Για το μυθιστόρημά του που μιλά για τη ζωή και το έργο του Λευτέρη Μαντζίκα βρέθηκε στο κτίριο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος ο Κώστας Κρομμύδας. Ο γνωστός συγγραφέας που κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ακάκιε» από τις εκδόσεις Διόπτρα πραγματοποίησε μια ξεχωριστή εκδήλωση, ώστε να τιμήσει τον μεγάλου Ηπειρώτη ευεργέτη, Λευτέρη Μαντζίκα.

Το okmag επικοινώνησε με τον Κώστα Κρομμύδα που μίλησε με περηφάνεια για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και αποκάλυψε τον λόγο που τον οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου «Ακάκιε». Στόχος του Κώστα Κρομμύδα ήταν να μιλήσει για τον ιδρυτή της Misko που μονοπώλησε το ενδιαφέρον όχι μόνο ως επιχειρηματίας, αλλά και ως άνθρωπος. Ο ίδιος τον είχε γνωρίσει προσωπικά το 2003, καθώς η σύζυγός του, Μαρίνα Γιώτη, ήταν εγγονή του Λευτέρη Μαντζίκα.

Ο Κώστας Κρομμύδας στην παρουσίαση του βιβλίου «Ακάκιε».

Το βιβλίο «Ακάκιε» και το χρέος να γραφτεί η ιστορία του Λευτέρη Μαντζίκα

Ο γνωστός συγγραφέας θέλησε το μυθιστόρημα «Ακάκιε» να αποτελέσει ένα βιβλίο παρακαταθήκη για τη ζωή και το έργο του γνωστού επιχειρηματία που έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2008 σε ηλικία 91 χρόνων.

«Γνώρισα τον Λευτέρη Μαντζίκα το 2003. Τότε δεν έγραφα και δεν είχα μπει στη διαδικασία να σκεφτώ ότι θα γράψω μια ιστορία για τον ίδιο. Η όλη συναναστροφή μας όμως, έδειχνε πως σαν να ήξερα ότι κάποια στιγμή θα γράψω για εκείνον. Είχαμε κάνει πολλές κουβέντες μαζί και μου είχε αφηγηθεί πολλά πράγματα. Φυσικά με βοήθησε και η άνεση που είχα εγώ να έχω πρόσβαση στα προσωπικά του αρχεία, λόγω της οικογενεαικής μας σχέσης. Αυτό με βοήθησε να δημιουργήσω μια ιστορία και να μπω σε βάθος σε κάποια πράγματα. Το βιβλίο είναι μυθοπλασία και όχι βιογραφία. Αλλά έχω πάρει πολλά πραγματικά στοιχεία από τη ζωή του. Έχω αλλάξει, όμως, όλα τα ονόματα εκτός από το δικό του», ανέφερε αρχικά ο Κώστας Κρομμύδας.

Και συνεχίζει: «Αν θέλεις ένιωθα και ένα χρέος για να το κάνω. Αυτός ο άνθρωπος έχοντας κάνει τόσο καλό, έχοντας βοηθήσει τόσο κόσμο, έχοντας δουλέψει όλη του τη ζωή και έχοντας φθάσει εκεί που έφθασε το ένιωθα σαν χρέος ότι αυτή η ιστορία έπρεπε να ειπωθεί. Να υπάρχει κάπου καταγρεγραμμένη η ιστορία του. Όχι μόνο για την οικογένειά του, αλλά και για τον κόσμο. Το βιβλίο είχε μεγάλη απήχηση και ο κόσμος το αγκάλιασε πολύ».

Η εκδήλωση στο κτίριο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

«Η εκδήλωση έγινε στο κτίριο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στα γραφεία που ο Λευτέρης Μαντζίκας υπήρξε μεγάλος ευεργέτης. Βοήθησε για να έχουν οι Ηπηρώτες ένα μέρος έκφρασης. Αποφασίσαμε και λόγω της πανδημίας που δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα, να κάνουμε μια εκδήλωση και να τον τιμήσουμε. Έγινε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου και για να τιμήσουμε στον χώρο που ο ίδιος δημιουργησε το βιβλίο “Ακάκιε”», είπε στη συνέχεια αναφερόμενος στην εκδήλωση για τον Λευτέρη Μαντζίκα.

«Ο Λευτέρης Μαντζίκας είναι αυτός που εκπαίδευσε τον κόσμο στην Ελλάδα να τρώει ζυμαρικά»

«Το βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα που η ιστορία του πλησιάζει όμως πολύ στην πραγματικότητα. Ο Λευτέρης Μαντζίκας είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο και επειδή ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, όχι μόνο επιχειρηματικά, αλλά και ως προσωπικότητα, γράφτηκε αυτό το βιβλίο. Σαφέστατα το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την ανάπτυξη και τη δημιουργία της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά εμένα δεν με ενδίεφερε μόνο αυτό. Το βιβλίο είναι προσωποκεντρικό και μιλά για τον άνθρωπο: Λευτέρη Μαντζίκα. Για το πώς αυτό ο άνθρωπος ξεκίνησε από το μηδέν και από το χωριό του στα Γιάννενα και καταφέρνει να δημιουργήσει με δύναμη, θέληση, ευστροφία, αλλά και τύχη όσα κατάφερε να δημιουργήσει. Ήταν ένας άνθρωπος που όποια πέτρα να σηκώσεις στην Ήπειρο είναι από κάτω. Υπήρξε μεγάλος ευεργέτης Ηπειρώτης. Υπήρξε Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας της Ελλάδος για πολλά χρόνια με μεγάλο έργο, Πρόεδρος των Ελλήνων Βιομηχάνων για πολλά χρόνια και είναι μια πολύ ιδιαίτερη μορφή και αλήμονο κι αν δεν γραφόταν ένα βιβλίο για αυτόν.

Η ιστορία του περνά μέσα από τη μυρωδιά των παντοπολείων και την προπολεμική μυρωδιά της Ελλάδας που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της και μετά καταστράφηκε. Και φυσικά το πώς μετά τη δεκαετία του ’50 ξεκίνησε η ανοικοδόμηση και η αναγέννηση της Ελλάδας. Ο Λευτέρης Μαντζίκας είναι αυτός που εκπαίδευσε τον κόσμο στην Ελλάδα να τρώει ζυμαρικά. Στο βιβλίο γίνεται αναφορά πώς άλλαξαν οι διατροφικές συνήθειες του Έλληνα. Όλος αυτός ο ρομαντισμός υπάρχει μέσα στο βιβλίο.

Φυσικά από την παρουσίαση δεν έλειψε και η μουσική της Ηπείρου.

Φωτογραφίες: NDP.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ