«Είμαι η κόρη ενός Νεοϋορκέζου που ήρθε στον κόσμο από Λιβανέζους μετανάστες στη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης του ’30. Είχαν έρθει στις ΗΠΑ και κατάφεραν να χτίσουν μια σταθερή βάση για τους ίδιους και την οικογένειά τους, πριν εγκατασταθούν στην Κολομβία, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα» έχει πει η Σακίρα Ιζαμπέλ Μεμπαράκ Ριπόλ, η οποία ήρθε στον κόσμο στις 2 Φεβρουαρίου του 1977 στην πόλη Μπαρανκίγια της Κολομβίας. Η Κολομβιανή σταρ γιορτάζει σήμερα τα 46α γενέθλιά της. Την ίδια μέρα συμπτωματικά είναι και τα γενέθλια του –κατά 10 χρόνια νεότερου– πρώην αγαπημένου της, Ζεράρ Πικέ.

«Με πείραζαν ότι τραγουδούσα σαν κατσίκα»

Όταν ήταν μόλις 4 ετών, έγραψε το πρώτο της ποίημα με τίτλο «Το κρυστάλλινο τριαντάφυλλο». Συνέχισε να γράφει στη γραφομηχανή που της έκανε δώρο για τα Χριστούγεννα ο μπαμπάς της. Πάντα της άρεσε να εκφράζεται μέσα από τις λέξεις, που κατέληγαν να γίνουν τραγούδια. Και μπορεί σήμερα να είναι μια από τις πιο επιτυχημένες καλλιτέχνιδες στον κόσμο, όμως τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά στην εφηβεία της. «Ο δάσκαλός μου στη μουσική έλεγε ότι η φωνή μου ήταν πολύ δυνατή, πολύ ιδιαίτερη, για τις ανάγκες της χορωδίας. Ουσιαστικά η φωνή μου δεν του άρεσε. Οι συμμαθητές μου με πείραζαν όταν τραγουδούσα γιατί, όπως έλεγαν, ακουγόμουν σαν κατσίκα. Εύχομαι να ήταν τουλάχιστον χαριτωμένη αυτή η κατσίκα. Από την άλλη, υπήρχε ο πατέρας μου, που πάντα μου έλεγε ότι δεν πρέπει να αλλάξω το βιμπράτο της φωνής μου. Οπότε το κράτησα και αυτή είναι η υπογραφή μου» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια των σχολικών της χρόνων. Το 1990 σε ηλικία 13 χρόνων υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Sony Music Columbia.

To 1991 στο ντεμπούτο της στη δισκογραφία με το άλμπουμ Magia.

Και γλωσσομαθής και πτυχιούχος φιλοσοφίας η Σακίρα

Όταν ήμουν 18 ετών, ταξίδευα στη Βραζιλία και σε χώρες της Ευρώπης και έμαθα πορτογαλικά, ήταν η δεύτερη γλώσσα για μένα μετά τα αγγλικά. Ταξιδεύοντας άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο με τον πολιτισμό κάθε χώρας και οι γλώσσες έγιναν σημαντικό κομμάτι για μένα. Έτσι, είχα πιο βαθιά επαφή με την εκάστοτε διαφορετική κουλτούρα». Σήμερα η Σακίρα, η οποία σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα έχει δείκτη νοημοσύνης 140 (μέσος όρος 100), μιλάει άπταιστα έξι γλώσσες (αγγλικά, πορτογαλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, καταλανικά). Μάλιστα, το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρακολούθησε online μαθήματα, 4 εβδομάδων, Αρχαίας Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας.

Το σκάνδαλο της φοροδιαφυγής

Το 2018 η ισπανική κυβέρνηση ξεκίνησε τον φορολογικό έλεγχο της περιουσίας της Σακίρα, η οποία πλέον κατηγορείται για φοροδιαφυγή ύψους 14,5 εκατομμυρίων ευρώ από το 2012 μέχρι το 2014. Η ίδια ισχυρίζεται ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ήταν στις Μπαχάμες και όχι στην Ισπανία. «Πρέπει να παλέψω για ό,τι πιστεύω γιατί οι κατηγορίες είναι αβάσιμες. Κατά δεύτερον, έχω πληρώσει τα πάντα πριν ακόμη μου κάνουν μήνυση. Δεν τους οφείλω τίποτα. Με συμβούλεψε ένας από τους 4 καλύτερους ειδικούς σε φορολογικά ζητήματα στον κόσμο, οπότε είμαι σίγουρη ότι είχα κάνει τα πάντα σωστά και με απόλυτη διαφάνεια. Είναι γνωστό ότι αυτό είναι κάτι που οι ισπανικές φορολογικές Αρχές κάνουν συχνά με celebrities όπως εγώ. Έχω τη σιγουριά ότι διαθέτω τις απαραίτητες αποδείξεις για να στηρίξω την υπόθεσή μου και ότι η Δικαιοσύνη θα επικρατήσει προς όφελός μου» είπε πρόσφατα απαντώντας στις φήμες ότι μπορεί να καταλήξει στη φυλακή.

Η πιο επιτυχημένη Κολομβιανή καλλιτέχνιδα όλων των εποχών την ημέρα των γενεθλίων της το 2020, στο ημίχρονο του Super Bowl με την Τζένιφερ Λόπεζ.

Το κορίτσι του μπαμπά

«Είναι ο ήρωάς μου. Αποτελεί το παράδειγμα της δύναμης και της σοφίας. Πάντα ήταν ο καλύτερός μου φίλος, από τον οποίο έπαιρνα τις καλύτερες συμβουλές. Όταν έμαθε για την κρίση στην οικογένειά μου, ήρθε στη Βαρκελώνη για να με στηρίξει. Ύστερα όμως έπεσε και έπαθε αιμάτωμα και κατέληξε να κάνει εγχείρηση εγκεφάλου. Και μετά από μια εβδομάδα έπεσε ξανά και έσπασε κάποια οστά στο πρόσωπό του» έχει πει η ίδια για τον 91χρονο σήμερα πατέρα της Γουίλιαμ, στον οποίο έχει τεράστια αδυναμία. Από μικρή ήταν διαφορετική, ξεχώριζε. Το ιδιαίτερο τρέμουλο της φωνής της μεταμορφώθηκε από αδυναμία σε πηγή δύναμής της. Και μπορεί το 2022 να ήταν ασταθές, επώδυνο για εκείνη, όμως λίγο πριν συμπληρώσει τα 46 της χρόνια, η Σακίρα, το γενναίο κορίτσι του μπαμπά, ανασυντάσσει τις δυνάμεις της, σηκώνεται και πατάει ξανά γερά στα πόδια της.

Με τους γονείς της, Γουίλιαμ και Νίντια, τον Απρίλιο του 1999 στο Μαϊάμι.

Φωτογραφίες: AFP/Zuma/Ideal Image, Getty Images/Ideal Image, Papadakis Press, Instagram

Από το περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαβατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ