Σήμερα εστιάζω στον ευαίσθητο άνθρωπο! Εύλογη ερώτηση: Υπάρχει άνθρωπος που δεν είναι ευαίσθητος; Θεωρώ πώς δεν υπάρχει. Υπάρχει ωστόσο διαφορετική αντιμετώπιση της συμπεριφοράς απέναντι στον χειρισμό του πόνου, του τραύματος και φαντάζει ότι ίσως και να υπάρχει!

Σήμερα λοιπόν εστιάζω σε αυτόν που δεν επιθυμεί, δεν αντέχει, να στεναχωρεί άλλους! Δεν το αντέχει το λογισμικό του. Νιώθει τύψεις αν το κάνει! Νιώθει ότι κάνει κάτι λάθος. Τι συμβαίνει σε αυτόν τον άνθρωπο; Είναι τόσο τέλειος; Όχι! Ο τρόπος που έμαθε να χειρίζεται το τραύμα του, του γέννησε ενσυναίσθηση αντί για ναρκισσισμό.

Επόμενη Ερώτηση: Τον ωφελεί αυτή η επιλογή; Όχι πάλι θα πω, αλλά τουλάχιστον είναι ένας δρόμος πιο κοντά στο να θεραπευτεί από ότι ο ναρκισιστικός δρόμος που έχει τη διπλάσια απόσταση προς την επούλωση. Συνήθως ο ναρκισσιστής θεωρεί τον εαυτό του ιδανικό, άρα έχει πιο πολλά βήματα να κάνει. Να ξε-αγαπησει αρχικά τον τρόπο που αυτολατρεύεται και μετά να μπει στον δρόμο της αυτοαγάπης, καθώς ο τρόπος που αγαπάει το Εγώ του θα τον δυσκολέψει αρκετά.

Ο άνθρωπος λοιπόν που έχει ενσυναίσθηση βάζει πάνω από όλα τους άλλους. Κάνει συνεχώς πίσω καθώς θεωρεί ότι επειδή μπορεί και κατανοεί, χρειάζεται να δικαιολογεί τους άλλους. Όμως σε βάθος χρόνου εξαντλείται.

Δεν είναι λύση να σε βάζεις δεύτερο. Από άδειο δοχείο πως μπορείς θα δώσεις με χαρά; Θα γίνεις θύμα των σκέψεων σου. Θα χρειαστεί το άτομο αυτό, το κάτι περισσότερο όταν φτάσει στο σημείο διαπίστωσης. Αποδοχή σε πρώτη εκτίμηση ότι είναι και αυτός άνθρωπος και χρειάζεται και ο ίδιος στήριξη, αγκαλιά! Ναι, είναι υγεία να θες αγκαλιά! Θα χρειαστεί επομένως να αγαπήσει τον εαυτό του. Αρχικά να τον αγκαλιάσει ο ίδιος! Βλέπουμε τη βασική διαφορά. Σε αυτή τη περίπτωση ανθρώπου χρειάζεται να αγαπήσει τον εαυτό, σε αντίθεση με τον νάρκισσο που υπεραγαπάει το Εγώ του. Το σώμα επομένως θα έρθει η στιγμή που θα μιλήσει! Θα αρρωστήσει! Ένας οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται ισορροπία.

( Γιν-Γιάνγκ! Η αιώνια αρμονία, η απόλυτη κοσμική ισορροπία ανάμεσα σε όλα τα αντίθετα.) Ο άνθρωπος που λειτουργεί με ενσυναισθηση πριν θεραπευτεί έχει δημιουργήσει έναν εαυτό, το λεγόμενο καλό παιδί! Δεν ζητά βοήθεια, δεν επιθυμεί να γίνεται βάρος, θεωρεί ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις αντιξοότητες μόνος του.

Θεωρεί ότι τα δικά του ζητήματα δεν είναι αρκετά σοβαρά για να τα επικοινωνήσει και έτσι μπαίνει στη διαδικασία να ακούει και να βοηθάει άλλους, χωρίς να ζητάει. Τι συμπεριφορές εκδηλώνει; Όταν του φέρονται όμορφα κ κάποιος δείχνει αληθινό νοιάξιμο χαίρεται σε υπερβολικό βαθμό και αυτό γιατί δεν έχει συνηθίσει να νοιάζονται αληθινά για εκείνον! Έτσι μπορεί να δημιουργήσει σχέσεις με λάθος ανθρώπους. Χειριστικούς ανθρώπους.

Ζητάνε συγνώμη ακόμα κ όταν όταν δεν έχουν σφάλλει. Αυτό συμβαίνει καθώς έχουν συνηθίσει να τους ρίχνουν φταιξίματα και καθώς δεν αντέχουν τις διαμάχες αναλαμβάνουν όλη την ευθύνη οι ίδιοι. Αν τους ρωτήσεις για τα παιδικά τους χρόνια, δεν θυμούνται να σου διηγηθούν όλες τις ιστορίες παρά μόνο τις ευχάριστες. Σαν να μην έχει διατηρηθεί στη μνήμη η αλήθεια των γεγονότων.

Αυτό συμβαίνει γιατί δημιούργησαν εμπλοκή για να επιβιώσουν. Δεν μπορούν να δεχθούν κομπλιμέντα με ευχαρίστηση καθώς δεν νιώθουν άνετα με αυτά. Όχι επειδή είναι ταπεινοί αλλά επειδή δεν τα πιστεύουν πραγματικά και νιώθουν άβολα! Έτσι λοιπόν εκδηλώνεται το τραύμα πρακτικά σε αυτούς τους ανθρώπους! Προσπαθούν! Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια τους, δεν τους βοηθά στη πραγματικότητα, καθώς τους κρατά αμετακίνητους και φυλακισμένους μέσα στο ίδιο τους το σώμα! Τι χρειάζεται να συμβεί! Να θυμηθούν τα αίτια! Τα αίτια βρίσκονται στο παρελθόν. Άλλωστε ο νους ζει στο παρελθόν.

Ότι λες, υποστηρίζεις, σκέφτεσαι είναι το συνοθύλευμα των όσων έχεις ζήσει! Για να ζήσεις ευτυχισμένα χρειάζεται να θυμηθείς ότι σε έχει πονέσει. Στη ψυχανάλυση λέγεται ότι αυτή η διαδικασία παίρνει όσα χρόνια χρειάζεται ο καθένας! Στη ψυχανάλυση θα βρεις τους λόγους. Θα αναγνωρίσεις. Χρήσιμο! Για να μην χρησιμοποιείς τον νου εις βάρος σου, χρειάζεται να καθαρίσει από πεποιθήσεις που σε περιορίζουν. Αυτές οι πεποιθήσεις για τις οποίες μιλάς και λες: «δεν αντέχω που το ακούω αυτό» ( το όποιο αυτό). Αυτό που δεν αντέχεις να ακούς στο σήμερα είναι αυτό που δεν έχεις θεραπεύσει από το χθες.

Θεραπεία, λοιπόν από την άλλη είναι κάτι άλλο, αρκετά πιο πέρα από μια ανάλυση. Θεραπεία είναι να αλλάξουν συνδέσεις στον εγκέφαλο. Να αλλάξουν συνάψεις. Να αλλάξουν πεποιθήσεις. Να αλλάξει η νοοτροπία. Θεραπεία είναι όταν δεις ένα άτομο να αλλάζει σύναψη. Να βλέπεις τι τον κρατά δέσμιο με την απόφαση που τον βλάπτει, αλλά και που δεν την αφήνει και να το βλέπει και ο ίδιος! Να έρχεται με πρόβλημα και να φεύγει με ανακούφιση από την θεραπεία! Για να ζήσεις μια ζωή αξιών, χρειάζεται να σε γνωρίσεις και να αποκτήσεις αρετές. Να αναγνωρίσεις τι δεν σου αρέσει να κάνεις και να μην το κάνεις, τι σου αρέσει να κάνεις και να το ενισχύεις, να βρεθείς στο κέντρο σου, να ελέγχεις την ενέργεια σου και να την αξιοποιείς ωφέλιμα.

Να μην επιδιώκεις όλες οι συζητήσεις σου να καταλήγουν σε καυγά γιατί ακόμα υποφέρει το παιδί μέσα σου που θέλει να δικαιωθεί και χρειάζεσαι συνεχώς να σε υπερασπίζεσαι και να έλκεις καταστάσεις να επιβεβαιώνεται το εγώ σου! Αυτός ο τρόπος ζωής είναι μια ζωή γεμάτη στρες και άρα ψυχοσωματικών θεμάτων. Τι να την κανείς μια τέτοια ζωή; Θες να είσαι με έναν άνθρωπο που δεν ξέρει τον εαυτό του και να φοβάσαι να του μιλήσεις μήπως και εκραγεί; Ο άνθρωπος ηφαίστειο, όπως τον ονομάζω προσωπικά, είναι ένα πληγωμένο.

Εγώ χωρίς επιθυμία αλλαγής! Αρέσκεται στην ηδονή του ηφαιστείου. Παίρνει ζωή από αυτού του είδους την αδρεναλίνη. Δεν επιθυμεί ηρεμία! Ίσως ακούσεις να λέει, βαριέμαι την ηρεμία. Αν δεν θες τέτοιες συναναστροφές, δηλαδή επαφές με ηφαίστεια, θεράπευσε εσύ τον εαυτό σου για να δονείσαι σε εντελώς άλλη συχνότητα και να έλκεις ανθρώπους ίδιας συχνότητας με εσένα!

Μην εστιάζεις στο περιτύλιγμα των ανθρώπων και να το θεωρείς πραγματικότητα! Η ευγένεια, τα χαμόγελα ενδέχεται να είναι μάσκα που ούτε οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι φορούν. Μάθε να ξεχωρίζεις αυτούς που είναι εναρμονισμένοι. Να διακρίνεις αν αυτά που σκέφτονται, λένε και πράττουν βρίσκονται σε αρμονία. Χρειάζεται να μάθεις Εσένα για να μπορέσεις να διακρίνεις πίσω από τις μάσκες των άλλων! Όταν το κάνεις αυτό, είσαι ελεύθερος! Δεν χρειάζεται να πείσεις κανέναν και για τίποτα! Ξέρεις ποιος είσαι! Καταλαβαίνεις ποιος είναι και ο κάθε άλλος. Βλέπεις, παρατηρείς και συνυπάρχεις! Ξεχωρίζεις και πλέον είναι όλα καλά! Έχεις αποδεχτεί. Καθώς όλοι και όλα συνδέονται, χρειάζεται να γνωρίζεις πότε δεν θες να συνδέεσαι!

Πότε να κάνεις αποκοπή! Πότε να μην γίνεσαι ο άλλος. Γιατί να επιλέξεις τον δρόμο των εμποδίων όταν μπορείς να επιλέξεις τον δρόμο τον εύκολο; Ναι, ο άνθρωπος έχει αυτή τη τάση! Θεωρεί ότι το δύσκολο έχει αξία! Στο λέω γιατί έχω υπάρξει και εγώ έτσι. Σου αρέσει αυτή η πεποίθηση; Γιατί να μην είναι υπέροχο το εύκολο; Όλα καταλήγουν στην δική σου οπτική! Ότι θες εσύ να πιστεύεις αυτό και δημιουργείς! Τόσο εύκολο; Ναι, τόσο! Επικεντρώσου σε μάχες και θα ζεις μάχες. Επικεντρώσου σε χαρές και θα δημιουργείς χαρές. Η πάλη είναι απλά ένα σημάδι ότι αντιστεκόμαστε. Μας δείχνει ότι ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει την εσωτερική διεργασία.

Το παιχνίδι της δικαίωσης είναι ύπουλο! Πολλές φορές γίνεσαι θύμα της ίδιας σου της δικαίωσης. Καθώς βάζεις όλη σου την ενέργεια για την υλοποίηση ενός σχεδίου υπερεκτιμάς το τελικό αποτέλεσμα! Έχω δει ανθρώπους να έχουν πάθει εμμονή για μια δικαίωση ενός συστήματος που το μόνο που κατάφεραν είναι να διαλύσουν τις δικές τους ζωές. Αν μπορείς να χαμογελάς με όλη σου τη καρδιά, αν μπορείς να κρατήσεις το χέρι κάποιου και να χαμογελάσεις τότε αυτό είναι μια δημιουργική πράξη, μιας πράξη σπουδαίας δημιουργικότητας. Ένα τρυφερό βλέμμα και αλλάζεις ολόκληρο τον κόσμο ενός ανθρώπου και η ζωή σου γίνεται μια ζωή ευλογημένη!

Το μόνο που χρειάζεται να επέλθει για να διαλέξεις τον εύκολο δρόμο, είναι να θεραπευτείς! Φτιάξε τη σχέση που έχεις με τον εαυτό σου κ όλα μεταμορφώνονται! Όταν φτάσεις στο σημείο να αγαπάς το παρελθόν σου, όλα και όσους εμπεριείχε αυτό, έχεις τη πολυτέλεια να πεις έχω παρόν! Είμαι ελεύθερος! Να θυμάσαι οι σκέψεις μας και τα λόγια μας είναι πανίσχυρα. Εμείς πλάθουμε τη ζωή μας, σύμφωνα με αυτά που σκεφτόμαστε, γινόμαστε αυτά που πιστεύουμε και ζούμε το αποτέλεσμα των αποφάσεων μας! Μόνο εμείς έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των σκέψεων μας! Όταν αυτό το κατανοήσεις έχεις κατανοήσει και αγαπήσει τη ζωή!

Όταν κατανοήσεις πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος θα διαπιστώσεις πόσο απλό είναι, σχεδόν αστείο! Όσο εσύ αποκτάς επίγνωση της δύναμης του λόγου σου, τόσο θα αρχίσεις να διακρίνεις και τις ζωές των άλλων. Η ζωή μας είναι αποτέλεσμα των όσων δηλώνουμε! Το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία! Τι είναι η ελευθερία; Εμπιστοσύνη στο άπειρο των πιθανοτήτων! Απελευθέρωση περιορισμών! Να ζεις τη δική σου ζωή!

Διαβάστε επίσης:

Αν αναζητάς σχέση αγάπης, θεράπευσε την ψυχή!

Σόφη Πασχάλη: «Πώς ερμηνεύει τις καταστάσεις το μυαλό;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ