Πόσο θάρρος και δύναμη ψυχής χρειάζεται για να κάνεις αυτό που έκανε η Ναόμι Οσάκα;

Μετά την πρώτη νίκη της στο Roland Garros τον περασμένο Ιούνιο, τα βρόντηξε και εγκατέλειψε. Όχι χωρίς λόγο. Η μάχη της με την κατάθλιψη και τις κρίσεις άγχους φάνηκε πως ήταν η αχίλλειο πτέρνα του αστεριού της αντισφαίρισης, ίσως η μεγάλη της αδυναμία. Όλα ξεκίνησαν όταν η ίδια αρνήθηκε να παρευρεθεί στις συνεντεύξεις Τύπου που ακολουθούν μετά του αγώνες γιατί όπως είπε βλάπτουν την ψυχική της υγεία. Το αποτέλεσμα; να να της επιβληθεί ένα πρόστιμο ύψους $15.000 από τον διαιτητή του Roland Garros, και μια αυστηρή προειδοποίηση πως θα μπορούσε να αποβληθεί από το συγκεκριμένο Open και άλλα μεγάλα τουρνουά, αν δεν άλλαζε τη στάση της.

Την πρώτη Ιουνίου 2021, ωστόσο, η Ναόμι Οσάκα προχώρησε σε μια ανακοίνωση που σόκαρε: μια «Νομίζω ότι πλέον το καλύτερο που μπορεί να γίνει για το τουρνουά, τους άλλους παίκτες και την δική μου ευημερία είναι να αποσυρθώ, ώστε η προσοχή όλων να επιστρέψει ξανά στο τένις που παίζεται στο Παρίσι… Δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μου να αποτελέσω περισπασμό και παραδέχομαι ότι το timing μου δεν ήταν ιδανικό, όπως και ότι το μήνυμά μου θα μπορούσε να ήταν πιο ξεκάθαρο. Κάτι σημαντικό που θέλω να τονίσω είναι ότι ποτέ δεν θα εκμεταλλευόμουν το ευαίσθητο θέμα της ψυχικής υγείας ούτε θα χρησιμοποιούσα αυτόν τον όρο ελαφρά τη καρδία… Η αλήθεια είναι ότι βιώνω μακριές περιόδους κατάθλιψης από το αμερικανικό Open to 2018 και δυσκολεύομαι πάρα πολύ να το αντιμετωπίσω όλο αυτό. Οποιοσδήποτε με γνωρίζει ξέρει ότι είμαι εσωστρεφής. Όσοι με βλέπουν στα τουρνουά θα έχουν προσέξει ότι φοράω ακουστικά που με βοηθούν να ελέγξω το κοινωνικό μου άγχος»,  Αλλά όχι μόνο αυτό. Αποκάλυψε μια άγνωστη μέχρι στιγμής πτυχή του ψυχικού της κόσμου, ότι από το 2018 αντιμετωπίζει προβλήματα κατάθλιψης. Η παραδοχή έγινε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης σε ένα μακροσκελές κείμενο. Ανέφερε ότι περνά σε τακτά διαστήματα φάσεις κατάθλιψης και ότι αυτό της συνέβη, όταν ξαφνικά ένα ντροπαλό κορίτσι μετατρέπεται σε αθλητικό πρότυπο».

Τώρα το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο Νaomi Osaka: Playing by her own rules και ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Γκάρετ Μπράντλεϊ που ακολούθησε την τενίστρια επί 2 χρόνια μας δίνουν δέκα ατάκες της αθλήτριας που έμελλε να γράψει ιστορία με τη γενναία στάση της απέναντι σε θέματα ψυχικής υγείας.

Για το κίνητρό της να ασχοληθεί με τον κόσμο του τένις: «Όταν συμμετείχα στις τοπικές αθλητικές διοργανώσεις, σκεφτόμουν: “Θέλω η μητέρα μου να είναι ευτυχισμένη. Θέλω να σταματήσει να δουλεύει και να μην κάνει υπερωρίες”. Για μένα αυτός ήταν ο σκοπός που αποφάσισα να κυνηγήσω μια καριέρα στο τένις».

Για τους στόχους της: «Πολλοί ήταν εκείνοι που έλεγαν στον πατέρα μου πως δεν θα έκανα ποτέ τίποτα στη ζωή μου. Τότε ξεκίνησα να κάνω μια λίστα με όλα τα θρυλικά πράγματα που θα ήθελα να καταφέρω. Το να γίνω η πρώτη Γιαπωνέζα που θα κέρδιζε στο Grand Slam ήταν στην κορυφή των προτεραιοτήτων μου». (Το κατάφερε το 2018)

Για τον Κόμπι Μπράιαντ: «Όταν του μίλησα ένιωσα πως έχουμε πολλά κοινά. Αισθάνομαι σαν να τον απογοήτευσα. Υποτίθεται πως πρέπει να έχω τη δική του νοοτροπία στο τένις αλά χάνω αγώνς πειδή αισθάνομαι ψυχικά αδύναμη».

Για την επιθυμία της να στείλει μήνυμα στον Κόμπι Μπράιαντ: «Ήθελα πολύ να το κάνω αλλά δείλιασα τελευταία στιγμή. Δεν ήθελα να αισθάνομαι χαμένη. Τώρα δεν θα έχω ποτέ την ευκαιρία να του μιλήσω ξανά».

Οπαδός του κινήματος Black Lives Matter αποσύρθηκε από τους αγώνες του Western & Southern Open ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πυροβολισμό του Τζέικομπ Μπλέικ, του Αφροαμερικανού από την Κενόσα του Ουισκόνσιν που πυροβολήθηκε από λευκό αστυνομικό τον Μάρτιο του 2021. «Στην αρχή φοβόμουν να μιλήσω. Όμως όλο αυτό έβραζε μέσα μου. Ήταν το φυσικό επακόλουθο για εμένα,. ήταν κάτι που είχα ανάγκη να το κάνω».

Για την συνεργασία της με το Ιαπωνέζικο fashion brand Adeam: «Από μικρό παιδί μου άρεσε να ζωγραφίζω και να σχεδιάζω και να συνδυάζω διαφορετικά ρούχα μεταξύ τους., Ως αθλήτρια δεν έχω την ευκαιρία να κάνω πολλές επιλογές ως προς το ντύσιμό μου. Είναι για εμένα κάτι διαφορετικό»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ