Λίγες μέρες έμειναν μέχρι τις 9 Ιουνίου, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αυτή την αναμέτρηση μάλιστα δίνουν δυναμικό «παρών» οι γυναίκες. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως για τις επερχόμενες εκλογές στις 9 Ιουνίου 2024 υποβλήθηκαν 63 υποψηφιότητες εκ των οποίων οι 18 είναι γυναίκες.

Ανάμεσα στις υποψήφιες που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον, τόσο για τη φρεσκάδα όσο και για τις θέσεις της είναι η υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία, Μαρία Ωραιοζήλη Κουτσουπιά. Μια αγαπημένη γνώριμη του okmag αφού ήμασταν το μοναδικό site που δημοσίευσε αποκλειστικές φωτογραφίες από τον γάμο της με τον Ιάκωβο Σαρμά, γιο του πρώην πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.

Η Μαρία Ωραιοζήλη Κουτσουπιά με τον σύζυγό της, Ιάκωβο Σαρμά.

«Όταν έχουμε στόχο, μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα από όσα ελπίζουμε» 

Η Μαρία Ωραιοζήλη Κουτσουπιά μας μίλησε αυτή τη φορά για όσα ονειρεύεται να διεκδικήσει μέσα από την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και για τα όνειρά της

Από το 2022 είσαι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Rythmisis, που στοχεύει στην προώθηση της έρευνας και της συνεργασίας μεταξύ δικηγόρων και τεχνικών επιστημόνων στους τομείς τεχνητής νοημοσύνης, προσωπικών δεδομένων και ψηφιακής διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Πώς αποφάσισες να δηλώσεις υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές 2024;

Είμαστε στο ξεκίνημα της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, δηλαδή της ανόδου της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία, στις επιστήμες, την παιδεία, την ενημέρωση κλπ. Η καριέρα μπορεί να περιμένει και δεν έχει τόση σημασία για εμένα όσο το να βοηθήσω τη χώρα μου να συμμετάσχει δυναμικά σε αυτήν την Επανάσταση, εκπροσωπώντας τα συμφέροντά των συμπολιτών μου.  Όσο για το Rythmisis; Είναι μία πρωτοβουλία που έχει αγκαλιάσει η ελληνική ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα, έχει ήδη παρουσιάσει έργο και θα συνεχίσει να προσφέρει. Είχα την ευκαιρία να συντονίσω πολλές από τις δραστηριότητές του. Έτσι συνειδητοποίησα ότι μέσα από την ενασχόληση με τα κοινά, όταν είμαστε καλά διαβασμένοι και με στόχους, μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα από όσα ελπίζουμε. 

Από το 2015 είσαι δικηγόρος σε δικηγορικές εταιρείες Αθηνών και Βρυξελλών και για ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης. Τον τελευταίο καιρό διαβάζουμε όλο και περισσότερο περιστατικά όπου η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ως μέσο εξαπάτησης και παραπλάνησης. Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναθέσει στις μεγάλες πλατφόρμες να μας προστατεύουν με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που άρχισε να εφαρμόζεται πριν από λίγους μήνες. Είναι εν εξελίξει έρευνες της Επιτροπής κατά των Facebook, Instagram, TikTok, X, YouTube κλπ. αναφορικά με τα μέτρα που παίρνουν για να μας προστατεύσουν από τα deepfake, τις απάτες, τις παραπλανητικές διαφημίσεις, την ακεραιότητα των εκλογών, την προστασία των ανηλίκων κλπ.  Θεωρώ ότι θα πρέπει άμεσα, όλες αυτές οι εταιρείες από κοινού, να βρουν τρόπους να συνεργαστούν. Όταν εντοπίζεται μία deepfake διαφήμιση στο Instagram για παράδειγμα, δεν μπορεί να μην υπάρχει άμεση ενημέρωση και λήψη μέτρων και στο TikTok. Είναι ακόμη νωρίς και πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή για να πούμε με σιγουριά ότι είμαστε γενικά προστατευμένοι από τα deep fakes. Το σίγουρα πάντως είναι ότι είναι ένα θέμα που θα λυθεί στις Βρυξέλλες και όχι μονομερώς από τις αρχές κάθε κράτους μέλους της ΕΕ. 

Ποια είναι η δική σου συμβουλή απέναντι στο φαινόμενο;

Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε και να τα περιμένουμε όλα από τις πλατφόρμες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί στο πού κλικάρουμε, πού δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία (και ποια προσωπικά στοιχεία), πρέπει να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών, να μοιραζόμαστε ή και να καταγγέλλουμε όταν κάτι μας φαίνεται ύποπτο. Και το κυριότερο; Να είμαστε ακόμη πιο επιφυλακτικοί και προσεκτικοί ως προς την έκθεση των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο!

Πολλά ακούμε για την τεχνητή νοημοσύνη. Συμμερίζεσαι την άποψη πως η ΑΙ θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους;

Ο σκοπός της τεχνολογίας ήταν πάντοτε να αντικαθιστά την ανθρώπινη εργασία. Σκεφτείτε ένα ATM για παράδειγμα σε μία τράπεζα ή το gov.gr στο κινητό σας. Το ότι ένα μηχάνημα ή ένα app κάνουν πιο γρήγορη και εύκολη μία διαδικασία, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι πίσω από κάθε τέτοια διαδικασία. Απλώς το προσωπικό αυτό χρησιμοποιείται πιο αποτελεσματικά σε άλλες θέσεις, οι οποίες είναι και πιο παραγωγικές. Το ίδιο ισχύει και με την τεχνητή νοημοσύνη. Η Google, το Facebook (Meta) κλπ. είναι εταιρείες που χρησιμοποιούν σε τεράστιο βαθμό την τεχνητή νοημοσύνη, σε πάρα πολλά στάδια της οικονομικής τους δραστηριότητας. Εντούτοις, διαθέτουν και χιλιάδες υπαλλήλους, περισσότερο ή λιγότερο ειδικευμένους, αλλά συνήθως αρκετά καλοπληρωμένους. Αυτές οι εταιρείες μάλιστα δημιουργούν εμμέσως ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προωθώντας τα προϊόντα τους κλπ. Βλέπουμε λοιπόν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν απειλεί γενικά την απασχόληση. Μάλλον το αντίθετο. 

Δηλαδή πόσο δικαιολογημένοι είναι οι φόβοι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει την ανθρώπινη εργασία;

Κοιτάξτε, πράγματι πολλές δουλειές που υπάρχουν σήμερα δεν θα υπάρχουν στο μέλλον ή δεν θα υπάρχουν με την ίδια μορφή. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει, γιατί θα υπάρχουν στη θέση τους καλύτερες. Αν φοβηθούμε την τεχνητή νοημοσύνη, θα χάσουμε άλλη μια βιομηχανική επανάσταση στην Ελλάδα, όπως χάσαμε και τις τρεις προηγούμενες. 

Εάν εκλεγείς στην Ευρωβουλή ποια θα είναι η πρώτη κίνηση και προτεραιότητά σου;

Εκτός από τα θέματα της τεχνητής νοημοσύνης, έχω προτάξει ένα θέμα υπαρξιακής για την Ελλάδα φύσεως, αυτό του δημογραφικού και της υπογεννητικότητας. Προέρχομαι από μεγάλη (πεντάτεκνη) οικογένεια και θέλω μέσα από τη δράση μου να βοηθήσω την ελληνική οικογένεια και την Ελληνίδα μάνα. Να εντάξουμε σχετικές ρυθμίσεις προστασίας, να χρησιμοποιήσουμε με έξυπνο τρόπο τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και να στηρίξουμε την ελληνική ύπαιθρο και τη νησιωτικότητα.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 παντρεύτηκες τον Ιάκωβο Σαρμά, τον γιο του πρώην πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά. Πώς καταφέρνεις να συνδυάζεις μια τόσο έντονη καθημερινότητα με μια αρμονική οικογενειακή ζωή;

Ο Ιάκωβος είναι το μεγαλύτερό μου στήριγμα και στην εκστρατεία και σε οτιδήποτε κάνω στη ζωή μου. Γνωριστήκαμε στην Αθήνα, καθώς εργαζόμασταν στην ίδια δικηγορική εταιρεία. Είμαστε και εκείνος και εγώ λοιπόν ιδιαίτερα συνηθισμένοι στην έντονη καθημερινότητα, στην αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και στην πολλή σκληρή δουλειά. Κάπως έτσι λοιπόν έχουμε ταιριάξει σε όλα τα επίπεδα και η οικογενειακή μας ζωή δεν είναι απλώς αρμονική, όπως λέτε, αλλά και πολύ ευχάριστη και διασκεδαστική.

Διαβάστε επίσης: Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις των κυριών στο Ωδείο Αθηνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ