Ο Κωνσταντίνος Καζάκος επέστρεψε στην τηλεόραση μέσα από την καθημερινή σειρά «Μόλις χθες» στον ΣΚΑΙ και μιλά για τη δουλειά του, που τον βοηθά να διατηρεί την παιδικότητα του, τη χαρά που του προκαλεί η σχέση του με την 25χρονη σύντροφο του, και δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί «αυτά τα πράγματα απλά συμβαίνουν». 

Τον τελευταίο χρόνο είδαμε συναδέλφους σου να καταγγέλλονται για σεξουαλική παρενόχληση και εργασιακό bullying. Πώς θα αντιδρούσες αν μάθαινες ότι η κόρη σου έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο;

Νομίζω ότι δεν θα χρειαζόταν να αντιδράσω εγώ. Θα είχε αντιδράσει πρώτα εκείνη. Πρέπει όλοι να μάθουμε να έχουμε το σθένος να αντιδράμε σε αυτά τα φαινόμενα και να τα καταγγέλλουμε. Κι αυτά τα ζιζάνια πρέπει να κόβονται όταν είναι μικρά. Αλλιώς γιγαντώνονται. Γίνονται μεγάλοι αγκαθωτοί θάμνοι και δεν ξεριζώνονται εύκολα. Ξέρω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά αν δεν αντιδράσουμε, μετά ο θύτης θα βρει ένα άλλο θύμα και θα κάνει και σε εκείνο ό,τι έκανε σε εσένα. Διαβάζοντας αυτή τη δήλωση μπορεί κάποιοι να σκεφτούν ότι είναι πιο εύκολο για έναν άντρα να αντιδράσει. Μα και οι άντρες έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση. Και θα επαναλάβω ότι ξέρω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο. Εμένα δεν μου έχει συμβεί, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα, όπως υπάρχουν σε όλους τους εργασιακούς χώρους όπου υπάρχει εξουσία και κάποιος την εκμεταλλεύεται.

Συμφωνείς με όσους υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να προβάλλονται επαναλήψεις σειρών με πρωταγωνιστές που καταγγέλθηκαν, όπως είναι ο Πέτρος Φιλιππίδης;

Οι ηθοποιοί παίρνουν ψίχουλα από τις επαναλήψεις των σειρών. Αυτοί που παίρνουν πνευματικά δικαιώματα είναι οι δημιουργοί. Οπότε δεν νομίζω ότι τους ηθοποιούς τούς ενδιαφέρει και πολύ αυτό. Εμένα προσωπικά δεν θα με ενδιέφερε. Για να σου δώσω να καταλάβεις, για ένα επεισόδιο μίας σειράς που προβλήθηκε πριν από δέκα χρόνια ο ηθοποιός μπορεί να πάρει 7 ευρώ και ο σκηνοθέτης 500. Εμείς θεωρούμαστε τα όργανα της ορχήστρας και όχι δημιουργοί. Προσωπικά το να ξαναέβλεπα ή να μην ξαναέβλεπα το Πενήντα πενήντα δεν είναι κάτι που με απασχολεί. Και ο Κέβιν Σπέισι έχει κατηγορηθεί για διάφορα. Δεν νομίζω ότι θα με πείραζε να έβλεπα μια σειρά στην οποία έχει παίξει.

Με την πρώην σύζυγό σου Τάνια Τρύπη συναντιέστε θεατρικά φέτος για περιορισμένες παραστάσεις στην παράσταση Άγουρα κεράσια.

Στις 25 και 26 οκτωβρίου θα παίξουμε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και τέλη Νοεμβρίου η παράσταση θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη. Με την Τάνια ταιριάζουμε πολύ! Νομίζω ότι και στο σίριαλ είχαμε χημεία (σ.σ. στο Κόκκινο ποτάμι) και το ίδιο συμβαίνει και τώρα που βρισκόμαστε στη σκηνή. Είναι μια εξαιρετική ηθοποιός, οπότε είναι χαρά να παίζω μαζί της. Βέβαια, σε αυτή την παράσταση δεν είμαστε τόσο αγαπημένοι όσο στο Κόκκινο ποτάμι. Είναι ένα σκληρό έργο που αναφέρεται στην ενδοοικογενειακή βία, αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητο και αληθινό. Από τα καλύτερα έργα που διάβασα τα τελευταία χρόνια.

Όταν με την Τάνια αποφασίσατε να χωρίσετε, φανταζόσασταν ότι κάποτε θα έχετε τόσο καλές σχέσεις που θα συνεργάζεστε κιόλας;

Ναι. Από τη στιγμή που είμαστε και οι δύο ηθοποιοί, κάποτε θα συνεργαζόμασταν. Δεν είναι όμως ότι είπα ποτέ για την Τάνια «Αυτό τον άνθρωπο δεν θέλω να τον δω ποτέ ξανά στη ζωή μου». Είναι μια εξαιρετική συνάδελφος και είναι χαρά μου να παίζω μαζί της.

Σε ρωτάω γιατί μπορεί στις αρχές να υπήρχαν συναισθήματα θυμού.

Έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε που χωρίσαμε με την Τάνια που ειλικρινά δεν θυμάμαι τι συναισθήματα υπήρχαν τότε.

Είναι γνωστό ότι έχεις γυρίσει σελίδα στην προσωπική σου ζωή. Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο είχες δηλώσει για τη νέα σου σύντροφο: «Έχω βρει ένα πλάσμα που αγαπώ πάρα πολύ, με αγαπάει πολύ και είμαι χαρούμενος».

Δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε. Είμαι πολύ καλά στην προσωπική μου ζωή.

Θα σκεφτόσουν το ενδεχόμενο τρίτου γάμου;

Θα δούμε… Εδώ δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο. Αυτό που ξέρω είναι ότι είμαι ένας χαρούμενος άνθρωπος αυτή την περίοδο και το απολαμβάνω.

Τι είναι αυτό που σε κάνει τόσο χαρούμενο;

Προφανώς η Βασιλική. Δεν θα ήθελα να πω πολλά πράγματα για την προσωπική μου ζωή και δεν το συνηθίζω κιόλας. Αλλά αυτά τα πράγματα έτσι κι αλλιώς δεν εξηγούνται. Απλά συμβαίνουν. Είναι θέμα χημείας.

Φαντάζομαι ότι η περίοδος του χωρισμού σου με τη δεύτερη σύζυγό σου, Ιωάννα Μαρτζούκου, θα ήταν δύσκολη.

Ένα διαζύγιο είναι εξ ορισμού δύσκολο από τη στιγμή που υπάρχει ένα παιδί. Αυτό που προσπαθούν όλοι οι γονείς είναι να μην υπάρχουν πληγές και να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται για το παιδί. Πιστεύεις ότι θα καταφέρετε να έχετε ένα ανώδυνο διαζύγιο; Νομίζω και ελπίζω ναι.

Πιστεύεις ότι και με την Ιωάννα θα έχετε στο μέλλον τις καλές σχέσεις που έχεις τώρα με την Τάνια;

Μακάρι. Οι γονείς, ακόμα και να μη θέλουν, πρέπει να συνεργάζονται και να συνεννοούνται για το καλό του παιδιού.

Αντιμετώπιζες πάντα τόσο λογικά τις δύσκολες καταστάσεις;

Σε αυτά τα θέματα πρέπει να πρυτανεύει η λογική. Και το λέει ένας άνθρωπος που λειτουργεί παρορμητικά στη ζωή του.

Τώρα που μπήκες στη δεκαετία των 50, παρατηρείς αλλαγές στον εαυτό σου;

Μπα, δεν νομίζω. Σαφώς υπάρχει μια ωριμότητα, αλλά είμαι όπως ήμουν και στα 25 μου. Γι’ αυτό και είμαι τόσο χαρούμενος. Όταν ένας άνθρωπος είναι ερωτευμένος, περνάει καλά.

Αισθάνεσαι ότι παραμένεις ένα μεγάλο παιδί;

Μα οι καλλιτέχνες έτσι κι αλλιώς παραμένουν παιδιά. Αν σταματήσω να είμαι παιδί, θα πάψω να είμαι ηθοποιός. Για αυτό λέμε «παίζω θέατρο» ή «παίζω μουσική». Είναι πολύ σοβαρό παιχνίδι, με κανόνες, που απαιτεί τρομερή αφοσίωση. Αλλά είναι παιχνίδι. Όταν πάψει να είναι παιχνίδι, παύει να είναι και Τέχνη.

Πέρασες κρίση ηλικίας όταν άλλαξες δεκαετία;

Δεν νομίζω. Ο έρωτας βάζει στην μπάντα και τις κρίσεις ηλικίας και τα πάντα. Εγώ κάθε φορά που έχω γενέθλια λέω: «Μπράβο, μεγάλε. Έζησες ακόμα έναν χρόνο. Πάμε για τον επόμενο».

Διαβάστε περισσότερα στο ΟΚ! που κυκλοφορεί με τα «Νέα Σαββατοκύριακο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ