Ήταν 17 Απριλίου του 2012 όταν ο σπουδαίος τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος έφυγε από τη ζωή. Η σπουδαία φωνή «έσβησε» στα 64 του χρόνια έπειτα από πνευμονικό οίδημα.

Τα παιδικά του χρόνια

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα τον Απρίλιο του 1948 και σήμερα συμπληρώνονται 11 χρόνια από την απώλειά του. «Φτωχή οικογένεια, αλλά δεν έκανε και διαφορά, γιατί όλοι δίπλα το ίδιο ζούσαν», έλεγε ο Δημήτρης Μητροπάνος για τα παιδικά του χρόνια.

Το ότι ο πατέρας του ζούσε το έμαθε στα 16 του χρόνια, αλλά θα περνούσαν άλλα 13 μέχρι να συναντηθούν. «Είχε έρθει ένα βράδυ στο μαγαζί. Κατέβηκα τον είδα. Ε δεν ένοιωσα και τίποτα, εξάλλου πατέρα μου εξάλλου θεωρούσα τον αδελφό της μάνας μου», διηγούνταν.

Δημήτρης Μητροπάνος: Οι συνεργασίες και οι φίλοι

Το 1964 ο Δημήτρης Μητροπάνος κατέβηκε στην Αθήνα. Σε μία συνεστίαση το άκουσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και τον πήγε στην Columbia. Στην ηχογράφηση στο στούντιο θα γνωρίσει τον Γιώργο Ζαμπέτα. Το πρωί πήγαινε στο σχολείο και το βράδυ τραγουδούσε στο πλευρό του για τα επόμενα χρόνια. «Με σημάδεψε ο Ζαμπέτας και του χρωστάω πάρα πολλά. Ίσως είναι ο μόνος στη δουλειά μου που χρωστάω πάρα πολλά» είχε δηλώσει το 2011 στην εκπομπή «Η ζωή είναι αλλού».

Το 1966 ο Μίκης Θεοδωράκης θα τον επιλέξει να βρίσκεται μαζί του σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Συνδέθηκε επαγγελματικά και με άλλους σπουδαίους συνθέτες όπως ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Μάριος Τόκας, ο Σπύρος Παπαβασιλείου, ο Τάκης Μουσαφίρης, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γιάννης Σπανός.

Και αργότερα ήρθα συνεργασίες που τον οδήγησαν σε μια νέα πορεία όπως με η συμμετοχή του στον δίσκο του Λάκη Παπαδόπουλου με το τραγούδι «Για Να Σ’ Εκδικηθώ» και του Νίκου Πορτοκάλογλου με το «Κλείνω Κι Έρχομαι». Οι συνεργασίες με τον Μάριο Τόκα και το Φίλιππο Γράψα στα «Η Εθνική Μας Μοναξιά» το 1992 και «Παρέα Μ’ Έναν Ήλιο» το 1994. Το 1996 η συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο στον δίσκο «Στου Αιώνα Την Παράγκα», σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη τον οδηγεί ακόμα πιο «έντεχνες» διαδρομές.

Από τις τελευταίες δισκογραφικές συνεργασίες του ο δίσκος «Εδώ Είμαστε» με τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη σε στίχους του ίδιου, της Λίνας Νικολακοπούλου, του Μάνου Ελευθερίου, του Λάκη Λαζόπουλου και ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά. Στο άλμπουμ-αφιέρωμα στον συνθέτη Μάριο Τόκα με τίτλο «Ήλιος Κόκκινος», ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδά τρία τραγούδια: «Της Μοναξιάς Οι Σκλάβοι», «Γράψε Μου Κάτι», «Υπάρχουν Κάτι Μελωδίες». Ήταν τα τελευταία που ηχογράφησε λίγες μέρες πριν από τον θάνατό του.

Τα θρυλικά ζεϊμπέκικα

Τα λεβέντικα ζεϊμπέκικά του του έχουν αφήσει εποχή. Όχι μόνο τα ερμήνευε, αλλά και τα χόρευε. Ο Δημήτρης Μπάσης, με τον οποίο συνεργάστηκαν ακόμα θυμάται το τελευταίο του. «Μου φαίνεται σαν χθες όταν χόρεψες το τελευταίο σου ζεϊμπέκικο στο live που είχαμε στο Ηράκλειο Κρήτης στα τέλη Μαρτίου του 2012. Την επόμενη μέρα επιστρέφαμε Αθήνα, χαιρετηθήκαμε και είπαμε καλές γιορτές για το Πάσχα. Δυστυχώς δεν τα ξαναείπαμε ποτέ. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ήσουν ο πιο γενναιόδωρος από όλους όσους έχω συνεργαστεί. Μας λείπεις πολύ και όσο θα τραγουδάω, θα λέω τα τραγούδια σου», έχει υποσχεθεί.

Δημήτρης Μητροπάνος: Οι δύο γάμοι και οι κόρες του

Ο Δημήτρης Μητροπάνος παντρεύτηκε πρώτη φορά το 1979 τη Φανή Σταμάτη, κόρη του αείμνηστου Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Σταμάτη, με την οποία έμειναν παντρεμένοι για μια δεκαετία.

Το 1991 ο τραγουδιστής παντρεύεται για δεύτερη φορά, με τη Βένια Κοντογιάννη. Η γνωριμία τους είχε γίνει στα γραφεία της Minos. Όπως είχε πει ο ίδιος «Aν ήταν να διαλέξω μια μόνο περίοδο από τη ζωή μου, θα ήταν αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα οι τελευταίοι μήνες που περιμένω το πρώτο μου παιδί…».

Οι δυο τους υπήρξαν έναν από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια και έμειναν μαζί μέχρι το πρόωρο τέλος του σπουδαίου Έλληνα ερμηνευτή, έχοντας αποκτήσει και δύο κόρες, τη Μυρσίνη και την Αναστασία.

«Είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι της ζωής μου η οικογένειά μου από τη δουλειά μου. Θέλω να μεταφέρω στα παιδιά μου ότι ο μπαμπάς κάνει μια δουλειά που έχει δημοσιότητα, αλλά αυτό δεν αφορά το σπίτι. Θέλω να μάθουν μουσική πιο πολύ για να ξέρουν τι ακούνε», έλεγε το 2004 σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Φωτογραφίες: NDP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ