Μπορεί να κατάγεται από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο Μάνος Βυνιχάκης φαίνεται πως έχει βρει όμως τον δικό του επίγειο παράδεισο στη Γαύδο. Πρώτη φορά την επισκέφθηκε το 1996 και την «ερωτεύτηκε». Πέρυσι όμως, κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να αποκτήσει ένα κομμάτι γης στο νησί και να περάσει το καλοκαίρι σε τροχόσπιτο. Χωρίς ωστόσο να σταματήσει να δουλεύει σε επιλεκτικά project και να ταξιδεύει στην Αθήνα ή όπου αλλού χρειάζεται όταν το απαιτούν οι περιστάσεις.

Το okmag.gr επικοινώνησε με τον γνωστό μακιγιέρ που άφησε πίσω αυτό το καλοκαίρι τα κοσμοπολίτικα νησιά και έζησε μια μοναδική εμπειρία με ουσιαστική επαφή με τη φύση.

Στη Γαύδο πρωτοπήγα το 1996 και πραγματικά ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.

Στη Γαύδο πρωτοπήγα το 1996 και πραγματικά ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Η ηρεμία που σου προσφέρει η Γαύδος, οι ομορφιές της, η απλότητα των κατοίκων και των επισκεπτών με μάγεψαν. Τίποτα στημένο, τίποτα δήθεν.

Παραλίες χωρίς ξαπλώστρες χωρίς ρακέτες χωρίς το κοινό «του δες με φοράω επώνυμο σχεδιαστή». Η επικοινωνία μεταξύ των παραθεριστών, ουσιαστική, αγνή, ανθρώπινη. Και σαν Φανατικός Λάτρης της φύσης και του ελεύθερου κάμπινγκ που είμαι η Γαύδος κέρδισε την πρώτη θέση στην καρδιά μου.

Κάθε χειμώνα ονειρευόμουν το καλοκαίρι που θα έρθει για να βρεθώ και πάλι κοντά της. Κάθε καλοκαίρι έφτιαχνα τη φωλιά μου κάτω από ένα κέδρο, ξαναγινόμουνα και πάλι το παιδί που είχε χαθεί στα τσιμέντα της μεγαλούπολης και συντονιζόμουνα ξανά με τη φύση.

Τα αστέρια στον μαγικό της ουρανό σε ταξιδεύουν, σου θυμίζουν πως οι μεγαλύτερες εικαστικές υπερπαραγωγές έχουν την υπογραφή της φύσης που δεν χρειάζεται κανένα σπέσιαλ εφέ για να σε καθηλώσει. Τα ηλιοβασιλέματα, οι ανατολές, σκορπίζουν χρώματα που ξεπλένουν την ψυχή σου, την κάθε σου έγνοια και σε αναγεννούν.

Η μαγική ροή της ενέργειας θα σε κάνει να ξεχάσεις ό,τι περιττό κουβαλά

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς για να βιώσει αυτά που προσφέρει η Γαύδος είναι να αφήσει πίσω του ότι δεν χωράει μέσα σε ένα backpack. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η μαγική ροή της ενέργειας του νησιού, της νύμφης Καλυψώ που θα σε κάνει να ξεχάσεις ό,τι περιττό κουβαλάς.

Η τεράστια αγάπη μου για τη Γαύδο με οδήγησε στην απόφαση να αγοράσω ένα κομμάτι γης και να περνάω το μεγαλύτερο μου χρόνο στο νησί που έγινε η βάση μου. Από πέρσι ζω ένα όνειρο. Ζω την πραγμάτωση μιας επαναλαμβανόμενης ευχής που έκανα στα πεφταστέρια: Να μπορέσω μια μέρα να ζω εδώ στο νησί που αγαπώ.

Το νησί έχει γίνει ο πιο δημοφιλής εναλλακτικός προορισμός και κάθε καλοκαίρι βουλιάζει από κόσμο για δυο μήνες και μετά ερημώνει…

Φυσικά όλο αυτό έχει και τις δυσκολίες του να ζεις σε ένα ακριτικό νησί.  Σημαντικά προβλήματα που στην πόλη δεν υπάρχουν καν, τη διαβίωση στη Γαύδο την κάνουν δύσκολη. Στο νησί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το νερό. Η ποιότητα του δεν το καθιστά κατάλληλο προς κατανάλωση αλλά όσο και η επάρκεια του δεν επιτρέπει τη χρήση του προς όλους, ειδικά για τους νέους ιδιοκτήτες γης όπως είμαι εγώ που προς το παρόν παίρνω νερό από το γείτονα μου.

Άλλο μεγάλο θέμα είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν έχουμε φαρμακείο και τις ανάγκες του ιατρείου καλύπτει αγροτικός γιατρός. Το νησί χρειάζεται  μόνιμο γιατρό με πείρα να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των κατοίκων. Φαρμακείο επίσης δεν υπάρχει ότι χρειαστούμε το παραγγέλνουμε από απέναντι.

Το χωροταξικό είναι επίσης τεράστιο θέμα για το νησί. Δεν έχουν καθοριστεί οικιστικές ζώνες, οι οικισμοί ως έχουν καθιστούν αδύνατη την δόμηση με αποτέλεσμα όποιος θελήσει να χτίσει τη ζωή του στο νησί σήμερα η μόνη  νόμιμη επιλογή του είναι το τροχόσπιτο.

Το ελληνικό κράτος και η περιφέρεια Κρήτης πρέπει να βοηθήσει άμεσα να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα διαφορετικά η Γαύδος όπως και άλλα ακριτικά μέρη σταδιακά θα ερημώσουν από μόνιμους κατοίκους.                              

Το νησί έχει γίνει ο πιο δημοφιλής εναλλακτικός προορισμός και κάθε καλοκαίρι βουλιάζει από κόσμο για δυο μήνες και μετά ερημώνει…

Κάποιο φράγμα ή ένα έργο αφαλάτωσης θα έδινε ουσιαστικό τέλος στο πρόβλημα με το νερό και φυσικά επέκταση των οικισμών και καθορισμός οικιστικών ζωνών.