Κάθε εβδομάδα ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο περιοδικό ΟΚ!

Η ερώτηση της Μαριάννας

«Είμαι 35 ετών και είμαι παντρεμένη 8 χρόνια. Έχουμε αποκτήσει δύο δίδυμα αγοράκια που είναι 6 ετών. Η σχέση μας είναι ήρεμη χωρίς έντονες εξάρσεις και τσακωμούς, όμως η σεξουαλική μας ζωή είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ο σύζυγός μου τον τελευταίο καιρό μού έχει πει ότι δεν θέλει να κάνουμε σεξ όταν είναι τα παιδιά στο σπίτι, γεγονός που δεν είναι εφικτό αφού εκείνα λείπουν μόνο όταν πηγαίνουν στο σχολείο. Δεν ξέρω αν είναι κάτι που το έχει προφασιστεί για να με αποφύγει ή πραγματικά το εννοεί, αλλά αισθάνομαι τελείως εγκλωβισμένη σε όλη αυτή την κατάσταση».

Τι λέει ο ειδικός;

Αγαπητή Μαριάννα, Το σεξ σε ένα σπίτι όπου βρίσκονται παιδιά είναι πραγματικά κάτι που απασχολεί πολλούς γονείς. Υπάρχουν γονείς που θέλουν να κάνουν κάθε μέρα σεξ και δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να συμβεί για πρακτικούς λόγους. Υπάρχουν όμως και γονείς που όντως έχουν βρει μια δικαιολογία πίσω από αυτό για να το αποφύγουν. Δεν ξέρω σε ποια από τις δύο κατηγορίες βρίσκεται ο σύζυγός σου, όμως θα το συζητήσουμε μαζί.

Κατά πρώτον πρέπει να αναφέρω πως τα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν ή να ακούν τους γονείς τους να κάνουν σεξ. Αν και οι πρόσφατες έρευνες είναι λίγο αντιφατικές και θεωρούν πως δεν υπάρχει κάποια σοβαρή επίδραση στα παιδιά, οι περισσότεροι ψυχαναλυτές, όπως ο Φρόιντ, θεωρούν ότι το να δει ένα παιδί τους γονείς του να κάνει σεξ είναι μια τραυματική εμπειρία. Σε αυτή την εμπειρία ερμηνεύουν πως ο πατέρας ίσως γίνεται επιθετικός στη μητέρα και ανάλογα με το πώς θα το αποθηκεύσει ως εικόνα, θα επηρεαστεί και η σεξουαλική του ζωή. Έχει παρατηρηθεί πως στην ενήλικη ζωή πολλές από τις φαντασιώσεις, παρορμήσεις, σεξουαλικές πράξεις σχετίζονται με τα πρώτα μας βήματα στην έκθεση μιας σεξουαλικής εικόνας, ήχου και οτιδήποτε θα μπορούσε να εισβάλει στον αθώο κόσμο μας. Αυτή η πρώτη εμπειρία με τους γονείς ονομάζεται στην ψυχανάλυση primal scene. Έχοντας πει αυτό, πρέπει οπωσδήποτε να μη θεωρήσουμε δεδομένο πως τα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν με ευκολία τη σεξουαλική ζωή των γονιών τους.

Οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και φυσικά αν τυχόν τελικά βρεθούν προ τετελεσμένου γεγονότος, ίσως το καλύτερο θα είναι να προσποιηθούν ότι παίζουν, γαργαλούν ο ένας τον άλλο, ίσως και ότι παλεύουν για πλάκα. Αν κάποιοι θεωρούν πως είναι θαρραλέοι και μπορούν να ξεστομίσουν ότι όντως κάνουν έρωτα, καλό θα είναι να είναι προετοιμασμένοι για όλες αυτές τις ερωτήσεις που θα έρθουν.

Έχοντας λοιπόν αποσαφηνίσει, έστω επιδερμικά, ότι πρέπει να διαφυλάττουμε το παιδί από το ξαφνικό σοκ του να δει τους γονείς του να κάνουν σεξ, ερχόμαστε στο αν το χρησιμοποιούν τελικά οι ίδιοι οι γονείς για να αποφύγουν το σεξ. Είναι κοινό μυστικό πως ο ένας από τους δύο ή και οι δύο λένε συχνά πως «δεν είναι σωστό να κάνουμε κάτι τώρα μήπως μας ακούσουν ή μήπως μας δουν τα παιδιά μας», χωρίς όμως να δίνουν μια εναλλακτική σε αυτό. Τις ώρες που είναι εφικτό να κάνουν σεξ ίσως είναι κουρασμένοι, γιατί προφανώς είναι πολύ λογικό να είναι ελάχιστη η ενέργεια σε γονείς που έχουν και εργασία και παιδιά. Είναι πολύ εύκολο να βρούμε δικαιολογίες, όμως όσο περνάει ο καιρός φαίνεται αν είναι η αλήθεια. Και αν τελικά δεν ήταν δικαιολογίες, δυστυχώς ο ένας από τους δύο απομακρύνεται διότι δεν αντέχει άλλο τη ματαίωση. Πολλά ζευγάρια κάθονται στον καναπέ και δυσκολεύονται να κάνουν την πρώτη κίνηση γιατί δεν θέλουν να δεχτούν άλλη μια απόρριψη από τον σύντροφό τους. Μαριάννα, σίγουρα μια ανοιχτή συζήτηση μπορεί να σου λύσει πολλές απορίες. Οι απορίες όμως δεν θα λυθούν μόνο κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αλλά και με το αν συμφωνούν αυτά που θα ακούσεις με τις πράξεις. Ένας άνθρωπος που θέλει να βρει λύσεις και συνεργάζεται θα βρει τον χρόνο και την ενέργεια να αποκτήσει ξανά αυτές τις στιγμές ερωτικής οικειότητας με τον σύντροφό του αν δεν θέλει να τον χάσει.

Αναρωτιέμαι αν ο σύζυγός σου αυτοϊκανοποιείται. Έχει διάθεση για αυτό ή σου λέει πως του έχει φύγει εντελώς η επιθυμία; Η απιστία και η ευαλωτότητα στην απιστία δημιουργείται από μακροχρόνια αποφυγή μιας δύσκολης συζήτησης. Κάποιος μπορεί να προφασιστεί ότι έχει άγχος στη δουλειά, πως «δεν θέλω τα παιδιά να μας ακούσουν» και κάποιος άλλος να πει πως πλέον «δεν έχω ενέργεια και διάθεση». Όλα αυτά ενδέχεται να είναι αλήθεια ή μπορεί να είναι δικαιολογίες. Στην περίπτωση που είναι αλήθεια, θα βρεθούν σίγουρα λύσεις. Στην περίπτωση που είναι ψέματα όμως, τότε πρέπει να κοιτάξεις τον σύντροφό σου κατάματα, δεν έχεις υποχρέωση να υπομένεις τη διαρκή ματαίωση. Είσαι μια νέα γυναίκα, έχεις βασικές ανάγκες και το σεξ δεν καλύπτει μόνο τις βιολογικές ανάγκες, αλλά είναι μια μορφή φροντίδας για το σώμα, το μυαλό, τη διάθεση και το ανοσοποιητικό. Υπό αυτή την έννοια δεν θα στερήσεις άλλο από τον εαυτό σου τη σεξουαλική του πλευρά.

Πρώτη δημοσίευση στο τεύχος 941 του περιοδικού ΟΚ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ