Αν η τηλεόραση ήταν φαντάρος, αυτή που πέρασε θα ήταν η εβδομάδα προσαρμογής της, αδέλφια μου. Ξέρετε, πρόκειται για τις 7 πρώτες μέρες ενός στρατιώτη σε καινούριο περιβάλλον. Όταν ένας οπλίτης παρουσιάζεται σε ένα νέο στρατόπεδο, μέχρι να μάθει τα κατατόπια, εωσότου να προσαρμοστεί και… για να μην του «πέσει βαριά» η απότομη αλλαγή, αφήσει μούσι και «βαρέσει» καμιά αναβολή δεν τον φορτώνουν με υπηρεσίες, αγγαρείες και υποχρεώσεις. Προσέξτε: Οι νέες συνθήκες που θα αντιμετωπίσει ο «ποντικαράς» δε «φεύγουν» από εκεί, απλά μπαίνουν σε μια «σειρά» για να μην «πήξει» απότομα -άρα, αυτές οι 7 πρώτες ημέρες δεν αναιρούν την πραγματικότητα, μόνο την αναβάλλουν.

Κάπως έτσι η τηλεόραση αυτή την εβδομάδα κατάλαβε ότι τα πράγματα αλλάζουν κι άλλο. Ότι θα χρειαστεί να προσαρμοστεί ακόμη περισσότερο και πως, με απλά λόγια, η φάση «αγρίεψε». Αυτή ήταν η εβδομάδα προσαρμογής μας, αδέλφια. Πετράκος διαβεβαιώνει πώς απ’ το βλεννογόνο της μύτης του δεν περνά, ούτε ο Τιτανικός, «παίζει μπάλα» όλη την απροετοίμαστη τηλεόραση από ψυχαγωγία, μέχρι ενημέρωση κι εμείς αναρωτιόμαστε αν θα του απαντήσει ο Παπαδάκης, ή ξανά ο Λιάγκας… 

Ο Σρόιτερ παίρνει συνέντευξη από φυλακισμένους που κατηγορούνται, ή διέπραξαν σεξουαλικά αδικήματα και αντί κάποιος απλά, να αναρωτηθεί γιατί και ποια είναι η ενημέρωση, ή η είδηση που θα προκύψει από ένα τέτοιο οδοιπορικό, η πιλάλα μας είναι αν το έκανε για να «ψαρέψει» πληροφορία για Φιλιππίδη και Λιγνάδη από κανα συγκρατούμενο και… ο Πετρούνιας δεν τα υπολογίζει σωστά, λέει τη μαλακία δημόσια, ζητά συγγνώμη κι εμείς συζητάμε αν την εννοεί, ή του την επέβαλαν οι χορηγοί…

Το «στρατόπεδο» άλλαξε, η τηλεόραση αυτή την εβδομάδα το κατάλαβε και πρέπει να προσαρμοστεί αλλιώς θα «αφήσει μούσια» και θα πάρει αναβολή απ’ την αποστολή της που είναι να ενημερώνει, να ψυχαγωγεί και να επιμορφώνει, σύμφωνα τουλάχιστον με τους θεωρητικούς των Μ.Μ.Ε. Και δε μιλάω για τη συσκευή, αδέλφια μου. Αναφέρομαι στους παρουσιαστές, τους δημοσιογράφους, οποιονδήποτε μιλά δημόσια, αλλά και σε όλους εσάς τους τηλεθεατές.

Στο νέο «τάγμα» οι δημοσιογράφοι οφείλουν να κυνηγούν την είδηση και όχι τα νούμερα, οι παρουσιαστές την ψυχαγωγία και όχι τα λεφτά και οι τηλεθεατές να έχουν άποψη και να κρίνουν ό,τι βλέπουν και ακούν, χωρίς να το «καταπίνουν αμάσητο», ή να μεταφέρουν την ευθύνη που τους αναλογεί στον Λιάγκα, τον Σρόιτερ, τον Πετράκο, ή τον Πετρούνια. Τελείωσε η εβδομάδα προσαρμογής, η θητεία συνεχίζεται κάτω από συνθήκες νέες και γι’ αυτόν που θα τα καταφέρει μπορεί να μην έχει καν τιμητική «άδεια», αλλά «απόλυση»…

Και μια που ξεκινήσαμε «φανταρικά» «κουμπώνω» και Ζιγκ Ζαγκ για να αρχίσουμε την εβδομαδιαία μας, κουβέντα: «Να μου Γράφεις, Όσο πιο Συχνά Μπορείς (Τι Όμορφα Εκεί Έξω», λοιπόν…

Ask Lefteris

Θα ξεκινήσω απ’ το πιο πρόσφατο… Παιδεύτηκα να καταλήξω σε άποψη για το περιστατικό με τον Ολυμπιονίκη μας και εξαιρετικού ήθους άνθρωπο, Λευτέρη Πετρούνια. Κι ύστερα, ξέρετε τι κατάλαβα; Πως πάω να την πατήσω, όπως εκείνος: Ότι «μεθυσμένος» από τα μεγάφωνα της Σόουπιτς που κάνουν τη σκέψη μου να ακούγεται παντού, νιώθω την υποχρέωση να έχω γνωμούλα για τα πάντα, δημόσια. Ή μάλλον -για να το πω καλύτερα- νιώθω ότι θα με πουν μαλάκα, αν ερωτηθώ για το «ΤικΤοκ στην Κουάλα Λουμπούρ» και δεν έχω διαμορφώσει άποψη.

Τώρα θα μου πείτε, ίδιας σημασίας είναι το «ΤικΤοκ στην Κουάλα Λουμπούρ» με αυτό που ρώτησαν τον Λευτέρη; Φυσικά και όχι, ίδιος όμως είναι ο λόγος που ο Ολυμπιονίκης μας «παρασύρθηκε» να σταθεί μπροστά σε ένα μπάνερ και στα όρθια να μας πει τη γνωμούλα του για ένα τόσο σοβαρό θέμα: Ένιωσε ότι θα υπολειπόταν, αν δεν απαντούσε κι ας μην είχε προλάβει να «βουτήξει τη γλώσσα στο μυαλό του».

Αυτό πήγα να πάθω κι εγώ τώρα. Γιατί πρέπει να εκφράσω δημόσια γνωμούλα για τον Πετρούνια σώνει και ντε; Επειδή την έχω; Και τι έγινε; Το ότι εγώ έχω μια άποψη σημαίνει πως θα ωφελήσει κάποιον να την ακούσει δημόσια; Για να το πω κι αλλιώς: Αν δεν ωφελεί κάποιον η γνώμη μου, γιατί να την διατυπώσω μπροστά σε μια κάμερα; Ξέρετε, άλλωστε, τι λένε για τις απόψεις: Όλοι έχουμε από μία, για να μη σας πω και δύο πάνω σε όλα τα θέματα. Αν η δική μου είναι από αυτές που μπερδεύουν, ή κάνουν κακό στο σύνολο, γιατί δεν την κρατάω για την παρέα μου; 

Μα, ο Πετρούνιας δεν είναι οποιοσδήποτε, είναι Ολυμπιονίκης και ρωτήθηκε για τις καταγγελίες που αφορούν κατάχρηση εξουσίας και σεξουαλικά εγκλήματα στον αθλητισμό, φυσικά, λοιπόν θα είχε άποψη που μας αφορά. Αμ δε.. Ο Λευτέρης είπε μαλακία δημόσια και ζήτησε συγγνώμη, πάλι δημόσια. Εδώ, τελειώνει το θέμα για τον Λευτέρη, αλλά ξεκινά για την τηλεόραση…

Λάθος που ρωτήθηκε ο Λευτέρης αρπακόλα σε «επίδειξη τάπερ» για ένα τόσο σοβαρό θέμα; Ξεκάθαρα ναι.. Προσέξτε, δεν δικαιολογεί αυτό την επικίνδυνη παπαριά που ξεστόμισε, όμως αποδίδει ευθύνη και στον/στην δημοσιογράφο που ρώτησε κάτι τόσο σοβαρό, χωρίς να τον/την νοιάζει η απάντηση, αλλά ο τίτλος στην καλύτερη και στην χειρότερη, να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα, γιατί περιμένει και ο Ουγγαρέζος να κάνει δηλώσεις, μετά τον Πετρούνια.

Ρωτάμε, λοιπόν, χύμα από διατροφή, μέχρι το «Παιχνίδι του Καλαμαριού», το #metoo, τα εμβόλια, αν «έριξε» η Σμαράγδα Καρύδη το προφίλ της Soula Glamorous στο Insta και όποιον πάρει ο Χάρος, ό,τι βγάλει τίτλο και φαπ: Έβγαλε ο Πετρούνιας.

Ο καθένας μπορεί να έχει όποια άποψη θέλει στο σπίτι του. Όταν εισέρχεται στη δημόσια σφαίρα, οφείλει να σκέφτεται τι θα πει και πώς θα το εκφράσει με γνώμονα να ωφελήσει, ή έστω να μην βλάψει κανέναν που ακούει και παραδειγματίζεται, ή απλά, προβληματίζεται (αν είσαι και Ολυμπιονίκης τύπωνέ το, πρώτα, να το δεις και γραμμένο για σιγουριά). Ο δημοσιογράφος, απ’ την άλλη, οφείλει να διακρίνει τη συνέντευξη απ’ τις δηλώσεις και να ρωτά με αφορμή το πλαίσιο που συνάντησε τον άνθρωπο που έχει απέναντί του. Ο δημοσιογράφος δεν είναι ούτε το ουόκι-τόκι του αρχισυντάκτη του, ούτε ψαροντουφεκάς εμπρηστικών απόψεων και δηλώσεων. 

Τέλος, όλοι εσείς, οι τηλεθεατές έχετε ευθύνη ν’ ακούτε και να κρίνετε. Την ερώτηση, την απάντηση και να δεχθείτε, ή και όχι, τη συγγνώμη του Λευτέρη. Όλα τα υπόλοιπα για χορηγούς, μετάλλια, τη σύζυγό του, ή την καριέρα του, αποτελούν «θόρυβο» στο γεγονός, είναι άσχετα μ’ αυτό και οποιαδήποτε προσπάθεια να αμφισβητηθούν, ή να αποδομηθούν είναι από άκυρη, μέχρι επιτηδευμένη και δεν αξίζει σε έναν Ολυμπιονίκη.

And Dance With Petrakos

Στη δεύτερη περίπτωση, ο Γρηγόρης Πετράκος: Αρχικά, αμφισβητεί τον Covid, αργότερα τα εμβόλια, σίγουρα την καλή πρόθεση της κυβέρνησης και των ειδικών για τη δημόσια υγεία και εν τέλει, τα βάζει με τα κέντρα διασκέδασης και τους συναδέλφους του που θα τραγουδούσαν μόνο για εμβολιασμένους (Βέρτη, Κιάμο). Όλα αυτά μέχρι να μας πει: -Άλλο εγώ και… να ξεκινήσει κι εκείνος να τραγουδά σε Covid-free μαγαζί, γιατί μάλλον, καλή η επανάσταση, αλλά να βάλουμε και κάτι στο στόμα μας, μην είμαστε νηστικοί. 

Όλα τα παραπάνω σχολιάζονται από το «Το Πρωινό» κατά καιρούς (ήμουν κι εγώ σ’ εκείνο το κότερο 🙋🏻‍♂️), ο Πετράκος, επίσης κατά καιρούς, απαντά μέσω αναρτήσεων και ζητά απ’ την τηλεόραση να τολμήσει να τον σχολιάσει κατά πρόσωπο αντιμετωπίζοντας την επιχειρηματολογία του. Στον Alpha και στον Σρόιτερ η συνέντευξη που δίνει, όντως, «χάνεται» κάπου στον δρόμο, ενώ ο Γιώργος και η Φαίη «σηκώνουν το γάντι» για live τηλεοπτική συνάντηση. 

Τα υπόλοιπα τα είδατε. Και αυτά που διαδραματίστηκαν στους δέκτες σας και αυτά που ακολούθησαν με εκατέρωθεν δηλώσεις. Κάπου εκεί παίρνουν θέση, η σύζυγος του Γρηγόρη Πετράκου και ηθοποιός που πρωταγωνιστεί στη ναυαρχίδα του ΑΝΤ1, «Άγριες Μέλισσες», Θεοφανία Παπαθωμά (υπέρ του συντρόφου της, προφανώς), αλλά και ο Γιώργος Παπαδάκης, μέσω της εκπομπής του. 

Και η φάση είναι η εξής: Παρουσιαστές και δημοσιογράφοι πρώτης γραμμής τσακώνονται με τις απόψεις του Γρηγόρη Πετράκου. Και το γράφω έτσι, γιατί, προς Θεού, δεν υποτιμώ τον άνδρα. Ωστόσο, οφείλω να θεωρήσω την οπτική του στο θέμα του Covid, περιθωριακή, όταν η παγκόσμια κοινότητα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπαθούν να μας απαλλάξουν απ’ το κακό που μας βρήκε τα τελευταία δύο χρόνια με ανθρώπους να φεύγουν ολομόναχοι, στα καλά καθούμενα, χωρίς να μπορούν να πάρουν καν, ανάσα. Στο πλαίσιο αυτό, οτιδήποτε μας αποσπά την προσοχή απ’ ό,τι πρέπει να κάνουμε για να γλιτώσουμε μια ώρα αρχύτερα απ’ αυτό το διάολο, το θεωρώ επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και καθόλου γραφικό.

Ας πούμε, λοιπόν, τα πράγματα με το όνομά τους: Ποιος «κερδίζει» επικοινωνιακά από όλο αυτό; Σαφώς ο Πετράκος, ο οποίος «χορεύει» ψυχαγωγία και ενημέρωση στον ρυθμό του. Να μην τον έφερναν, ο Γιώργος και η Φαίη; Φυσικά και όφειλαν να τον φέρουν, εφόσον τον σχολίαζαν, ζήτησε να τους απαντήσει και στην τελική, «πουλάει». Το έκαναν για τα νούμερα τηλεθέασης; Και να ισχύει αυτό, πού είναι το κακό; Αφού, όντως σας ενδιέφερε η συζήτηση και την προτιμήσατε. Το θέμα είναι πως οι ερωτήσεις τέθηκαν και οι απαντήσεις δόθηκαν…

Η συνέχεια αποτελεί λάθος όλων, όσοι μπλέχτηκαν στη μανούρα. Δεν είχε δουλειά καμιά Παπαθωμά, κανένας Πετράκος και κανένας Λιάγκας, ή Παπαδάκης να τσακωθούν. Ο τελευταίος λόγος ανήκει σ’ εσάς, αδέλφια μου. Οφείλετε να είστε ενημερωμένοι και να αντιλαμβάνεστε τι ακούτε, όσον αφορά τις ερωτήσεις, αλλά και τις απαντήσεις. Η τηλεόραση αποτελεί το Μέσο. Πρόκειται για τον δίσκο σερβιρίσματος που φέρνει το γλυκό. Γευτείτε το και αποφασίστε, αν σας έπεισε, αν σας άρεσε και αν θα το ξαναφάτε. Αν ο Λιάγκας είναι ειρωνικός, ή προβοκάτορας, φαπ. Αν ο Πετράκος λέει πίπες, πάλι φαπ. Η ευθύνη σας είναι να καταλαβαίνετε τι διαδραματίζεται μπροστά σας και να κρίνετε. Ούτε η τηλεόραση, ούτε ο παρουσιαστής, ούτε καν, ο καλεσμένος έχουν την ευθύνη αυτή, παρά μόνο εσείς και το τηλεκοντρόλ σας.

Το ότι η Παπαθωμά τσακώνεται δημόσια με τον Λιάγκα που είναι στο ίδιο κανάλι και δουλεύουν για την ίδια τσέπη, θα το αφήσω να το συζητήσουμε μιαν ετέραν φοράν, κυρ-Παντελή.

Αυτοψία Με Ουσία;

Οι αλλαγές στα «κόζα» όμως, τριτώνουν αυτή την εβδομάδα με την τηλεόραση να πρέπει να προσαρμοστεί σαν ΣΚΑΪ στα βίτσια των ενημερωτικών παρουσιαστριών του (φυσικά, δεν αναφέρομαι στη Σία Κοσιώνη που, όπως και να το κάνεις θα είχε και ένα κάποιο δικαίωμα, λόγω καριέρας, προσφοράς στο κανάλι και πόστου -συνήθως όμως, τέτοια κάνουν όσες δεν το δικαιούνται). 

Τηλεοπτική εκπομπή, λοιπόν, κάνει οδοιπορικό στις φυλακές Τρίπολης συνομιλώντας με κατηγορουμένους και καταδικασμένους για σεξουαλικά εγκλήματα. Η εκπομπή σημειώνει υψηλότατα ποσοστά τηλεθέασης για τα μέχρι τώρα, δεδομένα της, τα δεδομένα του φετινού Alpha, αλλά και τη δύσκολη ώρα που προβλήθηκε. Το είδατε, δηλαδή.

Δεν είμαι σε θέση, ούτε και θέλω να μπω στο μυαλό των ανθρώπων που εμπνεύστηκαν τη συγκεκριμένη εκπομπή. Γιατί στις φυλακές της Τρίπολης; Γιατί όχι σε άλλες φυλακές; Είναι λόγω του #metoo και πώς το βοηθά ένα τέτοιο οδοιπορικό; Γενικά, εκτός από την επιτυχία που έφεραν τα ποσοστά τηλεθέασης στο κανάλι και τους συντελεστές της εκπομπής, ποιoς δημοσιογραφικός-ενημερωτικός (κοινωνικός ίσως;) σκοπός επετεύχθη; Ήρεμα ρωτάω. 

Προς Θεού, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που να αφορά τους κρατουμένους. Ο καθένας ανεβαίνει τον Γολγοθά του προς τον σωφρονισμό, ή την αθώωση. Στο Mappes Show μάλιστα έχουμε πολλούς ακροατές που μας ακούν από σωφρονιστικά καταστήματα αποτελώντας ραδιοφωνικούς συνοδοιπόρους μας. Μια τηλεοπτική εκπομπή όμως, γιατί να κάνει αφιέρωμα στις ιστορίες αυτές; Για να μας τις μεταφέρει, ως αληθινές κοινωνικές περιπτώσεις; Για να βοηθήσει να «ξεκολλήσει το σύστημα» και να πάρουν το δρόμο τους ενδεχομένως, ή απλά επειδή το μομέντουμ του #metoo είναι πιο επίκαιρο από ποτέ;

Σε κάθε περίπτωση, τα ποσοστά τηλεθέασης μίλησαν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους απέναντι στις αντιδράσεις που προέκυψαν κυρίως απ’ τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και η τηλεόραση κατάλαβε πως πρέπει να πάρει θέση. Γιατί ακόμη και τα νούμερα κρίνονται. Προσέξτε, αδέλφια μου, παλιά τα νούμερα αμφισβητούνταν, χωρίς να «μασάει» το Μέσο. Τώρα, όμως, τα νούμερα κρίνονται με την τηλεόραση να απολογείται και την επιτυχία να τρέπεται σε «επιτυχία».

Όπως και νά ‘χει, ο φαντάρος που λέγεται τηλεόραση πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί, αδέλφια μου. Ένα μόνο είναι σίγουρο: Διοικητής του, παραμένετε εσείς, οι τηλεθεατές.

Κουιζάρα

Και φύγαμε για το κουίζ της εβδομάδας:

Ποιoς πανελίστας «έκλεισε» από τώρα να πάει του χρόνου στους απέναντι;

Αυτά και για σήμερα, αδέλφια μου. Χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες, για μεθαύριο, αλλά και στη Θεσσαλονίκη μας. Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα σας τα μηνύματα, γιατί, όπως και να το κάνουμε, εσάς έχω… Να χαμογελάτε για να κάνετε τους άλλους να ανησυχούν. Καλή αντάμωση με κομματάρα από Κώστα Μοναχό γιατί εγώ, ναι, ναι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ