Tο αμερικανικό καλωδιακό δίκτυο A&E κυκλοφόρησε στις 24 Ιανουαρίου τη σειρά ντοκιμαντέρ Secrets of Playboy προσπαθώντας να εξερευνήσει όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της πολυσυζητημένης βίλας του Χιου Χέφνερ. Οι αποκαλύψεις που ακολουθούν είναι πιο σκληρές από ότι φαντάζονταν ακόμα και οι πιο υποψιασμένοι τηλεθεατές.

Πλαισιωμένος από τα κορίτσια του σε πάρτι στο Λος Άντζελες τον Ιούνιο του 1957.

Ο Χιου Χέφνερ είχε καταφέρει με έναν δικό του τρόπο τα «κορίτσια» του να τον αγαπούν και να τον μισούν ταυτόχρονα κι αυτό είναι ξεκάθαρο από όσα λέγονται κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ. «Κάποια από εκείνα τα κορίτσια δεν θέλουν καν να επαναφέρουν αυτές τις αναμνήσεις. Υπάρχουν πολλά που δεν συζητούν καν. Πιστεύω ότι ο Χεφ ήταν ένα τέρας» είναι μερικές μόνο από τις δηλώσεις
που ακούγονται στη σειρά επτά επεισοδίων.

Σε εκδήλωση μαζί με τα «κουνελάκια» του Playboy το 1979.

Το «ένοχο» σπίτι

Στα 27 του ο εκδότης του περιοδικού Playboy εξέφραζε την εποχή της απόλυτης σεξουαλικής απελευθέρωσης. «Θέλω να με θυμούνται ως τον άνθρωπο που βοήθησε στην αλλαγή του τρόπου που αντιλαμβάνεται η κοινωνία το σεξ. Γαι μένα η έπαυλη είναι το σπίτι μου. Το 1971 πήρα αυτό το σπίτι και τέσσερα χρόνια μετά αποφάσισα να κάνω αυτή την κίνηση. Κάποιοι φίλοι μου το αποκαλούσαν shangri-la (σ.σ. απόμερο, τέλειο ειδυλλιακό μέρος). Οι φήμες λένε ότι δεν μεγαλώνεις όταν περνάς τις πύλες του» έχει πει. Μέσα στην έπαυλη του Λος Άντζελες όλα καταγράφονταν. Ακόμα και άνθρωποι της ασφάλειας είχαν στις τσέπες τους κάμερες. Ωστόσο, όλα φαίνονταν διασκεδαστικά, μακριά από τους περιορισμούς και τις συμβάσεις της κοινωνίας. Πολύωρα πάρτι, roller skating, αγώνες τένις και βόλεϊ. Η καθεμία από τα νεαρά κορίτσια μπορούσε να είναι όποια πραγματικά ήθελε εκεί μέσα. Μια Disneyland για ενήλικες. Όμως ο Παράδεισος που περιέγραφε ο ίδιος έμοιαζε περισσότερο με Κόλαση, όπως αποκαλύπτουν άνθρωποι που έζησαν εκεί. «Ήταν ένας κόσμος που φαινόταν τόσο όμορφος, αλλά στην πραγματικότητα υπήρχε πολλή ασχήμια. Αυτό που θέλω να πω στον Χέφνερ είναι ότι κατέστρεψε πολλές ζωές. Πεινούσε για εξουσία και δεν τον ένοιαζαν οι ζωές αυτών των γυναικών. Ήταν όλα ένα ψέμα» ισχυρίζονται πρώην σύντροφοι και συνεργάτες του θρυλικού εκδότη του Playboy. «Ήταν ένα είδος αίρεσης. Οι γυναίκες είχαν πειστεί ότι αποτελούν μέρος αυτής της οικογένειας. Ο ίδιος πραγματικά πίστευε ότι του ανήκαν αυτά τα κορίτσια. Υπήρχαν Playmates που έκαναν υπερβολική χρήση ναρκωτικών και κατέληγαν σε απόπειρα αυτοκτονίας. Πίστευα πραγματικά ότι αν έγραφα ένα βιβλίο, ίσως όλα αυτά να σταματούσαν, ότι θα βοηθούσα. Ο Χιου τότε έστειλε κάποιον να με εξαγοράσει. Όταν έναν τόσο ισχυρό άνθρωπο τον κάνεις να φοβάται, όλα μπορούν να συμβούν. Είχα σωματοφύλακα. Ήμουν τόσο φοβισμένη» εξιστορεί η Μίκι Γκαρσία, πρώην υπεύθυνη προώθησης των Playmates. τον Φεβρουάριο του 1999.

Τον Νοέμβριο του 2007 με τις συμμετέχουσες στο ριάλιτι The Girls Next Door –Κέντρα Γουίλκινσον, Χόλι Μάντισον και Μπρίτζετ Μαρκουάρντ–, το οποίο γυρίστηκε στην έπαυλή του.

Βία, όργια και ναρκωτικά

Μία από τις γυναίκες που μιλούν στη σειρά είναι και η Σόντρα Θίοντορ, η οποία υπήρξε σύντροφός του από το 1976 μέχρι και το 1981. «Θέλω να κάνω τη διαφορά. Δεν το κάνω για τη δημοσιότητα. Θέλω να δείξω στις γυναίκες και στα νέα κορίτσια ότι πρέπει να σκέφτονται διπλά ό,τι κάνουν γιατί πάντα θα υπάρχει ένας άντρας σαν τον Χεφ στον δρόμο τους. Τον κοιτούσα και έβλεπα τον διάβολο. Ήμουν σαν βαποράκι για εκείνον. Όλοι έκαναν τη δουλειά τους και έπρεπε να κάνουμε ακριβώς ό,τι ήθελε σαν μικρές μαριονέτες. Αν σου έδινε μια δουλειά, το θεωρούσες τιμή. Είναι τρελό, αλλά με έκανε να αισθάνομαι σημαντική για εκείνον. Ήταν ένας άντρας 30 χρόνια μεγαλύτερος από εμένα. Έστελνε, λοιπόν, ένα νεαρό κορίτσι να πάρει παράνομες ουσίες και δεν ήταν τίποτα για εκείνον. Σαν να με έστελνε να πάρω γάλα. Τη μεθακαλόνη (σ.σ. ηρεμιστικό και υπνωτικό φάρμακο γνωστό και ως Quaalude) τη χρησιμοποιούσαν για το σεξ. Συνήθως έπαιρνες το μισό, καθώς αν έφτανες στα δύο, λιποθυμούσες. Οι άντρες ήξεραν ότι μπορούσαν να κάνουν τα πάντα με τα κορίτσια αν τους έδιναν ένα Quaalude. Μάλιστα, ο Χεφ έλεγε ότι είναι ιδανικά για να ανοίγουν τα πόδια τους οι γυναίκες». Σύμφωνα με την ίδια, υπήρχε τόση κοκαΐνη στην έπαυλη που εθίστηκε μέχρι και το κανίς ενός φίλου! Η Σόντρα Θίοντορ συνέχισε με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις μιλώντας για τα κορίτσια της έπαυλης, που μέσα από τον πιεστικό, υποτιμητικό και γεμάτο κανόνες τρόπο ζωής τους εκεί έμοιαζαν μέρα με τη μέρα να χάνουν τη φρεσκάδα και την όρεξή τους για ζωή.

Όλες έπρεπε να μοιάζουν κάπως αλλιώς. Λέγεται πως όταν έπαιρναν βάρος βίωναν ένα είδος τιμωρίας μέχρι να χάσουν τα κιλά, ενώ αντιμετώπιζαν πολύ συχνά μολύνσεις στο συκώτι από τις δίαιτες αστραπή που έμπαιναν στη διαδικασία να κάνουν. Μάλιστα, πέντε βράδια την εβδομάδα γινόταν ομαδικό σεξ. «Πιστεύω ότι είναι ηθικό να έχεις σχέσεις με περισσότερα από ένα άτομα ταυτόχρονα ή μια αλληλουχία σχέσεων» συνήθιζε να λέει ο Χέφνερ. Ο Στέφαν Τετενμπάουμ υπήρξε ο παρκαδόρος του για έναν χρόνο, το 1978. Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ εξηγεί ότι ένα από τα καθήκοντά του ήταν να καθαρίζει τα σεξουαλικά βοηθήματα του Χιου Χέφνερ μετά τα όργια, τα οποία αποκαλούσε «pig nights», με συμμετέχοντες πορνοστάρ και άλλες διάσημες –και μη– προσωπικότητες. «Κάποιες νύχτες ο κύριος Χέφνερ έφερνε ιερόδουλες στην έπαυλη. Τους πρόσφερε ένα μεγάλο δείπνο και προσκαλούσε τους φίλους του να έρθουν και να συμμετάσχουν σε διάφορες ερωτικές πράξεις μαζί τους. Κάποιες φορές οι γυναίκες φορούσαν αντρικά μόρια και ο Χιου δεν ήθελε να πάρει μέρος, παρόλο που άλλοι καλεσμένοι του, ειδικά ο Τζον Μπελούσι, δεν είχε πρόβλημα». Ο Αμερικανός παρουσιαστής Ντον Κορνέλιους ήταν ένα από τα VIP μέλη της έπαυλης του Playboy. Όπως αποκαλύπτεται, ο ίδιος ένα βράδυ είχε κρατήσει ομήρους στο σπίτι του δυο νεαρά «κουνελάκια». Η μία ήταν κλειδωμένη στο ένα δωμάτιο και η άλλη κοπέλα σε ένα άλλο δίπλα. Ήταν και οι δύο δεμένες, ενώ η μία άκουγε τα ουρλιαχτά της άλλης καθώς τη βίαζαν με ξύλινα αντικείμενα. Μία ακόμη από τις μαρτυρίες του ντοκιμαντέρ αφορά την επίσκεψη της Αμερικανίδας πορνοστάρ Λίντα Λάβλεϊς στην έπαυλη. «Όλοι γελούσαν όταν την έσυραν από τη λιμουζίνα μεθυσμένη. Ξαφνικά από το πουθενά εμφανίστηκε ένας γερμανικός ποιμενικός. Την τρέλαναν τόσο πολύ που την ανάγκασαν να κάνει στοματικό έρωτα στον σκύλο».

Με την πρώην σύντροφό του Σόντρα Θίοντορ σε τελετή απονομής βραβείων το 1977.

Οι απαράβατοι κανόνες

«Δεν ήθελε να ξέρει τα ονόματά μας. Απλά έδινε οδηγίες που έπρεπε να αποστηθίσουμε. Έπινε 35-40 Pepsi την ημέρα που έπρεπε να τυλίξω σε μια ειδική κόκκινη χαρτοπετσέτα, σύμφωνα με τις οδηγίες. Έτρωγε πάρα πολλά M&M’s, περίπου 1 κιλό την ημέρα, και κόκκινη γλυκόριζα. Τα προφυλακτικά του ήταν τοποθετημένα σε ένα συγκεκριμένο μέρος στο κεφαλάρι του κρεβατιού. Υπήρχαν 150 κανόνες που έπρεπε να ακολουθούμε επακριβώς. Για παράδειγμα, μας είχαν πει “δεν πρέπει να μιλάτε στα κορίτσια. Δεν είστε φίλοι τους. Εργάζεστε για τον κύριο Χέφνερ και όχι για εκείνες”» ανέφεραν στην κάμερα εργαζόμενοι της έπαυλης. Ο «βασιλιάς της έπαυλης», όπως τον αποκαλούσαν σε κάποιες περιπτώσεις, επέτρεπε εσκεμμένα σε δημοσιογράφους να παρευρίσκονται στα αμαρτωλά πάρτι του και να περνάνε καλά φτάνοντας στα όριά τους, ώστε να μπορεί να τους εκβιάσει αργότερα, σε περίπτωση που εκείνοι τον κατηγορούσαν για κάτι.

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης

H Αμερικανίδα Χόλι Μάντισον υπήρξε μία από τις άπειρες συντρόφους του Χέφνερ, συγκεκριμένα από το 2001 μέχρι και το 2008, οπότε και αποχώρησε από την έπαυλη. Όπως περιγράφει η ίδια, το περιβάλλον εκεί έμοιαζε με αίρεση. «Στα 20 μου δεν είχα καταλάβει ότι το να μπω στον κόσμο του Playboy ήταν μια επικίνδυνη επιλογή. Ήμουν μία από τις πάρα πολλές συντρόφους του Χιου. Θύμωνα τόσο πολύ με το πόσο χειριστικός ήταν. Έλεγχε κάθε έκφανση της ζωής μας. Φαινόταν τρυφερός και γενναιόδωρος. Ειδικά μέσα στο δικό του περιβάλλον, γιατί όλοι οι φίλοι του περνούσαν καλά μαζί του, ήταν λαμπερός. Έτσι, ξεκινάς να χτίζεις μια εικόνα στο κεφάλι σου για κάποιον που μπορεί πραγματικά να μοιάζει αλάνθαστος. Ήμουν σίγουρη ότι ήμουν ερωτευμένη μαζί του αλλά ήταν περισσότερο κάτι σαν το σύνδρομο της Στοκχόλμης. Κοιτώντας πίσω την περίοδο που ήμουν εκεί μου θυμίζει ένα είδος αίρεσης γιατί στην έπαυλη υπήρχε ψυχολογική χειραγώγηση και όλοι έπρεπε να σκέφτονται τον Χιου σαν έναν πραγματικά καλό άνθρωπο. Ήταν τόσο εύκολο να καταλήξεις απομονωμένος από τον έξω κόσμο. Έπρεπε μέχρι τις 9.00 το βράδυ να έχουμε επιστρέψει εκεί. Μας έλεγαν ότι είναι καλύτερα να μην έχουμε φίλους εκτός έπαυλης. Δεν σου επιτρεπόταν να φύγεις από την έπαυλη εκτός κι αν επρόκειτο για οικογενειακές περιστάσεις. Το σεξ γινόταν σχεδόν την ίδια ώρα και τη νύχτα. Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή βγαίναμε σε κλαμπ και ξέραμε ποια θα ήταν η συνέχεια όταν επιστρέφαμε. Δεν ένιωθα έλξη για τον Χέφνερ, όμως τον έβρισκα πολύ γοητευτικό. Σε ένα πάρτι σε ένα κλαμπ ο Χιου έσκυψε και μου είπε αν θέλω ένα Quaalude. Του είπα ότι δεν παίρνω ναρκωτικά και εκείνος απάντησε “συνήθως ούτε κι εγώ”. Υπήρχε μια τεράστια οθόνη με πορνό στο δωμάτιό του μπροστά στο κρεβάτι. Εκείνος ήταν στη μέση του κρεβατιού περιτριγυρισμένος από τα κορίτσια. Δεν ήμουν συνηθισμένη σε περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις . Ήταν όλο ρομποτικό, μηχανικό. Με αηδίαζε που ο Χεφ δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει προφυλάξεις. Το επόμενο πρωί ένιωθα εξευτελισμένη.

Με την πρώην αρραβωνιαστικιά του Χόλι Μάντισον τον Φεβρουάριο του 2008 κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη βίλα του.

Μια απόπειρα αυτοκτονίας

«Ήμουν έξι μήνες στην έπαυλη και η πίεση με είχε καταβάλει. Μου έλεγαν ότι πρέπει να μοιάζω όπως με τα υπόλοιπα κορίτσια. Τα μαλλιά μου ήταν πολύ μακριά. Οπότε σκέφτηκα ότι θα τα κόψω για να διαφέρω. Όταν επέστρεψα στην έπαυλη και με είδε, θύμωσε μαζί μου, τρελάθηκε. Μου φώναζε και έλεγε ότι έμοιαζα μεγάλη, σκληρή και φτηνή» αποκάλυψε η 42χρονη σήμερα Χόλι Μάντισον. Για να αντέξει την πίεση, κατέφευγε στο αλκοόλ. Όσο περνούσε ο καιρός δεν ήθελε να συνευρίσκεται μαζί του, ούτε με τα υπόλοιπα κορίτσια, τα οποία μιλούσαν για εκείνη με τα χειρότερα λόγια. Όπως εκμυστηρεύτηκε, «ένιωθα ότι δεν είχα επιλογές. Είχαμε επιστρέψει στην έπαυλη μετά από βραδινή έξοδο. Ήμασταν όλοι μαζί στην κρεβατοκάμαρα. Κάποια στιγμή είχαν φύγει όλοι και είχα μείνει στην μπανιέρα. Ήθελα να πνίξω τον εαυτό μου. Ένιωθα ότι είχα εγκλωβιστεί σε έναν κύκλο μιζέριας. Για μία ημέρα της εβδομάδας είχα κρατήσει τη δουλειά μου ως σερβιτόρας για να μπορώ να έχω κάτι εύκολο αν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Μου είπε ότι θα εκτιμούσε αν παραιτούμουν γιατί ζήλευε. Παίρναμε 1.000 δολάρια την εβδομάδα σαν χαρτζιλίκι. Όταν έφυγα από την έπαυλη δεν μπορώ να εξηγήσω πόσο δυνατό ήταν το συναίσθημα για μένα και η ανάγκη μου να πω την ιστορία μου». Το 2015, μάλιστα, η ίδια κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για όσα πέρασε στην έπαυλη των οργίων τονίζοντας: «Ο καιρός που πέρασα εκεί μου προκάλεσε σοβαρή ζημιά. Έχω κάνει διάφορες θεραπείες από τότε που έφυγα».

«Ο βασιλιάς του Playboy»


Ο Αμερικανός εκδότης Χιου Χέφνερ το 1953 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του θρυλικού περιοδικού Playboy με εξώφυλλο τη Μέριλιν Μονρό, ενώ η τελευταία έντυπη εκδοχή του κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2020. «Το Playboy ήταν κάτι παραπάνω από ένα περιοδικό για μένα. Ήταν η προβολή ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής» είχε δηλώσει ο ίδιος, ενώ στις κατηγορίες ότι μέσα από τις σελίδες του περιοδικού του αλλοιώνει τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία είχε απαντήσει αφοπλιστικά: «Χρειαζόμαστε περισσότερη αγάπη και ομορφιά στον κόσμο, που έχει ήδη αρκετή ασχήμια και μίσος». Κατά τη διάρκεια της ζωής του παντρεύτηκε 3 φορές και απέκτησε 4 παιδιά, ενώ «έφυγε» στα 91 του χρόνια –στις 27 Σεπτεμβρίου του 2017– στην έπαυλή του, με την περιουσία του να φτάνει τα 43 εκατομμύρια δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θάνατός του ήρθε μόλις10 μέρες πριν από το σκάνδαλο που ξέσπασε στο Χόλιγουντ με πρωταγωνιστή τον Χάρβεϊ Γουάινστιν και αποτέλεσμα τη δημιουργία του κινήματος #MeΤoo.

Με τον γιο του, Κούπερ, σε κινηματογραφική πρεμιέρα στο Λος Άντζελες το 2011.


Η απάντηση της άλλης πλευράς


Στον αντίποδα των καταγγελιών, πρώην «κουνελάκια» του Playboy, πρώην σύντροφοί του αλλά και εργαζόμενοι μιλούν για έναν Χιου Χέφνερ με «ακέραιο χαρακτήρα» και υπογράφουν μια ανοιχτή επιστολή ως απάντηση στις πρόσφατες κατηγορίες εναντίον του. «Υπογράφουμε για να στηρίξουμε τον Χιου Χέφνερ. Από όσα γνωρίζουμε για τον Χεφ, ήταν ένας άνθρωπος με ακέραιο χαρακτήρα, εξαιρετική ευγένεια και αφοσίωση στην ελεύθερη σκέψη. Ήταν αφοσιωμένος στο να ζει μια ειλικρινή ζωή. Ο χρόνος μας στο Playboy του Χιου Χέφνερ και στις θυγατρικές του οργανισμού παραμένει μια περίοδος που όλοι αγαπάμε». Μετά τη δημοσίευση της συγκεκριμένης επιστολής εκπρόσωπος του αμερικανικού καλωδιακού δικτύου A&E δήλωσε: «Οι ιστορίες που παρουσιάζονται στο Secrets of Playboy είναι οι προσωπικές εμπειρίες των συμμετεχόντων στο ντοκιμαντέρ και αξίζουν να ειπωθούν, παρότι είναι δύσκολο για κάποιους να τις ακούν. Οι υπογραφές σε μια επιστολή ή μια διαφορετική εμπειρία με τον Χιου Χέφνερ ή την κουλτούρα του Playboy δεν αναιρούν τις εμπειρίες όσων έχουν βγει να μοιραστούν την αλήθεια τους στη σειρά και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να φέρνουμε τέτοιες ιστορίες στο φως». Με τη σειρά του ο γιος του Χιου Χέφνερ, Κούπερ, σχολίασε το ντοκιμαντέρ ως αισχρό: «Κάποιοι μπορεί να μην εγκρίνουν τον τρόπο ζωής του μπαμπά μου, αλλά δεν ήταν ψεύτης. Όσο αντισυμβατικός κι αν ήταν, ήταν αληθινός στην προσέγγισή του για τη ζωή και έζησε με ειλικρίνεια». Έναν χρόνο πριν από τον θάνατο του πατέρα του ο Κούπερ Χέφνερ ανέλαβε το τιμόνι της εταιρείας.

Φωτογραφίες: Getty images/Ideal Image, Zuma/Alamy/Visual Hellas.

Από το περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.