Μετά από έναν χρόνο αποχής -εξαιτίας της πανδημίας-, το καλλιτεχνικό τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους. Ήδη, από τον Μάιο, θεατρικά σχήματα φαίνεται να συγκροτούνται, με επιφύλαξη, και όσα από εκείνα της προηγούμενης σεζόν δεν πρόλαβαν να παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους, ενώνονται εκ νέου για να το πράξουν αυτόν τον χειμώνα, Θεού και covid-19 επιτρέποντος. Ωστόσο, με αβέβαιη την επιτρεπόμενη χωρητικότητα, πολλά από τα μικρά θέατρα δεν έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους, έτσι δεν ξέρουμε αν θα ανοίξουν για το φιλοθεάμον κοινό….

Εθνικό Θέατρο

Ξεκινώντας από την Πρώτη Σκηνή της χώρας, και αναμένοντας τον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή στον οποίο θα παραδώσει τα κλειδιά του Εθνικού η προσωρινή Διευθύντρια Έρι Κύργια, στις σκηνές του Εθνικού θα δούμε διαφορετικού ύφους παραστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως το Εθνικό δίνει στίγμα για την ισότητα γυναίκας-άνδρα, επιλέγοντας γυναίκες να σκηνοθετήσουν ισάριθμες παραστάσεις με τους άνδρες σκηνοθέτες. Στην Κεντρική Σκηνή του Τσίλλερ, λοιπόν, η Ελένη Ευθυμίου θα σκηνοθετήσει το «Φουέντε Οβεχούνα», ενώ τον Φεβρουάριο του ’22, ο Γιάννης Χουβαρδάς παίρνει την σκυτάλη και θα παρουσιάσει την κωμωδία «Πονηρό Πνεύμα» (Αργύρης Ξάφης, Αμαλία Μουτούση, Άννα Μάσχα, Κατερίνα Λέχου και Άλκηστις Πουλοπούλου) – η ίδια κωμωδία είχε εγκαινιάσει πριν κάποια χρόνια το ανακαινισμένο Γκλόρια σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Στην σκηνή Νίκος Κούρκουλος, ο Θανάσης Σαράντος θα παρουσιάσει το εμβληματικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς, «Λεωφορείο ο Πόθος» με την Νάνσυ Μπούκλη στο ρόλο της «Στέλλας», και μαζί τους: Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αποστόλη Τότσικα, Ιερόνυμο Καλετσάνο, Πηνελόπη Μαρκοπούλου και Ίντρα Κέιν. Στην ίδια σκηνή, από Ιανουάριο, θα δούμε τον «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα. Στην σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη στο Ρεξ, ο Τάκης Τζαμαργιάς θα αποτυπώσει σκηνικά την «Αιολική γη» του Ηλία Βενέζη με τους Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Ευγενία Δημητροπούλου, Μάξιμο Μουμούρη, Μιχάλη Συριόπουλο, Έμιλυ Κολιανδρή, Κωνσταντίνο Γαβαλά και την Αλίκη Αλεξανδράκη με τον Θοδωρή Κατσαφάδο. Τέλος, στην σκηνή Ελένη Παπαδάκη του Ρεξ, ο -πολύ στα πάνω του- Άρης Μπινιάρης θα ανεβάσει την «Φάρμα των ζώων» του Τζορτζ Όργουελ, την οποία θα ακολουθήσει τον Φεβρουάριο ’22, «Τρωίλος και Χρυσηίδα» (σκηνοθεσία Μαρίας Πανουργιά).

Κουν

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν ανοίγει τις πόρτες για συνεργασία με θεατρικούς οργανισμούς του εξωτερικού. Το teatro di Sardegna θα έρθει στο Υπόγειο με την «Ορέστεια» ενώ το Τέχνης θα συνεχίσει το ρεπερτόριό του με σκηνοθεσίες της Λένας Κιτσοπούλου, της Μαριάννας Κάλμπαρη, του Βασίλη Μαυρογεωργίου, κ.α.

Σύνταγμα

To θέατρο Αλίκη αλλάζει σχήμα και θα φιλοξενήσει την νέα δουλειά του Πέτρου Ζούλια, το αγαπημένο στο ελληνικό κοινό έργο «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται» με τα πρώτα ονόματα που λέγεται πως έχουν κλείσει να είναι αυτά των: Ναταλίας Δραγούμη, Ταμίλας Κουλίεβα, Κάτιας Γκουλιώνη, Μαρίνας Ψάλτη και Γεωργίας Καλλέργη (που την έχουμε ξαναδεί σε αυτή την σκηνή, δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, και στην «Μελωδία της Ευτυχίας»). Το εμβληματικό Παλλάς στην Βουκουρεστίου θα συνεχίσει με το «Τρίτο Στεφάνι» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και τις Μαρία Καβογιάννη και Μαρία Κίτσου στους ρόλους της Εκάβης και της Νίνας. Δευτέρα και Τρίτη το Παλλάς θα ανήκει σε μια άλλη Μαρία, την Ναυπλιώτου, μιας και εκεί μεταφέρεται το «Master Class» της Μαρίας Κάλλας, την sold-out παράσταση που σκηνοθέτησε ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Στο Μικρό Παλλάς θα ανέβει το νέο έργο που γράφει ο Θοδωρής Αθερίδης, όπου θα σκηνοθετεί αλλά και θα παίζει. Το θέατρο Βρετάνια θα συνεχίσει την «Προδοσία» με τον Λάκη Λαζόπουλο, τον Αιμίλιο Χειλάκη και την Αθηνά Μαξίμου ενώ στο διπλανό Αθηνών, συνεχίζει η παράσταση που αγαπήθηκε «Η Γίδα ή ποια είναι η Σύλβια;» με τον Νίκο Κουρή, την Λουκία Μιχαλοπούλου, τον Γιάννη Δρακόπουλο και τον Μιχαήλ Ταμπακάκη (σκηνοθεσία Νικορέστης Χανιωτάκης).

Ο Λάκης Λαζόπουλος και η Αθηνά Μαξίμου από τη φωτογράφιση για την «Προδοσία».

Στο θέατρο Δημήτρης Χορν, θα δούμε τις «Μάγισσες του Σάλεμ» με έναν δυνατό θίασο (Νικήτας Τσακίρογλου, Άκης Σακελλαρίου, Ιωάννα Παππά, Ρένια Λουϊζίδου,…). Μέσα από το έργο του, ο Άρθουρ Μίλερ κατακρίνει την καταπάτηση πολιτικών ελευθεριών και εισάγει τον όρο «κυνήγι μαγισσών» στον 20ο αιώνα. Η παράσταση ήταν να ανέβει στο Εμπορικόν, αλλά μόλις «έκλεισε» ότι είναι το Χορν που θα την φιλοξενήσει, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.

Λίγο πιο κάτω, στην πλατεία Καρύτση, το θέατρο Μουσούρη θα μεταμορφωθεί στον «Κήπο με τις Αλήθειες», για το οποίο ο Σταμάτης Φασουλής και η Μίρκα Παπακωνσταντίνου (από τους πρωτεργάτες του Ελεύθερου Θεάτρου) θα συναντηθούν ξανά επί σκηνής, έπειτα από 25 περίπου χρόνια. Δίπλα τους, η Ματίνα Νικολάου (η αγαπημένη σε όλους Βάνια από το Καλό Μεσημεράκι), η Βίκυ Διαμαντοπούλου και ο Ιωάννης Αθανασόπουλος (η Σοφούλα και ο Γιάννος από τις «Άγριες Μέλισσες»). Στην οδό Ιπποκράτους, το Ακροπόλ θα ανεβάσει -επιτέλους- τον «Κουρέα της Σεβίλλης» με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον ομώνυμο ρόλο, και τους Φάνη Μουρατίδη και Ρένο Ρώτα δίπλα του. Στο Γκλόρια θα δούμε το «Γελώντας άγρια» (σκηνοθεσία Βάσιας Αργέντη) με την Χρύσα Ρώπα και τον Ορέστη Τζίοβα.

Λίγο πιο πάνω, στο Νέο Ακάδημο, θα δούμε την «Ποντικοπαγίδα» της Άγκαθα Κρίστι, σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή, με τον πιο ιδιαίτερο θίασο της σεζόν: Ράνια Οικονομίδου, Στάθης Σταμουλακάτος, Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Χάρης Τζωρτζάκης, Τζένη Μπότση, Σήφης Πολυζωίδης, Νίκος Πολυδερόπουλος και Βαλέρια Κουρούπη.

Στον Νέο Ακάδημο, θα παίζονται και «Οι Άθικτοι» που γνωρίσαμε από τον γαλλικό κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, με τους Αντώνη Καρυστινό, Σπύρο Χατζηαγγελάκη, Τζωρτζίνα Λιώση, Σταύρο Καλλιγά, Χρύσα Μιχαλοπούλου, Μιχάλη Ψαλίδα.

Κυψέλη – Πατήσια – Ομόνοια

Στην νέα του στέγη, από πέρσι, το Θέατρο Προσκήνιο, ο Δημήτρης Καραντζάς -ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας γενιάς σκηνοθετών- θα παρουσιάσει την «Φαίδρα» της Μαρίνα Τσβετάγιεβα με -ελαφρώς- διαφορετικό θίασο από εκείνον που είχε κλείσει την περασμένη χρονιά (Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Νίκο Μάνεση και Μιχάλη Σαράντη). Η Τσβετάγιεβα, μια από τις σημαντικότερες ποιητικές φωνές του 20ου αιώνα, γεφύρωσε με μοναδικό τρόπο τον μοντερνισμό με την λυρική συγκίνηση, ολοκληρώνοντας την “Φαίδρα” το 1927 ως μια από τις ψυχολογικά βαθύτερες εκδοχές του μύθου.

Η Φαίδρα, θα συνυπάρξει στο Προσκήνιο με τον «Θείο Βάνια» του Τσέχωφ. Μια εκδοχή δωματίου, μια μελέτη της αλληλεξάρτησης των ηρώων και της αναγκαστικής τους συνύπαρξης σε ένα τραπέζι πρωϊνού με τους: Αντώνη Αντωνόπουλο, Ξένια Καλογεροπούλου, Χρήστο Λούλη, Ηρώ Μπέζου, Δημήτρη Χατζόπουλο, κ.α.

Το θέατρο Αθηνά επί της Δεριγνύ θα παρουσιάσει ένα έργο που έχουμε δει αρκετά τελευταία, τον «Θεό της σφαγής» σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου. Από τους ηθοποιούς που θεωρούνται σίγουροι για τον θίασο είναι ο Κωνσταντίνος Κάππας και η Μυρτώ Αλικάκη.  Η μεγάλη κυρία του θεάτρου μας, η Μπέττυ Αρβανίτη, θα ανεβάσει στο θέατρό της, το Θέατρο οδού Κεφαλληνίας, το «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στην νύχτα» του Ευγένιου Ο΄Νηλ. Μια άλλη κυρία του θεάτρου, η Κάτια Δανδουλάκη θα κάνει την ανατροπή και θα την δούμε για δεύτερη φορά σε μονόλογο (είχε ανεβάσει το Τζόρνταν) στο θέατρό της, στην Αγίου Μελετίου. «Το καινούριο σπίτι» έχουν γράψει ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας. Στο θέατρο Πορεία, ο Δημήτρης Τάρλοου θα συνεχίσει με το «This is not Romeo and Julliet» με τον Αργύρη Πανταζάρα και την Έλλη Τρίγγου και το «Ορφέας και Ευρυδίκη» με την Κόρα Καρβούνη και τον Λαέρτη Μαλκότση. Στη βάση του, το θέατρο Κάππα, ο Σπύρος Παπαδόπουλος αλλάζει έργο και θα παρουσιάσει μια γλυκιά κομεντί έχοντας την Δάφνη Λαμπρόγιαννη στο πλευρό του.

Σκηνή από το «This is not Romeo and Julliet» με πρωταγωνιστές τους Αργύρη Πανταζάρα και Έλλη Τρίγγου.

Στο Ριάλτο, θα παρουσιαστεί -γιατί δεν ξεκίνησε ποτέ πέρσι- το μιούζικαλ «Hair», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μελισσόβα. Στο αντισυμβατικό μα και επίκαιρο αυτό μιούζικαλ, παίζουν οι: Μαίρη Συνατσάκη, Ίαν Στρατής, Ιάσονας Μανδηλάς, Κατερίνα Σούσουλα, Κόνυ Μεταξά, Τάσος Ξιαρχό, Στέφανος Μουαγκιέ, Νικόλας Ραπτάκης, κ.α. Στο Βεάκη, θα συνεχιστεί το έργο της καλοκαιρινής περιοδείας «Κάποτε στον Βόσπορο» με τον ίδιο θίασο (η μόνη αλλαγή είναι ότι φεύγει ο Ρένος Ρώτας και έρχεται ο Θανάσης Πατριαρχέας).

Στο Βέμπο θα δούμε την «Κυρία Επιθεώρηση» των Μάκη Δελαπόρτα και Στέλιου Παπαδόπουλου με την Ελένη Καστάνη, τον Γιάννη Ζουγανέλη, την Ζέτα Δούκα, την Νίνα Λοτσάρη, τον Παναγιώτη Πετράκη, κ.α. και τον Κώστα Μακεδόνα στο τραγουδιστικό κομμάτι, ενώ είναι σίγουρο ότι ο Μάρκος Σεφερλής θα συνεχίσει στο θέατρο Περοκέ της πλατείας Καραϊσκάκη.

Στο ανακαινισμένο Αλάμπρα θα μεταφερθούν οι «Ανθισμένες μανόλιες» με την Άννα Αδριανού, την Ηρώ Μουκίου, την Βάσω Γουλιελμάκη και εκεί, από τις αρχές του 2022 θα παρουσιαστεί το έργο του Άγγελου Πυριόχου, «Σπεράντζα», για την ζωή της μοναδικής Σπεράντζας Βρανά, την οποία θα υποδυθεί η Τάνια Τρύπη. Σε κεντρικό θέατρο, θα ανέβει και η «Βασίλισσα Αμαλία» σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολάρι με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου να μοιράζονται τον ρόλο της αγαπητής βασίλισσας των Ελλήνων.

Στο ανακαινισμένο θέατρο Λαμπέτη, της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Νικορέστης Χανιωτάκης επιχειρεί το ανέβασμα μιας αγαπημένης κωμωδίας: «Σεσουάρ για δολοφόνους» με τον Δημήτρη Μακαλιά, τον Ζήση Ρούμπο, την Δανάη Μιχαλάκη, την Τζένη Θεωνά, τον Ιωάννη Απέργη και τον Χάρη Χιώτη. Το έργο που παρουσιάζει ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης σε καλοκαιρινή περιοδεία, «Η Παγίδα» θα συνεχίσει στο Ζίνα (Έφη Μουρίκη, Τάκης Παπαμαθαίου, Μαρία Αντουλινάκη, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και ο Γιώργος Κωνσταντίνου). Την μουσική της παράστασης συνέθεσε η Ευανθία Ρεμπούτσικα και την σκηνοθεσία ο Πέτρος Ζούλιας.

Ο Τάσος Ιορδανίδης -ο οποίος επιστρέφει στην τηλεόραση με την “Γη της Ελιάς” θα συναντηθεί επί σκηνής με την σύζυγό του, Θάλεια Ματίκα στο θέατρο που έδωσε υπέροχες παραστάσεις ο Στέφανος Ληναίος και η Έλλη Φωτίου, το Θέατρο Άλφα: Εκείνος γράφει το κείμενο, εκείνη σκηνοθετεί και οι 2 τους παίζουν. Το “Θέλω να σου κρατάω το χέρι” έχει ως κεντρικούς ήρωες ένα “παράνομο” ζευγάρι σε ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής. Οι γάμοι τους βρίσκονται σε κρίση. Είναι και οι δύο γονείς. Έχουν και οι δύο τα δίκια τους. Έχουν κάνει και οι δύο λάθη. Αυτό που ψάχνουν είναι η συντροφικότητα. Κάποιον να τους κρατάει το χέρι.
Στο ίδιο θέατρο, το Θέατρο Αλφα Ληναίος -Φωτιου, ο Κώστας Γάκης με την ομάδα του θα διηγηθούν την “ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό”.
Αρκετά κοντά, στην οδό Ηπείρου, το θέατρο της Μαίρης Ραζή, το Πρόβα θα παρουσιάσει τους “Παλαιστές” του Στρατή Καρρά. 

Στο Θέατρο Μπάγκειο στο ιστορικό ξενοδοχείο της Ομόνοιας, ο Δημήτρης Γεωργαλάς σκηνοθετεί την «Μήδεια» του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο της Χάγης, πριν από τέσσερα χρόνια. Την Μήδεια υποδύεται η Τζούλη Σούμα και ο σκηνοθέτης τον Ιάσονα.

Ψυρρί – Γκάζι – Κεραμεικός

Στο Ήβη, συνεχίζεται για 3η χρονιά το πρώτο θεατρικό του Γιώργου Καπουτζίδη, «Όποιος θέλει να χωρίσει, να σηκώσει το χέρι του» με την guest εμφάνιση της Κατιάνας Μπαλανίκα, και τους Γιάννης Κουκουράκη, Πάνο Νάτση, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Μαριλού Κατσαφάδου, Ανθή Σαββάκη, Γιώργο Σαββίδη, Αποστόλη Ψαρρό. Στο διπλανό Εμπορικόν, ο Γιάννης Στάνκογλου (κάτοικος της περιοχής) θα κάνει την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα με το έργο «Killer Joe», όπου θα πρωταγωνιστήσει, έχοντας μαζί του, την Μαρκέλλα Γιαννάτου, τον Κώστα Νικούλι και την Νάταλι Σουϊφτ. Στο Αποθήκη, μάλλον θα ανέβει το έργο που είχαν αναγγείλει πέρσι, The good people.
Στην αρχή της Ιεράς Οδού, στο Χυτήριο, ο Ένκε Φεζολλάρι θα σκηνοθετήσει το «Λιωμένο Βούτυρο» του βραβευμένου Σάκη Σερέφα, με την Βάσια Παναγοπούλου, τον Ιάσονα Παπαματθαίου, την Βάνα Πεφάνη και τον Λεωνίδα Καλφαγιάννη. Από την φετινή χρονιά ο θεατρικός οργανισμός Μοντέρνοι Καιροί θα στεγάζεται σε έναν ολοκαίνουργιο χώρο, στο Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί στο Γκάζι, λίγα μέτρα από τον σταθμό του μετρό, όπου θα παρουσιάσει ένα ενδιαφέρον ρεπερτόριο.

Η Κατιάνα Μπαλανίκα και Αλεξάνδρα Ταβουλάρη στην παράσταση «Όποιος θέλει να χωρίσει, να σηκώσει το χέρι του».

«Η μηχανή του Τούρινγκ», του Benoit Soles, το έργο που παίζεται με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία – 700 sold out από το 2018 και έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν αποσπώντας 4 βραβεία Μολιέρ, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον Ορφέα Αυγουστίδη στον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνοθεσία και διασκευή Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου. Να σημειωθεί πως την μουσική υπογράφει η Μαρίζα Ρίζου.

Στο Από Μηχανής Θέατρο, η Ράνια Παπαδάκου θα συνεργαστεί εκ νέου με τον Βασίλη Ρίσβα (μετά την συνύπαρξή τους στα «Μαύρα Μεσάνυχτα») και θα ερμηνεύσει τον μονόλογό του, «Λείπεις», σε σκηνοθεσία Μπέσσυς Μάλφα (πάλι τα «Μαύρα Μεσάνυχτα»!). Στην ίδια σκηνή, ο Σωτήρης Χατζάκης και ο Δημήτρης Μυλωνάς θα παίξουν το «Σλουθ» αλλά και το συγκλονιστικό μυθιστόρημα, «Όπου κι αν πας να μη χαθείς» το οποίο έχει έως σήμερα πουλήσει πάνω από 20.000 αντίτυπα θα ανέβει σκηνικά από τον Δημήτρη Μυλωνά, με τον Ορέστη Τζιόβα, την Ελίνα Μαλαμά, την Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, κ.α.

Η Αιμιλία Υψηλάντη στο θέατρό της, το Αργώ, θα παρουσιάσει την “Υποχώρηση από τη Μόσχα” (περσινό της σχέδιο), έχοντας δίπλα της τον Φίλιππο Σοφιανό και τον Θύμιο Κούκιο.  

Πειραιώς

Ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω, στο Πειραιώς 131, θα συνεχιστεί η ατμοσφαιρική «Γυναίκα με τα μαύρα», με τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη και τον Τάσο Χαλκιά. Κατηφορίζοντας προς Πειραιά, στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, θα συνεχιστεί ο θρίαμβος του πρώτου sequel ελληνικής παράστασης: «Και από Σμύρνη…Σαλονίκη», με την Μιμή Ντενίση και τον θίασο της, να έχουν ολοκληρώσει τα γυρίσματα της κινηματογραφικής μεταφοράς της παράστασης. Λίγο πιο πάνω, στο νέο χώρο του Cartel, o Βασίλης Μπισμπίκης θα επαναλάβει την απόλυτη επιτυχία των περασμένων ετών, το βραβευμένο “Άνθρωποι και ποντίκια” και “Άρης” με τον Τάσο Σωτηράκη, ενώ από Νοέμβριο θα παρουσιάσει τα “Κόκκινα Φανάρια” για τα οποία οραματίζεται μια πιο transgender εκδοχή.  

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θα παρουσιαστεί το πολυαναμενόμενο «Το μινόρε της αυγής» σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά με την ευχή να αναβιώσει μιας εποχή που έχει φύγει ανεπιστρεπτί. Εκεί, θα δούμε τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση, τον Σταύρο Σβήγκο, κ.α. Λίγο αργότερα, στην ίδια σκηνή, θα δούμε το «Αμαντέους» σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου. Την εκρηκτική σχέση Σαλιέρι και Μότσαρντ θα διηγηθούν σκηνικά ο Νίκος Ψαρράς και ο Γιάννης Νιάρρος. Θα συνεχιστούν και οι «12 ένορκοι».

Νανούρης

Μετά την τεράστια επιτυχία της «Ιφιγένειας» (την εν Ταύροις), ο Γιώργος Νανούρης θα επιστρέψει την νέα σεζόν με 2 «επαναλήψεις». Από την μία, ο εμπνευσμένος σκηνοθέτης θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής την παράσταση «Έξι φορές» όπου η αρχική έμπνευση ήταν η ιστορική παράσταση της Έλλης Λαμπέτη  Έξι μονόπρακτα του 1978, όπου η Όλια Λαζαρίδου συμμετείχε με έναν βουβό ρόλο. Στην τωρινή, η σπουδαία ηθοποιός ερμηνεύει έξι διαφορετικούς ρόλους, στους οποίους περιλαμβάνονται κείμενα και μικρές ιστορίες του θεάτρου. Από την άλλη, η παράσταση που είχε προετοιμάσει για τον περασμένο χειμώνα, και προβλήθηκε μόνο διαδικτυακά από την σελίδα του Εθνικού, ο «Γυάλινος Κόσμος» θα ανέβει κανονικά. Σε συμπαραγωγή με το Εθνικό θέατρο, το αριστούργημα του του Τενεσί Ουίλιαμς θα ανέβει στην σκηνή του Αλκυονίς, με το ίδιο καστ: Άννα Μάσχα, Λένα Παπαληγούρα, Αναστάσης Ροϊλός και Κωνσταντίνος Μπιμπής.

Μια ακόμη επιτυχία του Εθνικού, το «Ξύπνα Βασίλη» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη επρόκειτο να παρουσιαστεί στο θέατρο Ιλίσια. Αυτό το σχέδιο παραμένει.

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Δυναμικά μπαίνει στα θεατρικά πράγματα το Γυάλινο της λεωφόρου Συγγρού. Στην κεντρική σκηνή του θα ανέβει το φιλόδοξο «Συνοικία το Όνειρο» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, και ζωντανή ορχήστρα πάνω στην ανυπέρβλητη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη – ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, συναντάμε τον Μάνο Βακούση και την Μαρία Φιλίππου. Η παράσταση θα εναλλάσσεται με την κωμωδία του Ντάριο Φο, «Δεν πληρώνω-Δεν πληρώνω» με την Μπέσσυ Μάλφα, τον Γιώργο Σουξέ, τον Τόνυ Δημητρίου… Μια έκπληξη έρχεται στην ίδια σκηνή: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, η Κατερίνα Ζαρίφη θα είναι η «Cavewoman», σαν συνέχεια του παλιού sold-out Caveman.  Τέλος, στο Up Stage του Γυάλινου, ο Κωνσταντίνος Κάππας, η Εμμανουέλα Αλεξίου και ο Δημήτρης Λιακόπουλος θα παίξουν στο «Tape-Season 2».

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα κείμενα του theater expert Γιώργου Πράσινου στο www.mr-green.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ