Ο πιο διάσημος Νιόνιος του ελληνικού κινηματογράφου, o Διονύσης Παπαγιαννόπουλος δεν αγαπούσε ιδιαίτερα τις καλοκαιρινές διακοπές. Άνθρωπος μοναχικός, προτιμούσε να δουλεύει ασταμάτητα και να ξεκλέβει κάποιες μέρες για να επισκέπτεται μόνο τον τόπο του, το Διακοφτό. Εκεί ξεκουραζόταν, εκεί γέμιζε τις μπαταρίες του.

Εξάλλου ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ήταν από τους ηθοποιούς με τις περισσότερες συμμετοχές σε ταινίες. Μπορεί να γύριζε μέσα σε ένα καλοκαίρι και δέκα ταινίες. Πού χρόνος για διακοπές; Κάποια μπάνια τα έκανε, όπως έλεγε και ο ίδιος, «στο παρεμπιπτόντως», αν και όταν συνδυάζονταν με γυρίσματα ή κάποια περιοδεία.

Τα όνειρό του, που ήταν να αποσυρθεί στο Διακοφτό τα τελευταία χρόνια της ζωής του, δυστυχώς δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Είχε χτίσει πια το δικό του σπίτι, το δικό του ησυχαστήριο, στον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ένα δίπατο σπίτι με κεραμίδια και κήπο δίπλα στο πατρικό του. Είχε ήδη καταθέσει τα χαρτιά της σύνταξής του και μόλις την έπαιρνε θα αποτραβιόταν εκεί. Μακριά από τα φώτα και τα πλατό, τα καμαρίνια και τις κουίντες, τη βουή της πόλης και τα αδιάκριτα βλέμματα των ανθρώπων.

Αισθανόταν πλέον κουρασμένος από την ένταση αυτής της δουλειάς που λάτρεψε όσο τίποτα άλλο στον κόσμο. Αλλά έπρεπε να μπει επιτέλους μια τελεία. Και τα είχε οργανώσει όλα. Όμως η μοίρα είχε γράψει διαφορετικούς τίτλους τέλους για τη ζωή του. Στις 14 Απριλίου 1984 ο Διονύσης έγειρε να κοιμηθεί και δεν ξαναξύπνησε.

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ