«Γεννήθηκα για να παίζω ποδόσφαιρο, όπως ο Μπετόβεν για να γράφει μουσική και ο Μικελάντζελο για να ζωγραφίζει» είχε πει ο Βραζιλιάνος θρύλος του ποδοσφαίρου Πελέ, ο οποίος την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου στις 20.27 στα 82 του χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Israelita Albert Einstein στο Σάο Πάολο μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Η κυβέρνηση της γενέτειράς του σε επίσημη ανακοίνωσή της κήρυξε το ίδιο βράδυ τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του μεγάλου ποδοσφαιριστή. Μπορεί όλη η υφήλιος να τον γνώριζε ως Πελέ, όμως το πραγματικό του όνομα ήταν Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο. Γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1940 στη μικρή πόλη Τρες Κορασόες (τρεις καρδιές) στη Βραζιλία.

Τον Απρίλιο του 2016 στην πρεμιέρα της ταινίας Pelé: Η ιστορία ενός θρύλου στη Νέα Υόρκη με την τρίτη και τελευταία σύζυγό του Μάρσια Αόκι, με την οποία παντρεύτηκαν το 2016.

Το ψευδώνυμό του Πελέ τον ακολουθούσε από μικρό παιδί. «Ο πατέρας μου με έμαθε να παίζω μπάλα, ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Όταν ήμουν μικρός, έπαιζα ποδόσφαιρο και κάποια στιγμή ίσως έκανα κάποιο λάθος περιγράφοντας μια πάσα στα πορτογαλικά και έτσι όλοι άρχισαν να με αποκαλούν Πελέ. Προσπάθησα να τους το εξηγήσω αλλά δεν τα κατάφερα. Η οικογένειά μου πάντως με φωνάζει Ντίκο» είχε αποκαλύψει σε πρόσφατη συνέντευξή του. Στη ζωή του παντρεύτηκε τρεις φορές, ενώ απέκτησε επτά παιδιά, δύο εκ των οποίων εκτός γάμου. Το 2005 ο γιος του Εντίνιο συνελήφθη για ξέπλυμα χρήματος και διακίνηση ναρκωτικών.

Τον Μάρτιο του 2008 στη Νέα Υόρκη με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Στην καριέρα του σκόραρε 1.283 γκολ, 77 εκ των οποίων με τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας. «Κάθε παιδί στον κόσμο που ασχολείται με το ποδόσφαιρο θέλει να γίνει ο Πελέ. Έχω τεράστια ευθύνη στο να δείξω όχι μόνο πώς να είσαι ποδοσφαιριστής, αλλά κυρίως άνθρωπος. Αν είσαι πρώτος, είσαι πρώτος. Αν είσαι δεύτερος, τότε είσαι ένα τίποτα» έχει πει ο άσος των γηπέδων.

Σε ηλικία 25 χρόνων, τον Μάιο του 1965, στη Γερμανία.

Η κηδεία του Πελέ ήταν προγραμματισμένη να τελεστεί την Τρίτη 3 Ιανουαρίου, ενώ η μητέρα του Σελέστε Αράντες, 100 ετών σήμερα, με ιδιαίτερα επιβαρημένη κατάσταση υγείας, πάσχει από άνοια και δεν έχει ακριβώς αντιληφθεί τον θάνατο του γιου της, όπως αποκάλυψε η αδελφή του Πελέ.

Από το περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ