Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι είναι αναπόφευκτα ένα από τα πρόσωπα των ημερών μετά τη ρωσική εισβολή. Παρόλο που πολλές διαρροές των ήθελαν να έχει ζητήσει να φυγαδευτεί από τη χώρα λόγω του πολέμου, εκείνος φροντίζει τακτικά μέσα από τα social media του να ανεβάζει βίντεο από εμβληματικά σημεία του Κιέβου. Ο 44χρονος πολιτικός θέλει να ενισχύσει το ηθικό του ουκρανικού λαού δείχνοντας ότι αντιστέκονται στη Ρωσία αλλά και να διαψεύσει κάθε προπαγάνδα που κυκλοφορεί στα διαδίκτυο. Μέσα από τα δικά της social media στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας και η σύζυγός του Ολένα Ζελένσκα.

Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας ανέβασε στο Instagram της μια φωτογραφία με το πρώτο μωρό που γεννήθηκε σε ένα από τα καταφύγια πολέμου. Μία 23χρονη μητέρα γέννησε το μωρό της στο μετρό του Κιέβου εν μέσω βομβαρδισμών. Η γέννηση της μικρής Μία χαρακτηρίστηκε ως θαύμα και φάρος ελπίδας.

Αυτό δεν ήταν όμως το μοναδικό μήνυμα που έστειλε η Ολένα Ζελένσκα στον ουκρανικό λαό. Δύο μέρες νωρίτερα εξέφρασε την περηφάνια της που ζει στην ίδια χώρα μαζί τους ενώ μίλησε για την ενότητα του λαού. «Δεν θα πανικοβληθώ και δεν θα κλάψω. Θα είμαι ψύχραιμη και σίγουρη. Τα παιδιά μου με βλέπουν. Θα σταθώ δίπλα τους. Και δίπλα στον άντρα μου. Μαζί με εσάς» έγραψε η σύζυγος του 44χρονου Ουκρανού προέδρου.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2003 και έχουν αποκτήσει μαζί δύο παιδιά.

Ποια είναι η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας

Η 44χρονη Ολένα Ζελένσκα είναι μια από τις πιο επιδραστικές γυναίκες της Ουκρανίας. Με τη δύναμη που της δίνει μάλιστα ο ρόλος της ως συζύγου του προέδρου της Ουκρανίας έχει αγωνιστεί για πολλούς κοινωνικούς σκοπούς. Έχει παλέψει για την ισότητα ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες ενώ έχει προσφέρει και σε διπλωματικό επίπεδο εξαπλώνοντας την επιρροή της χώρας της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γεννήθηκε το 1978 στην ουκρανική πόλη Κρύβιι Ρι. Σπούδασε Αρχιτεκτονική αλλά στη συνέχεια την κέρδισε το γράψιμο. Είναι ιδρύτρια μιας από τις πιο ανερχόμενες εταιρίες παραγωγής, του Studio Kvartal 95 και έχει συγγραφική συμμετοχή σε πολλές εκπομπές και ταινίες.

Ως Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας έχει εστιάσει και στην διατροφική μεταρρύθμιση στα σχολεία. Έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην Εθνική Στρατηγική σε τομείς όπως είναι η φυλετική ασφάλεια και η πολιτιστική διπλωματία, όπως σημειώνεται από το Κογκρέσο των Γυναικών της Ουκρανίας. Η Ολένα Ζαλένσκα επίσης ξεκίνησε την πρόσβαση της χώρας στο Biarritz Partnership, ένα πρόγραμμα της G7 σχετικά με την ισότητα.

Αναφέρθηκαν σε εκείνη και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την δούκισσα Κάθριν στο μήνυμα που έστειλαν στον ουκρανικό λαό. «Τον Οκτώβριο του 2020, είχαμε την τιμή να συναντήσουμε τον πρόεδρο Ζελένσκι και την Πρώτη Κυρία, οι οποίοι συμμερίστηκαν την ελπίδα και την αισιοδοξία τους για το μέλλον της Ουκρανίας», έγραψε το ζεύγος στο Twitter.

Η Ολένα Ζαλένσκα και Βολοντομίρ Ζελένσκι συναντήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020, στο Λονδίνο, με τον πρίγκιπα Γουιλιαμ και τη δούκισσα Κάθριν στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. (Getty Images)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ