Γεννημένος στις 3 Ιουνίου του 1939, ο Δημήτρης Κοντομηνάς έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, με τις εντάσεις και τις στερήσεις του εμφυλίου που ακολούθησε. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να ζει πάντα με μότο του το «dream big». Ήταν μόλις 2 ετών όταν ο πατέρας του, Παναγιώτης Κοντομηνάς, έφυγε για το μέτωπο αφήνοντας πίσω τη σύζυγό του, Μαρία.

Τα νεανικά χρόνια

Ο Δημήτρης στα πρώτα του χρόνια μεγάλωσε με δύο γυναίκες, τη μητέρα και τη γιαγιά του, σε μια γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, μεταξύ Μεταξουργείου και Ακαδημίας Πλάτωνος -όπου βρισκόταν το δημοτικό σχολείο που φοίτησε. Ήταν ένα παιδί με πολύ δυνατό μυαλό και άριστος μαθητής, αν και μέχρι να πάει στο Γυμνάσιο οι γονείς του τα έφερναν δύσκολα βόλτα. Ο πατέρας του είχε βιοτεχνία με χρώματα, αλλά η μεταπολεμική εποχή ήταν για όλους δύσκολη και με οικονομικές δυσχέρειες. Όπως έχει πει και ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, στα νεανικά του χρόνια ακόμα και μια σοκολάτα ήταν για εκείνον ‘όνειρο’. Ίσως γι’ αυτό μεγαλώνοντας λάτρεψε το καλό φαγητό, έχοντας στο προσωπικό του γνωστούς σεφ που επιμελούνταν το καθημερινό του μενού.

Οι σπουδές στη Βηρυτό

Τελειώνοντας το σχολείο προσπάθησε να πείσει τον πατέρα του να τον στείλει για σπουδές στις ΗΠΑ, πουλώντας ένα αγροτεμάχιο της οικογένειας, αλλά τελικά τα σχέδια άλλαξαν όταν κατάφερε να κερδίσει υποτροφία που κάλυπτε το σύνολο των διδάκτρων και να πάει για σπουδές στη Βηρυτό, στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Λιβάνου, επιλέγοντας τελικά ως αντικείμενο τα οικονομικά (η υποτροφία που είχε πάρει ήταν για να σπουδάσει δάσκαλος, αλλά ο ίδιος άλλαξε τελικά την κατεύθυνση), αφού το επιχειρηματικό δαιμόνιο ήταν πάντα στο αίμα του. Έζησε για 5 χρόνια στο λεγόμενο Παρίσι της Ανατολής, καθώς η Βηρυτός στις δεκαετίες του ‘50 και ‘60 ήταν μια πόλη με γοητευτικές αντιθέσεις, πολιπολιτισμική, ενσαρκώνοντας το ιδανικό σμίξιμο δύσης και ανατολής, με χλιδή, διασκέδαση και συναρπαστική νυχτερινή ζωή που αποτελούσε πόλο έλξης των jet setters της εποχής. Εκείνη την εποχή, ως φοιτηής, έκανε διάφορες δουλειές για να βγάζει τα προς το ζην, ανάμεσα στις οποίες και αυτή του μεταφραστή ασφαλιστικών συμβολαίων.

Στα χρόνια του Λιβάνου, κοινωνικός, γοητευτικός και οξυδερκής, διαμόρφωσε την πληθωρική προσωπικότητα του bon vivant που τον ακολουθησε σε όλη του τη ζωή. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκίνησε μια συναρπαστική επαγγελματική διαδρομή που τον οδήγησε ίσως πιο ψηλά από ότι ποτέ φανταζόταν. Αρχικά εργάστηκε ως ασφαλιστής στην American Life, αλλά αυτό ήταν απλά το εφαλτήριο για το πρώτο μεγάλο βήμα, ηπρώτη και τελευταία φορά που θα υπάρξει υπάλληλος. Λίγα χρόνια μετά, το 1969, ιδρύει την ασφαλιστική εταιρεία Interamerican μαζί με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά. Τα πρώτα γραφεία της εταιρείας ήταν στην οδό Όθωνος στο Σύνταγμα, ενώ λέγεται πως το αρχικό κεφάλαιο για την ίδρυσή της ήταν 200.000 δραχμές. Βλέποντας πάντα μπροστά από την εποχή του, ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε φροντίσει ώστε όσοι επιλέχθηκαν για τη στελέχωσή της να περάσουν από ειδική εκπαίδευση.

Οι επιχειρηματικές επιτυχίες

Πρωτοπόρος στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα θα είναι για χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος το 1998 και το 2001.

Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα περάσουν από τα χέρια του και θα συνδέσει το όνομά του με πλήθος επιχειρήσεων, όπως η τράπεζα Interbank, η Intertech, η Ευρωκλινική Αθηνών, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, η Village Roadshow, η τράπεζα Novabank που μετέπειτα έγινε Millennium Bank και τελικά εξαγοράστηκε από την Πειραιώς, η Mediterra Οινοποιητική στην Κρήτη, ο πολυχώρος της Αίγλής Ζαππείου κ.α., αλλά και η ποδοσφαιρική ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης, της οποίας υπήρξε πρόεδρος από το 1998 εώς το 2001.

Χαρισματικός και ανήσυχος, δεν επαναπαυόταν  ποτέ, δεν αρκούνταν στην επιτυχία και πάντα σχεδίαζε το επόμενο, μεγαλύτερο επιχειρηματικό βήμα -δεν είναι τυχαίο πως οι φίλοι του τον αποκαλούσαν «βασιλιά των deals».

Οι γυναίκες της ζωής του

Με την πρώτη του σύζυγο, Φρίντα, μια εντυπωσιακή ενζενί των κοσμικών κύκλων, γνωρίστηκε όταν ήταν μόλις 20 ετών στη Βηρυτό όπου και παντρεύτηκαν παρουσία ελάχιστων προσκεκλημένων. Μαζί της απέκτησε τη μοναχοκόρη του Μαρία. Οι γυναίκες ήταν μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του -μαζί με τα έργα τέχνης που κοσμούσαν όλα τα σπίτια και το γραφείο του, αλλά και τα αυτοκίνητα αντίκες. Είναι γνωστό πως στο γκαράζ του βρισκόταν η Cadillac του Αριστοτέλη Ωνάση και η θωρακισμένη Mercedes που άνηκε στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο όσο ήταν ακόμα στον θρόνο. 

Οι γυναίκες έπαιζαν πάντα σημαντικό ρόλο στη ζωή του, καθώς ήταν δοτικός και τρυφερός σύντροφος. Μετά το πρώτο του διαζύγιο, ακολούθησε μια θυελώδης σχέση με την Ντίνα Πριτσιβέλη, που όμως δεν κράτησε για πολύ. Λίγα χρόνια μετά ανέβηκε για δεύτερη φορά τα σκαλιά της εκκλησίας, μαζί με την τότε ιδιαιτέρα γραμματέα του, Μαρία. Όπως αποδείχθηκε, όμως, ο γάμος δεν ήταν μια συνθήκη που του ταίριαζε, καθώς το δεύτερο διαζύγιο δεν άργησε να έρθει. Στα επόμενα χρόνια, ο επιχειρηματίας θα βρεθεί σε μακροχρόνιες σχέσεις με την Πόλυ Ζησοπούλου, τη Σίσσυ Παπαδήμα (τη γυναίκα που είχε στο πλευρό του όταν πάντρεψε τον Ανδρέα Μικρούτσικο με τη Δήμητρα Ρουμπέση), την Τζίνα Ξανθάκη, την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου και τη Λόρι Χόλκμομπ -την τελευταία του σύντροφο με την οποία ο χωρισμός δεν υπήρξε βελούδινος αντίθετα με τις προηγούμενες σχέσεις του με τις οποίες διατηρούσε άψογες σχέσεις.

Η δικαστική διαμάχη

Με την Λόρι Χόλκομπ είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης το 2018, αλλά η ξαφνική ρήξη στη σχέση τους ήρθε ένα μόλις χρόνο μετά, το 2019 στη Νέα Υόρκη, όπου ο επιχειρηματίας είχε μεταβεί για να πραγματοποιήσει επέμβαση στην Mayo Clinic. Λέγεται πως υπήρξε έντονη διένεξη ανάμεσά τους όσο εκείνος ανάρρωνε από την επέμβαση στο ξενοδοχείο Ritz Carlton. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς από εκείνο το ταξίδι επέστρεψε μόνος στην Αθήνα, ενώ λίγο καιρό μετά η Λόρι Χόλκομπ ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη ζητώντας -σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα- διατροφή 50.000 ευρώ τον μήνα. Λίγο καιρό μετά η υγεία του επιβαρύνθηκε ραγδαία και ξεκίνησε μια μακρόχρονη περίοδος νοσηλείας στο θεραπευτήριο Υγεία.

Με την Λόρι Χόλκομπ σε βραδινή έξοδο.

Μια συναρπαστική ζωή

Ο larger than life επιχειρηματίας αγαπούσε την καλή ζωή, τα ταξίδια, τη διασκέδαση με αγαπημένους φίλους και στην θαλαμηγό του Quintessa έχουν βρεθεί καλεσμένοι από τον Τομ Χανκς με την Ρίτα Ουίλιαμς και την αφρόκρεμα των ελλήνων επιχειρηματιών, μέχρι τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς αστέρες, με τους οποίους συνεργάστηκε τις δύο δεκαετίες που βρισκόταν στο τιμόνι του Alpha. Σημαντικό υπήρξε το φιλάνθρωπο και πολιτιστικό έργο του. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Χατζηκώνστα, ενώ έχει ανακηρυχθεί «’Αρχων Μεγάλος Πρωτέκδικος του Οικουμενικού Θρόνου» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και «Μεγάλος Ευεργέτης» από τη Μεγάλη και Γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος.

Ήταν παππούς δυο υπέροχων μικρών, καθώς το 2014 η κόρη του Μαρία έφερε στον κόσμο δίδυμα, ένα αγοράκι και ένα κοριτσακι, σε μαιευτήριο της Νέας Υόρκης, όπου ζούσε μόνιμα τότε με το σύζυγό της Αριστοτέλη Τζιαμπίρη, καθηγητή διεθνών σχέσεων και πρόεδρο του τμήματος διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών στο πανεπιστήμιο Πειραιά.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς με τους παρουσιαστές του Alpha.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Δημήτρης Κοντομηνάς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ νοσηλευόταν επί μήνες σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, στο οποίο απεβίωσε τα ξημερώματα της 10ης Μαρτίου, βάζοντας τίτλους τέλους σε μια ζωή συναρπαστική, σαν κινηματογραφική ταινία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ