Η πρώτη δικαίωση για τον Μίλτο Τεντόγλου ήρθε το 2016, όταν μόλις στα 17 του κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Εφήβων Νεανίδων στην Πολωνία με άλμα 7,91 μ. Kάπου εκεί ο Παπανίκος παρέδωσε τον Μίλτο στον επόμενο προπονητή του, τον μεγάλο δάσκαλο οριζόντιων αλμάτων Γιώργο Πομάσκι.

Ο Πομάσκι του έμαθε την αξία της πειθαρχίας, της διαρκούς προπόνησης, το ότι το άλμα εις μήκος είναι στην ουσία ένα «διανοητικό άθλημα διόρθωσης λαθών». Στην αρχή μάλωναν λίγο, ιδίως αν ο Μίλτος καθυστερούσε στην προπόνηση. («Δεν ξέρω αν με είχε πάρει τόσο στα σοβαρά ο Πομάσκι, γιατί ήμουν και λίγο γιολάς εγώ…».). Ακόμη και σήμερα βαριέται τις πολύωρες προπονήσεις. Βαριέται ακόμη και τις βραβεύσεις(!). «Δεν είναι η δουλειά μου, ας πούμε, να πάω κάπου να βγάλω μια ομιλία. Αν είσαι ο καλύτερος, δεν χρειάζεται να σε βραβεύσει κάποιος, δεν είναι τιμή για σένα αυτό. Τιμή είναι να πας σε έναν αγώνα και να κάνεις μια καλή επίδοση για τον εαυτό σου» δηλώνει στο gazzetta.gr.

Με τον προπονητή του Γιώργο Πομάσκι τον Φεβρουάριο του 2022 στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Είναι μια παράδοξη δήλωση, αλλά έτσι κι αλλιώς ο Τεντόγλου έχει μια δική του φιλοσοφία για όλα. Για παράδειγμα, υποστηρίζει πως «η ψυχολογία δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στους αγώνες, όσο η γνώση, η μελέτη, η μεθόδευση». Δηλώνει «μαχητής στον στίβο» (αν και προτιμά το «ψυχρός εκτελεστής»). «Δεν αγχώνομαι πριν από τον αγώνα. Αποβάλλω κάθε συναίσθημα. Είναι σαν να μην αισθάνομαι τίποτα εκείνη τη στιγμή, σαν να μην μπορεί να με βλάψει κάτι. Υπάρχει μόνο ο στόχος μου» εξηγεί.

Και επιμένει: «Το κόλπο για να πηδήξεις καλά στο μήκος είναι να μην προσπαθείς. Αν υπερπροσπαθείς, ζορίζεις το σώμα σου και δεν το αφήνεις να κάνει σωστές κινήσεις. Ζορίζεις και το μυαλό σου και είναι όλα θολά μετά. Ενώ αν είσαι χαλαρός, έχεις το μυαλό σου ανοιχτό και προσπαθείς απλά να κάνεις την τεχνική σου, θα είναι όλα ΟΚ».

Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως έχει δίκιο. Στα 25 του (σ.σ. θα τα κλείσει σε λίγες μέρες, είναι γεννημένος στις 18 Μαρτίου 1998) ο Mίλτος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αθλητές του στίβου κι ένας κορυφαίος άλτης του μήκους παγκοσμίως. Τα έχει πάρει όλα: ήταν χρυσός Ολυμπιονίκης στους Αγώνες του Τόκιο 2020, παγκόσμιος πρωταθλητής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Βελιγράδι το 2022 με άλμα στο μήκος στα 8,55 μ. –τα 8.60 μ. είναι η δική του προσωπική επίδοση-ρεκόρ, που είναι η 2η καλύτερη στην Ελλάδα–, χρυσός πρωταθλητής Ευρώπης σε όλες τις κατηγορίεςσε κλειστό και ανοιχτό στίβο, με σταθερά υψηλές επιδόσεις. Για αυτό και η πρωτοφανής έκρηξή του μετά το «παπούτσι-gate» (όταν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ακύρωσε το άλμα του στα 8,40 μ. στο μίτινγκ του Τορούν στην Πολωνία επειδή φορούσε μια απαγορευμένη(;) συλλεκτική έκδοση αγωνιστικών παπουτσιών) χαιρετίστηκε από κορυφαίους αθλητές του στίβου που την αναδημοσίευσαν στα stories τους.

Λίγες ημέρες μετά την ακατανόητη απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου να ακυρώσει το άλμα του, ο Μίλτος Τεντόγλου πήγε στο Λιεβέν της Γαλλίας και στο 4ο άλμα του προσγειώθηκε στα 8.41 μ., σημειώνοντας ξανά την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο! Όπως είναι φυσικό, το Τwitter τρελάθηκε με τον «cool Mίλτο» και οι χρήστες τον παρότρυναν την επόμενη φορά να πηδήξει ξυπόλυτος ή με σαγιονάρες. «Ένα παπούτσι, δεν κάνει τον καλό αθλητή» ήταν η απάντησή του.

Από το περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ