«Κανείς δεν θα ζήσει για πάντα. Ό,τι κάνουμε δεν είναι για εμάς αλλά για τα παιδιά μας, τα παιδιά των παιδιών μας και για εκείνους που θα ακολουθήσουν τα βήματά τους. Δεν μπορώ να σας οδηγήσω σε πόλεμο. Δεν μπορώ να σας δώσω νόμους ή να απονείμω δικαιοσύνη, αλλά μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Μπορώ να σας δώσω την καρδιά μου και την αφοσίωσή μου«, είχε πει η βασίλισσα Ελισάβετ σε τηλεοπτικό διάγγελμά της τα Χριστούγεννα του 1957.

Τα παιχνίδια του πεπρωμένου

Η Ελισάβετ Αλεξάντρα Μαίρη Ουίνδσορ, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, το πρώτο παιδί του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ και της Ελισάβετ, δούκισσας της Υόρκης, γεννήθηκε στην έπαυλη της Μπρούτον Στριτ, στην αριστοκρατική γειτονιά Μέιφερ στο κέντρο του Λονδίνου στις 2.40 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1926.

Το 1933, η 7χρονη Ελισάβετ παίζει με μια κούκλα μπροστά στο Welsh House, ένα σπίτι-μινιατούρα στο Royal Lodge στο κάστρο του Ουίνδσορ που της είχε δοθεί ως δώρο γενεθλίων την προηγούμενη χρονιά.

Το 1936 ο βασιλιάς και θείος της Εδουάρδος Η’ σοκάροντας το παλάτι –και όχι μόνο– πήρε την απόφαση να παραιτηθεί από τον θρόνο για να παντρευτεί τη διαζευγμένη Αμερικανίδα Γουόλις Σίμπσον. Ως άμεσο επακόλουθο, ο πατέρας της Ελισάβετ στέφθηκε βασιλιάς και η 10χρονη τότε πριγκίπισσα έγινε η διάδοχος του βρετανικού θρόνου. Είχε μία αδελφή, την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, η οποία ήταν 4 χρόνια μικρότερή της.

Το 1937, σε ηλικία 11 ετών με το πόνι της στο πάρκο του Ουίνδσορ.

«Η Λίλιμπετ (σ.σ. όπως την αποκαλούσαν χαϊδευτικά) με κάνει υπερήφανο. Η Μαργαρίτα είναι η χαρά μου» ήταν τα λόγια του πατέρα της μιλώντας για τις δύο κόρες του. Στα 21α γενέθλιά της, σε ραδιοφωνικό λόγο της από το Κέιπ Τάουν, απευθύνθηκε τους υπηκόους της Βρετανικής Κοινοπολιτείας λέγοντας: «Όλη μου η ζωή, είτε είναι μακρά είτε σύντομη, θα είναι αφιερωμένη στο να σας υπηρετώ». Μάλιστα, η γιαγιά της βασίλισσα Μαίρη, όπως εξομολογήθηκε αργότερα, ξέσπασε σε κλάματα συγκίνησης όταν την άκουσε. Για την 25χρονη Ελισάβετ η ζωή είχε άλλα σχέδια.

Ήταν 6 Φεβρουαρίου 1952 όταν κατά τη διάρκεια επίσημης περιοδείας της στην Κένυα πληροφορήθηκε τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα της. Όσα ακολούθησαν αποτελούν σελίδες της σύγχρονης και νεότερης ιστορίας. Για επτά ολόκληρες δεκαετίες παρέμεινε στον βρετανικό θρόνο, πιστή στο καθήκον της. Η ίδια ήταν η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της προ-προγιαγιάς της, βασίλισσας Βικτωρίας, η οποία παρέμεινε στον θρόνο για 63 χρόνια και 216 μέρες.

Τον Δεκέμβριο του 1944, στα 18 της, συμμετείχε στη θεατρική παντομίμα Old Mother Red Riding Boots που είχε πραγματοποιηθεί στο δωμάτιο «Waterloo Chamber» στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Η ντροπαλή πριγκίπισσα

«Από την παιδική μου ηλικία έχω εκπαιδευτεί να μη δείχνω ποτέ κάποιο συναίσθημα δημοσίως» είχε δηλώσει η βασίλισσα με έντονα εξομολογητική διάθεση. Ένα πρωί, όταν ήταν μόλις 7 ετών, ο λόρδος Τσάμπερλεν σε επίσκεψη στο σπίτι τους τη χαιρέτησε ευδιάθετος: «Καλημέρα, μικρή κυρία». Εκείνη χωρίς δεύτερη σκέψη και περίσσιο θάρρος τού απάντησε: «Δεν είμαι μικρή κυρία, είμαι η πριγκίπισσα Ελισάβετ». Ντροπαλή αλλά ταυτόχρονα δυναμική, ήξερε από μικρή ποια είναι. Δεν πήγε ποτέ σχολείο, αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της κατ’ οίκον διδασκαλία. Τα πρώτα χρόνια τα μαθήματά της, που διαρκούσαν μόνο μιάμιση ώρα, περιλάμβαναν κυρίως ανάγνωση, γραφή και γαλλικά, ενώ η υπόλοιπη ημέρα της ήταν αφιερωμένη στο τραγούδι, στον χορό και στα υπαίθρια παιχνίδια. Όσο μεγάλωνε, συνέχισε τα μαθήματά της στο σπίτι με σημαντικούς δασκάλους της Αγγλίας, ενώ σπούδασε Συνταγματική Ιστορία και Δίκαιο.

Τον Νοέμβριο του 1947, την ημέρα του γάμου της.

«Αυτό είναι το σημαντικό στην εκπαίδευση: μπορείς να κάνεις πολλά αν είσαι κατάλληλα εκπαιδευμένος» είχε πει η ίδια. Επιπλέον, υπηρέτησε ωςανθυπολοχαγός στον βρετανικό στρατό κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ενώ ήταν εκπαιδευμένη ως μηχανικός και οδηγός στρατιωτικών φορτηγών. Η νεαρή πριγκίπισσα Ελισάβετ μαζί με την αδελφή της συνήθιζαν να συμμετέχουν σε παραστάσεις θεατρικής παντομίμας, κυρίως με τη βασιλική σχολή του Ουίνδσορ, πάντα για κάποιο σημαντικό φιλανθρωπικό σκοπό.

Τον Ιούνιο του 1953 έγινε η στέψη της. Η τελετή μεταδόθηκε τηλεοπτικά και ήταν η πρώτη φορά που είχαν επιτραπεί κάμερες στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Φωτογραφίες: Gettu Images/Ideal Image, Camerapress/Zuma/Alamy/Visual Hellas

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ