Ο Κωνσταντίνος Καζάκος επέστρεψε στην τηλεόραση μέσα από την καθημερινή σειρά «Μόλις χθες» στον ΣΚΑΙ και μιλά για τη δουλειά του, που τον βοηθά να διατηρεί την παιδικότητα του, τη χαρά που του προκαλεί η σχέση του με την 25χρονη σύντροφο του, και δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί «αυτά τα πράγματα απλά συμβαίνουν». 

Η τελευταία σου τηλεοπτική δουλειά ήταν στο Κόκκινο ποτάμι του Open, όπου υποδυόσουν τον πατέρα. 

Ε, μεγαλώνω. Δεν μπορώ πια να παίζω ρόλους ζεν πρεμιέ. Αν και πρέπει να σου ομολογήσω ότι στο Κόκκινο ποτάμι αναγκάζονταν να μου ασπρίζουν τα μαλλιά για να βγαίνει πιο σωστή η εικόνα. Τώρα στο Μόλις χθες υποδύομαι έναν πενηντάρη, που δεν έχει κάνει οικογένεια και επειδή τα προηγούμενα χρόνια είχε επενδύσει στη δουλειά του αποφασίζει επιτέλους να διαθέσει χρόνο και στον εαυτό του. Αλλά ηθοποιός είμαι. Δεν είμαι μοντέλο. Θα κάνω και τον νέο και τον γέρο και τον άρρωστο, αν χρειαστεί. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είναι καλός ο ρόλος. 

Πριν από τρεις εβδομάδες αναβίωσε ξανά προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη και η Όμορφη πόλη, βασισμένη στη μουσική και τα τραγούδια του, μια παράσταση στην οποία συμμετείχες. Τον είχες γνωρίσει από κοντά τον Μίκη όσο ζούσε; 


Τον Μίκη Θεοδωράκη τον είχα γνωρίσει πρώτη φορά όταν ήμουν 10-11 ετών μέσω των γονιών μου. Αυτό που με εντυπωσίαζε όταν ήμουν μικρός ήταν το μέγεθός του γιατί ήταν τεράστιος. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι ήταν πολύ ευχάριστος και γελαστός άνθρωπος. Όταν μεγάλωσα εντυπωσιάστηκα από το καλλιτεχνικό του μέγεθος γιατί είναι ένας ογκόλιθος, όχι μόνο για τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και για τον παγκόσμιο. Το μουσικό θέμα του Ζορμπά το γνωρίζουν σε όλο τον πλανήτη και από τις πρώτες νότες σηκώνονται όλοι και χορεύουν. Ο Μίκης ήταν μια τεράστια προσωπικότητα και για εμένα το μεγαλύτερο που έκανε είναι ότι έβαλε την ποίηση στα στόματα όλων των Ελλήνων. Είναι απώλεια που «έφυγε». Ήταν ένας άνθρωπος που άντεξε πολλά, αν αναλογιστείς τις κακουχίες που έχει περάσει και το ξύλο που έχει φάει. Το ότι έζησε τόσα χρόνια δείχνει ότι είχε απίστευτη κράση. Ήταν πολύ συγκινητικό όταν παίξαμε στο Μέγαρο Μουσικής και ήταν από κάτω ο Μίκης Θεοδωράκης (σ.σ. τον Ιανουάριο του 2020, όταν έκανε την επίσημη πρεμιέρα της η Όμορφη πόλη). Είχε έρθει με το καροτσάκι. Αν δεν κάνω λάθος, αυτή ήταν και η τελευταία του δημόσια εμφάνιση. 


Συμφωνείς με το νέο μέτρο που ορίζει τα θέατρα να δέχονται μόνο εμβολιασμένους, αν θέλουν να έχουν πληρότητα 100%; 


Δεν είναι κάτι που με χαροποιεί, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι τα θέατρα θα ανοίξουν μεν, αλλά δεν ξέρω αν ο κόσμος θα έρθει. Κι αυτό το λέω γιατί το κοινό που στηρίζει το θέατρο είναι άνω των 50 και ίσως φοβηθεί να έρθει, αν και θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας. 

Εσύ έκανες το εμβόλιο; 


Ναι, το έχω κάνει. 


Η Κατερίνα Διδασκάλου όταν τη ρώτησαν αν έχει κάνει το εμβόλιο είπε ότι δεν θα απαντήσει για να μην πολωθεί ο κόσμος και σε πολλούς έκανε εντύπωση αυτή της η δήλωση. 


Δεν θα κρίνω αυτό που είπε η Κατερίνα. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι πιστεύει. Εγώ ακούω αυτά που λέει η επιστημονική κοινότητα και δεν πιστεύω ότι όλο αυτό με τα εμβόλια είναι μια παγκόσμια συνωμοσία για να μας πεθάνουν. Είπαμε να είμαστε σκεπτικοί και να μην πιστεύουμε αυτά που μας σερβίρουν, αλλά δεν μπορούν οι γιατροί σε όλο τον κόσμο να έχουν συνεννοηθεί και να μας λένε ψέματα. Για εμένα ο εμβολιασμός είναι ο σωστός δρόμος. Από εκεί και πέρα και η άποψη των αντεμβολιαστών είναι σεβαστή. Έχει τύχει να συζητήσω με ανθρώπους που είναι κατά του εμβολίου και τους εξέφρασα τον τρόπο σκέψης μου. Αλλά αν κάποιος δεν θέλει να το κάνει, γιατί πιστεύει ότι θα του κάνει κακό, δεν μπορείς να τον πείσεις για το αντίθετο. 

Πιστεύεις ότι μπορεί να έγιναν και λάθος χειρισμοί από την κυβέρνηση για να δημιουργηθεί αυτή η πόλωση; 


Δεν νομίζω ότι ο χειρισμός της πανδημίας ήταν ο καλύτερος. Αλλά πόλωση δεν υπάρχει μόνο στη χώρα μας. Υπάρχει παντού. Δυστυχώς υπάρχει έλλειψη παιδείας και εμπιστοσύνη στην παραφιλολογία και σε ό,τι κάποιος αναρτήσει στα social media. Βλέπεις να στέκονται σε κάτι που έπαθε κάποιος που έκανε το εμβόλιο και δεν δίνουν καμία σημασία στα εκατομμύρια που δεν το έκαναν και πέθαναν. Ασχολούνται με μεμονωμένες περιπτώσεις και αγνοούν τη συνολική εικόνα. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν γίνεται να διορθώσεις. Αν ο άλλος θέλει να εμπιστεύεται το Facebook και όχι τον γιατρό, ας εμπιστεύεται το Facebook. 

Θα παρότρυνες τα παιδιά σου να κάνουν το εμβόλιο; 


Η Τζένη έπρεπε να το κάνει από τη στιγμή που εργάζεται και έρχεται σε επαφή με κόσμο. Για τον Ιάσονα έχω κάποιους ενδοιασμούς γιατί είναι πολύ μικρός. 

Εκτός από τους Συμπέθερους απ’ τα Τίρανα που προβάλλεται κάθε Παρασκευή στο Mega στις 21.00, η κόρη σου παίζει φέτος στη σειρά εποχής της ΕΡΤ, Βαρδιάνος στα σπόρκα. Την έχεις δει; 


Είδα την πρεμιέρα στο ΕΡΤflix, το καταχάρηκα και είμαι πολύ περήφανος για το κοριτσάκι μου. 


Συγκινήθηκες; 


Από όλα είχε ο μπαξές. Παρακολουθούσαμε μαζί το πρώτο επεισόδιο, οπότε είχε και συγκίνηση, είχε και χαρά μεγάλη και περηφάνια, από όλα . 

Της έδωσες συμβουλές ως πιο έμπειρος; 


Δεν είχα να της κάνω πολλές παρατηρήσεις κι αυτό ήταν το ωραίο. Έτσι κι αλλιώς είναι μια δουλειά του Μανούσου Μανουσάκη και ξέρω ότι είναι ένας σκηνοθέτης που προσέχει πολύ τους ηθοποιούς του και θέλει να βγάζει το καλύτερό τους. Ήξερα λοιπόν ότι είναι σε καλά χέρια και έτσι δεν είχα ιδιαίτερο άγχος. Δεν σου κρύβω βέβαια πως όταν είχαν ξεκινήσει τα γυρίσματα είχα πάρει τηλέφωνο τον Μανούσο και τον είχα ρωτήσει «Πώς είναι η μικρή;». «Μια χαρά! Είναι πολύ καλή» μου απάντησε, οπότε ήμουν ήσυχος. Αυτό που είδα μου άρεσε πολύ. Της έδωσα τα συγχαρητήρια μου.

Πώς αντέδρασες όταν η Τζένη σου ανακοίνωσε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός; 


Η Τζένη, όπως κι εγώ, ήταν στο θέατρο από μικρή και γνώριζε τα καλά αλλά και τα κακά αυτού του επαγγέλματος. Ξέρει δηλαδή ότι είναι μια δουλειά που φαίνεται κάπως, αλλά στην πραγματικότητα είναι αλλιώς. Μπορεί ο κόσμος να βλέπει τα φώτα και το χειροκρότημα, αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται αίμα, δάκρυα και ιδρώτας. Από τη στιγμή που τα ξέρει όλα αυτά και αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα των γονιών της, εγώ δεν είχα τίποτε άλλο να κάνω από το να την υποστηρίξω. Αν το σκεφτείς, αυτή τη στιγμή είμαστε τρεις γενιές Καζάκου που είμαστε ενεργές. Το πάμε για… δυναστεία. (Γελάει.) 

Έχετε σκεφτεί να παίξετε σε ένα έργο και οι τρεις γενιές Καζάκου μαζί; 


Αυτό θα ήταν πολύ συγκινητικό. Μακάρι να τα καταφέρουμε. 

Ο γιος σου ο Ιάσονας έχει κληρονομήσει το υποκριτικό σου ταλέντο; 


Ο Ιάσονας είναι μόλις 9,5 ετών και προς το παρόν δεν έχει εκδηλώσει κάτι τέτοιο. Έχει όμως φοβερό αυτί και πολύ ωραία φωνή. Οπότε αν αποφάσιζε να ασχοληθεί με την Τέχνη, θα γινόταν τραγουδιστής ή μουσικός. Βέβαια, έχει όλη τη ζωή μπροστά του για να αποφασίσει τι θέλει να κάνει, αν και τα παιδιά των καλλιτεχνών σπανίως ξεφεύγουν από το επάγγελμα των γονιών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ