Αν σε ένα παράλληλο σύμπαν ο αξιομνημόνευτος κατά τα άλλα Νόρμαν Μέιλερ μπορούσε να συναντήσει την άνκοργουμαν του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega, Κατερίνα Παναγοπούλου και να την παρακολουθήσει στον αέρα τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββατοκύριακου, σίγουρα θα ανασκεύαζε τη σοφία του: «Αν κάποιος δεν είναι αρκετά ταλαντούχος για συγγραφέας, ούτε τόσο έξυπνος για δικηγόρος και τα χέρια του τρέμουν για να χειρουργήσει, τότε γίνεται δημοσιογράφος».

Δεν θέλω να ακουστεί στερεοτυπικό, ούτε σεξιστικό, αλλά μήπως είσαι πολύ λαμπερή, νέα, όμορφη και θελκτική, με εντυπωσιακό πλατύ χαμόγελο, για να παρουσιάζεις δελτίο;

Υπάρχουν και έχουν υπάρξει και στο παρελθόν πολύ όμορφες γυναίκες στην παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων. Για παράδειγμα, η Έλλη Στάη είναι μια πολύ όμορφη γυναίκα, με σαγηνευτικά μάτια, λαμπερό χαμόγελο και έντονη θηλυκότητα. Θεωρώ ότι είναι λανθασμένη η αίσθηση ότι όταν παρουσιάζεις δελτίο ειδήσεων πρέπει να είσαι αυστηρός, ξινός, με σηκωμένο φρύδι. Μάλιστα, πιστεύω ότι αυτό το στερεότυπο έχει πλέον εκλείψει. Δεν με ενδιαφέρει στο δελτίο ειδήσεων ούτε να το παίξω αυστηρή ούτε να κάνω μάθημα σε κανέναν ούτε να προκαλέσω εσκεμμένα ένταση ή καβγά, το θε ωρώ παρωχημένο. Αυτό που επιδιώκω είναι να μεταφέρω με ψυχραιμία και ακρίβεια τα γεγονότα. Προσπαθώ να είμαι ο εαυτός μου κι αυτό, νομίζω, το εισπράττει στο τέλος ο τηλεθεατής.

Πάντα αναρωτιέμαι αν ο ιδανικός άνκορμαν είναι εκείνος που δεν διατυπώνει τη δική του προσωπική τοποθέτηση για την είδηση που εκφωνεί.

Την άποψή μου τη λέω στα Νέα όπου αρθρογραφώ. Στο δελτίο έχω απόλυτη συναίσθηση ότι δεν εκπροσωπώ μόνο τον εαυτό μου εκείνη την ώρα, αλλά ένα κανάλι και μια ολόκληρη ομάδα. Σαφώς και έχω άποψη, σαφώς και θα πω ανοιχτά αν κάτι με ενοχλεί, αν συμφωνώ ή διαφωνώ σε ένα θέμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα προσπαθήσω να περάσω υπόγεια την άποψή μου μέσω της είδησης. Επιμένω σε αυτό.

Έχεις πει και επιμένεις ότι ο παρουσιαστής του δελτίου δεν είναι αγγελιοφόρος ειδήσεων.

Ναι, γιατί θεωρώ ότι ένας παρουσιαστής πρέπει να έχει γωνίες, δεν μου αρέσει να είναι flat, να μεταφέρει απλά περιστατικά. Αντικειμενικότητα δεν σημαίνει ουδετερότητα. Λες με ειλικρίνεια τι πιστεύεις διότι είναι έντιμο και όχι να προσπαθείς να το περάσεις υπόγεια. Άλλωστε θεωρώ υποκριτικό να παριστάνει ένας δημοσιογράφος ότι δεν έχει άποψη. Δημοσιογράφοι είμαστε, δεν διαβάζουμε ρόλο, σαν να είμαστε στο θέατρο. Aν αρέσεις στον κόσμο, θα σε δει, αν δεν του αρέσεις, θα αλλάξει κανάλι. Για μένα το σημαντικό είναι να μην αλλοιώνεται το περιεχόμενο της είδησης. Δηλαδή δεν θα προσπαθήσω να διαμορφώσω την είδηση με βάση την άποψή μου, ούτε θα αποκρύψω ειδήσεις. Από την άλλη, όμως, προσπαθώ να περάσω την άποψή μου και το κάνω συνειδητά σε υποθέσεις bullying. Όταν γράφω την πάσα της είδησης για μια υπόθεση bullying –παρενθετικά να πω ότι υπάρχει εσφαλμένα η αντίληψη ότι ο παρουσιαστής εκφωνεί μόνο τις ειδήσεις, ενώ η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος γράφει όλα όσα λέει–, εκεί λοιπόν η διατύπωσή μου είναι στο όριο της δημοσιογραφικής εκφοράς λόγου. Δηλαδή θα πω μια πιο ακραία έκφραση, για παράδειγμα, «κτηνώδης πράξη», γιατί θεωρώ ότι το bullying είναι μια αισχρότητα που πρέπει να καταδικάζεται με ένταση.

Tο Mega φαίνεται ότι στηρίζει και έχει επενδύσει στις ανκοργούμαν όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Ναι, το Mega στηρίζει τις γυναίκες. Και στο κεντρικό δελτίο που είναι χωρισμένο στα δύο, Δευτέρα με Πέμπτη και Παρασκευή με Κυριακή και στα με σημεριανά και στα νοηματικά. Μόνο ένας άντρας συνάδελφος υπάρχει στα δελτία του Mega. Εκφράζεται εμπιστοσύνη από τη διοίκηση στις γυναίκες, κάτι που άλλωστε έχει βγει σε καλό.

Εκ του αποτελέσματος, απόλυτα. Είναι στην κορυφή του πίνακα τηλεθέασης.

Το Mega αυτή τη στιγμή είναι πρώτο και χαιρόμαστε πολύ για αυτό διότι δεν έγινε εύκολα. Υπάρχει ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και η ιδιοκτησία που μας στηρίζει. Ξεκίνησε ως νέο κανάλι και έπρεπε να το χτίσουμε από την αρχή βήμα βήμα, χωρίς εκπτώσεις. Ας πούμε, υπάρχουν φορές που ξέρου – με ότι ένα θέμα δεν πουλάει και δεν είναι ελκυστικό με όρους τηλεθέασης. Για παράδειγμα, την ίδια μέρα μπορεί να έχει γίνει Σύνοδος για το Ενεργειακό και ένα έγκλημα. Ξέρουμε ότι το δεύτερο θα κάνει πιο εύκολα νούμερα. Όμως συνειδητά θα προτάξουμε την είδηση που θεωρούμε ότι ιεραρχικά υπερτερεί δημοσιογραφικά, εν προκειμένω τη Σύνοδο. Όταν λοιπόν βλέπου – με ότι μας προτίμησε το κοινό, εκεί η χαρά μου είναι τεράστια. Δεν έχουμε όμως δημοσιογραφικά κολλήματα, ούτε είμαστε σοβαροφανείς. Μας ενδια – φέρουν όσα ενδιαφέρουν την κοινωνία.

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ