Υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα είναι η 38χρονη Έφη Αχτσιόγλου από τα Γιαννιτσά. Η γνωστή πολιτικός ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά της, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ποια είναι όμως η Έφη Αχτσιόγλου και τι γνωρίζουμε ως τώρα για εκείνη;

Η 38χρονη πολιτικός έχει κάνει σπουδές στη Νομική και διαθέτει κυβερνητική εμπειρία από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, μάλιστα, εισέρχεται πρώτη στην εσωκομματική κούρσα εν όψει και της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου αναμένεται να κατατεθούν και οι υπόλοιπες υποψηφιότητες.

Ανακοίνωση υποψηφιότητας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Posted by Έφη Αχτσιόγλου -Effie Achtsioglou on Wednesday, July 12, 2023

Οι σπουδές και η πολιτική πορεία της Έφη Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου γεννήθηκε το 1985 στα Γιαννιτσά όπου και μεγάλωσε. Το 2006 αποφοίτησε με άριστα από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο δημόσιο δίκαιο και τις πολιτικές επιστήμες. Στα χρόνια που ακολούθησαν εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο εργατικό δίκαιο, παρεμβαίνοντας ενεργά στο διεθνή επιστημονικό διάλογο για τα εργατικά δικαιώματα στην Ευρώπη. Το 2015 αναγορεύτηκε διδάκτορας νομικής με τιμητική διάκριση.

Το ίδιο έτος ανέλαβε Διευθύντρια στο Γραφείο του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τα χρόνια των μνημονίων ήταν η επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς.

Ανέλαβε υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 5 Νοεμβρίου του 2016, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 9 Ιουλίου του 2019.

Στις εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και ορίστηκε τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος. Στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τον Μάιο του 2022 αναδείχθηκε πρώτη σε σταυρούς στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου του 2023 εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.

Σημειώνεται ότι η Έφη Αχτιόγλου υπήρξε επίσης μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ. Διετέλεσε επίσης Διευθύντρια στο Γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών. Έχει εργαστεί ως δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη και ως διαπιστευμένη κοινοβουλευτική βοηθός στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Υπήρξε επιστημονική συνεργάτιδα στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και στον τομέα αστικού και εργατικού δικαίου του ΑΠΘ.

Η σχέση με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο γιος τους και τα σεξιστικά σχόλια

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι χρόνια ζευγάρι με τον δικηγόρο και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο και έχουν αποκτήσει μαζί έναν γιο, τον Άρη που είναι 2 ετών. Ο μικρός μπόμπιράς τους μάλιστα ήταν και η αιτία που η Έφη Αχτσιόγλου παρά τις σικ εμφανίσεις που μας έχει συνηθίσει, συμμετείχε σε ένα βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ άβαφη και λίγο κουρασμένη και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Η ίδια ωστόσο, με ηρεμία και αποφασιστικότητα απάντησε στα αρνητικά σχόλια αναφέροντας το αυτονόητο, πως μια εργαζόμενη μητέρα έχει το δικαίωμα – όπως και κάθε άλλη γυναίκα άλλωστε- να εμφανίζεται άβαφη και κουρασμένη.

Ευχαριστώ όσους ενδιαφέρθηκαν για την εξωτερική μου εμφάνιση. Μάλλον δεν έχουν δει ποτέ εργαζόμενη νέα μητέρα από κοντά….

Posted by Έφη Αχτσιόγλου -Effie Achtsioglou on Wednesday, June 22, 2022

Και μπορεί στο συγκεκριμένο βίντεο να αντέδρασε άμεσα αναφερόμενη στον γιο της, η αλήθεια είναι όμως ότι η Έφη Αχτσιόγλου προσπαθεί να κρατά χαμηλό προφίλ στην προσωπική της ζωής, όπως και ο συντροφός της, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Οι δυο τους είχαν απασχολήσει ιδιαίτερα με τη σχέση τους της στήλες των παραπολιτικών ειδήσεων, αλλά δεν απαντούσαν σχεδόν ποτέ. Μια από τις ελάχιστες κοινές τους φωτογραφία είναι όταν η Έφη Αχτσιόγλου ήταν έγκυος.

Ωστόσο, με τον γιο της έχει κάνει περισσότερες κοινές εμφανίσεις και έχει μοιραστεί και κοινές φωτογραφίες τους στα social media.

Το χειρότερο πάντως που αποκάλυψε ότι έχει ακούσει στην πορεία της στην πολιτική τα τελευταία 8 χρόνια ήταν ότι είχε σχέση με τον Κατρούγκαλο.

«Το πρώτο ψευδές δημοσίευμα που διάβασα όταν έγινα υπουργός, ήταν ότι είχα κάποια σχέση με τον κύριο Κατρούγκαλο. Αδυνατούσαν φαίνεται να αποδεχτούν μια γυναίκα νεαρής ηλικίας μπορεί να αναλάβει κάτι τέτοιο. Πρόσφατα γράφτηκε ότι πήγα καλά στις εσωκομματικές εκλογές επειδή είμαι η σύζυγός του γραμματέα του κόμματος. Έμαθα να τα βάζω λίγο στην άκρη αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν με στεναχωρούν», είχε αποκαλύψει στο Happy Day.

Το στυλ και οι επίσημες εμφανίσεις

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι μια από τις κομψές κυρίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου και οι στιλιστικές επιλογές της είναι συνήθως ήπιες και χωρίς υπερβολές. Επιλέγει συνήθως κοστούμια για τις εμφανίσεις της στη Βουλή και την πολιτική της δράση και αγαπημένα χρώματα στα ρούχα είναι το λευκό, το μαύρο και το μπλε. Συνήθως τη βλέπουμε να επιλέγει τη μονοχρωμία.

Ωστόσο, στις πιο επίσημες εμφανίσεις επιλέγει φορέματα, σε ίσια γραμμή.

Οι Metallica, η Τέιλορ Σουίφτ και ο Στέφανος Κορκολής

Τον Μάιο του 2023 η Έφη Αχτσιόγλου έδωσε μια διαφορετική συνένετυξη στο Mad και μίλησε για τις αγαπημένες μουσικές της συνήθειες. Όπως ανέφερε μικρή λάτρευε τον Στέφαμο Κορκολή και είχε γεμίσει το δωμάτιό της με αφίσες του. Τώρα πια ακούει Metallica, αλλά και Τέιλορ Σουίφτ και φυσικά τον Εκσκαφέα με τον 2χρονο γιο της.

Διαβάστε επίσης:

Έφη Αχτσιόγλου: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Έφη Αχτσιόγλου: «Το χειρότερο που έχει γραφτεί για μένα είναι ότι έγινα υπουργός επειδή είχα σχέση με τον Κατρούγκαλο»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ