Tη Δευτέρα 12 Ιουνίου ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των ΜΜΕ και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας έφυγε από τη ζωή στα 86 του χρόνια, στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπήρξε μια αμφιλεγόμενη πολιτική φιγούρα που τραβούσε σαν μαγνήτης την προσοχή επάνω του, κερδίζοντας τη θέση του πρωταγωνιστή της σύγχρονης ιταλικής ιστορίας. Η απόλυτη συγκέντρωση της εξουσίας των ΜΜΕ, οι προκλητικές δηλώσεις του –που χαρακτηρίζονταν από γραφικές έως επικίνδυνες– και τα σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα στα οποία είχε εμπλακεί στιγμάτισαν την πορεία του. Βρισκόταν στην πρώτη πεντάδα με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ιταλίας έχοντας δημιουργήσει, σύμφωνα με το Forbes, περιουσία ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο καλλιτέχνης

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1936 στο Μιλάνο. Προερχόμενος από μια μεσοαστική οικογένεια –ο πατέρας του ήταν ταμίας σε τράπεζα και η μητέρα του νοικοκυρά–, στα νεανικά του χρόνια πουλούσε ηλεκτρικές σκούπες. Το επικοινωνιακό του ταλέντο δεν μπορούσε να μείνει κρυμμένο. «Όταν ήμουν μαθητής, είχα ξεκινήσει να γράφω λόγους όπου καλωσόριζα τους σημαντικούς καλεσμένους του σχολείου. Έγινα ο master των εκδηλώσεων, εκείνος που είχε αναλάβει να εκφωνεί λόγους» είχε πει. Το πρωί σπούδαζε νομικά στο πανεπιστήμιο και το βράδυ τραγουδούσε σε κλαμπ. Μια βραδιά μπήκε στο καμαρίνι ο πατέρας του.

«Σχεδιάζεις να είσαι τραγουδιστής σε καμπαρέ για το υπόλοιπο της ζωής σου;» τον ρώτησε. Ο νεαρός Σίλβιο ταράχτηκε. «Ήξερα ότι έπρεπε να τα παρατήσω. Η καριέρα του τραγουδιστή για μένα είχε πια ολοκληρωθεί» είχε παραδεχτεί χρόνια αργότερα. Το 1961 πήρε το πτυχίο του με άριστα στη Νομική, με την πτυχιακή του εργασία να έχει θέμα τις νομικές πτυχές της διαφήμισης. Αργότερα άνοιξε τη δική του οικοδομική εταιρεία Edilnord, ξεκινώντας την επιτυχημένη πορεία του στον επιχειρηματικό κόσμο.

Το 1971 δημιούργησε το δικό του τηλεοπτικό κανάλι Telemilano, το οποίο εξελίχθηκε στη μετέπειτα μιντιακή αυτοκρατορία του Mediaset. Ακολούθησε η απόκτηση της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν, την οποία λάτρευε, η σύσταση εκδοτικών εταιρειών και η κυκλοφορία εφημερίδων, συγκεντρώνοντας τον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ στη γενέτειρά του. Προτείνοντας τα πιο απίθανα μπόνους καλύτερης απόδοσης, είχε υποσχεθεί κάποια στιγμή στους παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας Μόντσα που κατείχε: «Θα σας φέρω ένα λεωφορείο γεμάτο πόρνες στα αποδυτήρια αν καταφέρετε να κερδίσετε τα επόμενα ματς κόντρα στη Μίλαν και τη Γιουβέντους».

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί στα περίπτερα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ