τι συζήτηση ανοίγεις στο πρώτο ραντεβού, είναι λοιπόν καίριο ζήτημα, για να μην αναρωτιέσαι αργότερα, μα πώς δεν τα είχα δει. Δεν τα είχες δει γιατί η ανάγκη σου για σχέση ήταν μεγαλύτερη από την επιθυμία σου για μια αληθινή σχέση. Ανάλαφρες ερωτήσεις αλλά που κατανοείς βαθύτερα ζητήματα είναι ένας χρήσιμος τρόπος να δημιουργήσεις μια όμορφη επικοινωνία και να δεις πόσο ταιριάζεις στο επί της ουσίας. Αν παραμένεις στο τι φαγητό σου αρέσει; Ή που σου αρέσει να πηγαίνεις διακοπές χάνεις χρόνο. Αν παράλληλα με αυτές τις ερωτήσεις διεκπεραίωσης κάνεις και πιο στοχευμένες όπως τι θα ήταν αυτό που θα ήθελες να γνωρίζεις καλύτερα! Εδώ παρατηρείς τι θα ευχόταν, αν έχει όραμα, πώς σκέφτεται. Έχεις κάποιο αγαπημένο μέρος και αν ναι πώς το έχεις συνδέσει; Αυτή τη περίοδο που εστιάζεις περισσότερο; Κάποιο βιβλίο ίσως ή ταινία που σε έχει ενθουσιάσει; Οι απαντήσεις μπορούν να σου αποκαλύψουν δικές του αξίες. Υπάρχει κάτι που θα άλλαζες στη ζωή σου; Εδώ βλέπεις πόσο αμετακίνητος, άκαμπτος ή εύκαμπτος ενδεχομένως είναι.

Ο σύντροφος είναι κάποιος που επιθυμεί να διδαχτεί μαζί σου. Να εξελίσσεται παράλληλα μαζί σου, ο καθένας με τον τρόπο του μεν, αλλά έχοντας κοινή επιθυμία για αποτέλεσμα. Αν φοβάσαι να μιλήσεις γιατί ενδεχομένως θα εκραγεί, καθώς έχει συσσωρευμένο θυμό πώς περιμένεις να ζήσεις με ηρεμία και αγάπη; Ο σύντροφος μας είναι ο καθρέφτης μας. Μέσα από τα μάτια του άλλου βλέπουμε καλύτερα εμάς. Στην προσωπική μου ζωή ο τρόπος που ζω από μικρή τις σχέσεις μου, όλων των ειδών των σχέσεων είναι ως γκουρού μου. Τόσο πολύ τις εκτιμώ και αγαπώ. Τι κέρδισα μέσα από αυτή τη διαδικασία; Αγαπούσα από πάντα την ψυχή μου. Αυτό με έκανε να διδάσκομαι από τον κάθε άλλον που γνώριζα. Μέσα από αυτή διαδικασία αναλόγως το θέμα που βίωνε η εκάστοτε σχέση εκπαιδευόμουν παίρνοντας διπλώματα όσον αφορά την ψυχική υγεία.

Σήμερα που μιλάμε έχω ασχοληθεί με παρά πολλές προσεγγίσεις. Θετική ψυχολογία, φιλοσοφία Patanjali και Osho από γιόγκα, τεχνικές NLP, coaching, παιδικό τραύμα, παίγνιο θεραπεία, Θήτα healing, συστημική προσέγγιση και αναπαράσταση, φόβο, αρνητικά συναισθήματα, καθρέφτη. Έτσι λοιπόν δημιούργησα εμένα εν ολίγοις. Αγαπώ τους άλλους λοιπόν με όλο μου το είναι. Μου έχουν φερθεί όλοι με τον καλύτερο τρόπο; Το μόνο σίγουρο όχι. Τι έχω κρατήσει; Την πορεία μου! Την εμπιστοσύνη μου με τη διαίσθηση μου. Την σύνδεση με την πίστη μου και την επικοινωνία που έχω με το Ανώτερο. Τι μου έχει προσφέρει; Ομοιόσταση! Πάμε τώρα σε πιο πρακτικό κομμάτι.

Ό,τι σας λέω ναι μεν το έχω σπουδάσει, αλλά πρώτα το έχω βιώσει και ξεπεράσει. Έχω περάσει λοιπόν και από σχέση τοξική. Πέρασα δύσκολα. Ναρκισσιστική συμπεριφορά. Πώς θα την διακρίνεται; Ποια τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου αυτού. Στην αρχή σε εκθειάζει! Νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε παράδεισο. Σου ανοίγεται, σου μιλάει από τα βάθη της ψυχής του αμέσως και με πολύ βαθιές λεπτομέρειες. Σε κάνει να νιώθεις ξεχωριστή. Σου μιλάει δηλαδή για το πόσο τον έχουν πονέσει, πόσο έχει αδικηθεί, πόσο ψάχνει την αγάπη και ότι εσύ είσαι αυτό που ψάχνει. Ο λόγος του σχεδόν μυθικός. Εσύ δεν πείθεσαι αμέσως, καθώς έχεις προαίσθημα (πάντα είναι σωστό παρεμπιπτόντως) και κρατάς τις αποστάσεις σου. Όσο εσύ δεν ενδίδεις τόσο εκείνος κυνηγάει. Τρέφεται από αυτή τη διαδικασία. Του έχεις δώσει νόημα στη ζωή του. Μπορεί και λειτουργεί ξανά. Κάποια στιγμή ενδίδεις. Μπαίνετε σε σχέση. Σιγά σιγά αρχίζει το παιχνίδι με τον εκφοβισμό. Συναισθηματικό εκβιασμό. Πού θα πας έτσι ντυμένη. Άλλαξε. Εσύ στην αρχή δεν δίνεις και πολύ σημασία, ίσως και να το θεωρήσεις και ελκυστικό. Όσο εσύ του παραδίδεις τη δύναμη σου τόσο εκείνος παίρνει ακόμη περισσότερη.

Στη συνέχεια αρχίζουν τελεσίγραφα, χειραγώγηση. Αν δεν κάνεις αυτό που σου λέω, θα δεις τι θα συμβεί. Αν αυτός ο χειρισμός δεν πιάσει, έχει και άλλον! Τώρα περνάει σε άλλο πεδίο, στο να σου δείξει ότι είναι θύμα εκείνος και όχι εσύ. Θα τρελαθώ αν με αφήσεις. Εσύ είσαι τα πάντα. Αν με εγκαταλείψεις και εσύ εγώ θα εγκαταλείψω πια. Αντέχεις να το κουβαλάς; Δεν νιώθεις τίποτα; Είσαι άκαρδη; Θα στα γυρίσει όλα σε σένα! Η λεγόμενη διαστρέβλωση. Έχουν έναν μοναδικό τρόπο να σε κάνουν να αμφισβητήσεις μέχρι και τον ίδιο σου τον Εαυτό! Εσύ τη πρώτη φορά μπερδεύεσαι και πέφτεις στην παγίδα. Μετά από μια μικρή περίοδο χάριτος ξανά τα ίδια και αυτή τη φορά χειρότερα. Αφού έπιασε την πρώτη γνωρίζει ότι θα τα καταφέρνει. Αυτός λοιπόν είναι ένας φαύλος κύκλος που χρειάζεται να αποφύγεις να μπεις. Δεν πρόκειται για κακή συνεννόηση, αλλά για προσπάθεια επιβολής και εξουσίας. Θέλει να έχει τον έλεγχο των πραγμάτων μέσω τον έλεγχο των συναισθημάτων σου. Θα το προσπαθήσει με όλους τους τρόπους, μέχρι και με τον οικονομικό. Θα σου φέρει μέχρι και ακριβό δώρο, έτσι ώστε να αισθανθείς άσχημα να τον εγκαταλείψεις. Κοίτα σου λέει, πόσα κάνω για σένα. Το περίεργο είναι ότι πολλές φορές, σε πολλές περιπτώσεις δεν την καταλαβαίνουν τη συμπεριφορά τους, πόσο βλάπτουν τον άλλον. Είναι τόσο ενσωματωμένη με τους ίδιους που δεν αναγνωρίζουν τι κάνουν.

Τώρα θα μιλήσω για την ιδανική σχέση! Δεν γίνεται να δημιουργήσουμε ιδανική σχέση αν δεν μάθουμε τον ίδιο μας τον Εαυτό. Αν δεν τον ακούσουμε πώς μιλάει, πώς φέρεται, τι κάνει. Έχουμε εκπαιδευτεί να ψάχνουμε το άλλο μας μισό. Θεωρώ ότι σε αυτό το σημείο έχετε κατανοήσει ότι αν ψάχνεις μέσα από το δικό σου μισό, θα βρεις κάτι εξίσου μισό που θα δυσκολεύεται να είναι ένας πραγματικά δυνατός, διεκπεραιωτικός άνθρωπος. Πίσω άλλωστε από τους χειριστικούς και όλη τη συμπεριφορά που σας προανέφερα κρύβεται ένας βαθιά πληγωμένος και ανασφαλής άνθρωπος. Αν νιώθουμε ημιτελής χωρίς σύντροφο θα οδηγούμαστε σε εξαρτημένες σχέσεις. Είναι σαν να λέμε στον άλλον, διασκέδασε με εγώ νιώθω χάλια, κάνε με να γελάσω νιώθω θλίψη. Ασχολήσου με εμένα, εγώ δεν μπορώ να με φροντίσω. Και ούτω καθεξής. Όταν βρεις τον Εαυτό σου έχοντας κάνει την ανάλογη δουλειά, έχεις μείνει μόνος, έχεις αγαπήσει αυτή τη μοναξιά, έχεις αγαπήσει την παρέα που κάνεις με τον Εαυτό σου, έχεις αγαπήσει την αυτοφροντίδα, διαπιστώνεις ότι τους αγαπάς όλους! Όλοι είναι κομμάτια σου. Το καλύτερο πράγμα για το νευρικό μας σύστημα είναι ένας άλλος άνθρωπος. Το χειρότερο πράγμα για το νευρικό μας σύστημα είναι ένας άλλος άνθρωπος.

Απάντησε που βρίσκεσαι, για να ψάξεις τις δικές σου απαντήσεις. Υπάρχουν άνθρωποι να μας βοηθήσουν, χρειάζεται απλά εμείς οι ίδιοι να κατανοήσουμε ότι χρειαζόμαστε αυτή τη βοήθεια γιατί κανείς άλλος δεν θα το κάνει για λογαριασμό μας. Καμία σχέση που θα κάνουμε δεν θα εξασφαλίσει την ευτυχία μας αν εμείς δεν αποκαταστήσουμε τη σχέση που έχουμε με τον Εαυτό μας! Αν μιλάς για κάρμα, το κάρμα προσπαθεί να μας διδάξει κάτι. Αρκετές φορές είναι την ευθύτητα και την ειλικρίνεια που κρύβουμε από τον ίδιο μας τον Εαυτό. Πώς αγαπάς; Τι δίνεις; Τι προσφέρεις; Τι περιμένεις; Πόσο διαλλακτικός είσαι; Πόσο μαθαίνεις; Πόσο σε καλυτερεύεις; Τι σημαίνει το σε αγαπώ για εσένα. Αν για παράδειγμα βιώνεις τη σκοτεινή τριάδα! Ανηδονία, απελπισία, θλίψη βρίσκεσαι σε ψυχική κατάσταση κινδύνου. Σήμερα λοιπόν σου προτείνω την καλύτερη εκδοχή σου! Σωματική, ψυχική υγεία. Αυτόφροντίδα. Αυτοεκτίμηση. Αυτοέλεγχο. Σκοπό! Δικτύωση μέσω καλών αληθινών κοινωνικών σχέσεων. Ανατροφοδότηση. Όταν σε πιάνεις να μιλάς υποτιμητικά στον Εαυτό σου, αντικατέστησε το με κάτι λειτουργικό. Αμφισβήτησε τις περιοριστικές σου αντιλήψεις και δες έναν διαφορετικό κόσμο.

Εκεί θα συναντήσεις την ιδανική σου σχέση!

Διαβάστε επίσης: Σόφη Πασχάλη: Το κλεμμένο αυτοκίνητο, μια νύχτα με πανσέληνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ