Πολλά άλλαξαν από τότε που η Ιουλία Τσέτη, μαθήτρια Δημοτικού, μελετούσε τα μαθήματά της στο πατάρι του φαρμακείου της μητέρας της, Σόνιας, στην Άρτα. Οι μυρωδιές του οινοπνεύματος, της αμμωνίας, αλλά και της βανίλιας και των φαρμακευτικών δρογών μέχρι σήμερα ποτίζουν τις παιδικές αναμνήσεις. Ο πατέρας της, επίσης φαρμακοποιός, Κλέωνας Τσέτης δεν ήταν απλά ένας από τους πιο ξεχωριστούς επιστήμονες της εποχής του, αλλά και ένα ανήσυχο επιχειρηματικό πνεύμα. Το 1959 άφησε πίσω του την Άρτα για να δημιουργήσει το πρώτο εργοστάσιο φαρμάκου στην Ελλάδα, αυτό της UΝΙ-PHARMA στην Κάτω Κηφισιά, που άνοιξε τις πόρτες του το 1963. Πάντα πρωτοπόρος, ο Κλέων Τσέτης μερικές δεκαετίες μετά ίδρυσε μία ακόμα εταιρεία, την InterMed, με όραμα την ανάπτυξη του δερμοκαλλυντικού και του παραφαρμάκου. «Γαλουχήθηκα σε ένα περιβάλλον το οποίο νομοτελειακά με οδήγησε στη σημερινή μου θέση. Με δύο γονείς αλλά και παππούδες φαρμακοποιούς, και μάλιστα με έντονα ερευνητικά ενδιαφέροντα, θα έλεγα ότι ο κύβος είχε ριφθεί προτού καν ενηλικιωθώ» εξηγεί η Ιουλία Τσέτη, που εδώ και 15 χρόνια ηγείται της οικογενειακής επιχείρησης, έχοντας πάντα στο πλευρό της την αδελφή της Ειρήνη.

Mε τον πατέρα της Κλέωνα Τσέτη.

Συνεχίζοντας το όραμα του πρωτοπόρου πατέρα της

Για τη δυναμική και οραματίστρια Ιουλία η επιστήμη της Φαρμακευτικής έμοιαζε σχεδόν μονόδρομος, αλλά ουσιαστικά ήταν επιλογή της. Βλέποντας τον πατέρα της να χτίζει το πρώτο εργοστάσιο της UNI-PHARMA στην Κάτω Κηφισιά, ένιωσε πως κάτι μεγάλο ξεκινά. «Βλέποντας να “ανθίζουν” τα βιομηχανικά φουγάρα, απέκτησα την ισχυρή πεποίθηση ότι κάτι ενδιαφέρον και χρήσιμο για τις ανάγκες της ανθρωπότητας γεννιέται στις μονάδες παραγωγής». Μετά τις σπουδές της στη Φαρμακευτική στο ΕΚΠΑ έκανε μεταπτυχιακό στη Βιοφαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και επέστρεψε μπαίνοντας ενεργά στην οικογενειακή επιχείρηση, στο ερευνητικό κομμάτι που τη γοήτευε και τη συνάρπαζε. Έχοντας βαθύ θαυμασμό για το οξύ καινοτόμο πνεύμα του πατέρα της, σύντομα πήρε στα χέρια της τα ηνία της επιχείρησης. Τα τελευταία 15 χρόνια η Ιουλία Τσέτη είναι ο ιθύνων νους πίσω από τη θεαματική ανάπτυξη του Ομίλου που ξεκίνησε ως μια οικογενειακή επιχείρηση και σήμερα απασχολεί περισσότερα από 600 άτομα, εξάγοντας σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο πως το 2017 αναδείχτηκε Γυναίκα Επιχειρηματίας της Χρονιάς. Οι επενδύσεις στην ανάπτυξη του ΟΦΕΤ (Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη) τα τελευταία χρόνια ξεπέρασαν τα 80 εκατ. ευρώ, εγκαινιάζοντας το νέο βιοκλιματικό εργοστάσιο UNI-PHARMA 2, μετά την πλήρη ανακαίνιση του πρώτου ιστορικού εργοστασίου UNI-PHARMA 1. Το 2020 ολοκληρώθηκε και η νέα μονάδα εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών UniHerbo στα Οινόφυτα

Η μεγάλη δωρεά στην αρχή της πανδημίας

Στην αρχή της πανδημίας ο Όμιλος Τσέτη πήρε την πρωτοβουλία να διαθέσει δωρεάν 24 εκατ. δόσεις φαρμάκου Unikinon (χλωροκίνης) σε Ελλάδα και 60.000 δόσεις σε Κύπρο, καθώς και να προσφέρει 14.000 λίτρα αντισηπτικού για την οχύρωση κατά του κορονοϊού. «Είμαι παρορμητική σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο σκέφτομαι πάντα με ποιον τρόπο μπορώ να βοηθήσω την πατρίδα μου. Με αυτές τις αρετές μεγάλωσα και ανατράφηκα. Έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη, έβαλα σε εφαρμογή το σχέδιό μου: αγόρασα 5 τόνους της δραστικής ουσίας χλωροκίνη από τους προμηθευτές μας στην Ινδία και υλοποίησα άμεσα την παραγωγή στις μονάδες μας στην Κηφισιά. Αμέσως μετά τα σύνορα της Ινδίας έκλεισαν για όλους. Δώρισα με μεγάλη ικανοποίηση και αίσθημα αλληλεγγύης και κοινωνικής υπευθυνότητας εκατομμύρια δόσεις χλωροκίνης και χιλιάδες λίτρα αντισηπτικά. Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή το κόστος, το οποίο ήταν πολύ υψηλό τόσο σε πόρους όσο και ανθρώπινο προσωπικό» είχε
πει εκείνες τις μέρες μιλώντας για την απόφασή της.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα φετινά επιχειρηματικά βραβεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) απένειμε το βραβείο «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» στη UNI-PHARMA και τις αδελφές Ιουλία και Ειρήνη Τσέτη. Εδώ, με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Γιάννη Μπρατάκο.

Επίτιμη Διδάκτω στο ΕΚΠΑ

Πριν από λίγες εβδομάδες, στις 14 Ιουνίου, ήρθε και μια σπουδαία αναγνώριση. Η Ιουλία Τσέτη, έχοντας στο πλευρό της φίλους ζωής, την αδελφή της Ειρήνη και τον ανιψιό της Κλέωνα, σε κλίμα συγκίνησης, αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μια σπουδαία αναγνώριση για το ερευνητικό της έργο, αλλά και τις διαρκείς και καινοτόμες δράσεις της προς την κοινωνία, τη νέα γενιά και το περιβάλλον. «Εκλαμβάνω τη σημερινή ημέρα ως μια αναγνώριση αρχικά των προσπαθειών των φαρμακοποιών γονέων μου και παππούδων μου και ως μια προτροπή προς τη νεότερη γενιά φαρμακοποιών να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον ανθρωποκεντρικό ρόλο της επιστήμης μας. Σε όλη τη σταδιοδρομία μου ως φαρμακοποιός έθεσα την κοινωνική ευαισθησία στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας» είπε από το βήμα του πανεπιστημίου όπου πέρασε τα φοιτητικά της χρόνια, φορώντας συγκινημένη τη διδακτική τήβεννο. Έχοντας ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη, όχι μόνο για επαγγελματικές υποχρεώσεις, αλλά και γιατί ως ανήσυχο πνεύμα αγαπά να ανακαλύπτει πολιτισμούς και κουλτούρες, η Ιουλία Τσέτη (Τζούλια ή Γιούλια, όπως τη φωνάζουν αγαπημένοι της άνθρωποι) υπήρξε πάντα πρωτοπόρος της επιστήμης της, με έντονο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. «Αυτό που με κράτησε στη δουλειά αυτή ήταν το πάθος μου και το όραμά μου να είμαστε οι Έλληνες ισότιμοι βιομηχανικά με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας σε επίπεδο τεχνολογίας και υποδομής. Η επιβεβαίωση ότι τα καταφέραμε ήρθε πριν από δύο χρόνια, όταν επισκέφτηκαν το βιοκλιματικό εργοστάσιο της UNI-PHARMA δύο φοιτητές και καθηγητές από τη Φαρμακευτική του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας, μας έδωσαν συγχαρητήρια και δήλωσαν κατενθουσιασμένοι ότι τέτοιο εργοστάσιο δεν έχουν ούτε στη χώρα τους, το Βέλγιο, δηλαδή στην καρδιά της Κεντρικής Ευρώπης!» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Kατά την τελετή αναγόρευσής της σε επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.

«Δεν υπάρχουν μη θηλυκοί χώροι εργασίας»

Πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ, πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas (του Ελληνικού Δικτύου του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών) και γενική γραμματέας του ΣΕΒ, έχει εξομολογηθεί πως και η ίδια ως γυναίκα στην αρχή της καριέρας της είχε βιώσει την υποτίμηση, για αυτό είναι κάτι που δεν επιτρέπει να συμβαίνει στον δικό της Όμιλο. «Εκτιμώ ότι είναι αδήριτη ανάγκη να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα και να βοηθήσουμε ώστε να μειωθούν οι ανισότητες, από όπου και αν προέρχονται. Το momentum σήμερα επιβάλλει να δούμε σφαιρικά τον κάθε άνθρωπο ως ξεχωριστή οντότητα, με τα μοναδικά στοιχεία του, και έτσι να μπορέσουμε να τους αξιοποιήσουμε στις επιχειρήσεις μας. Ενσωματώνοντας τα μοναδικά και ξεχωριστά χαρακτηριστικά που διαθέτουν, χωρίς αποκλεισμούς και στιγματισμό, και δίνοντάς τους βήμα και ευκαιρίες εξέλιξης, ώστε να είναι πιο αποδοτικοί στην εργασία τους, να δουλεύουν με μεγαλύτερο πάθος και αφοσίωση σε αυτή και να αναλαμβάνουν την ευθύνη με ευσυνειδησία προς την κοινωνία και τις επιχειρήσεις» τόνιζε τον περασμένο Απρίλιο μιλώντας στο συνέδριο του Fortune για τη σημασία της διαφορετικότητας σε εποχές προκλήσεων. «Δεν υπάρχουν μη θηλυκοί χώροι εργασίας και στερεότυπα, υπάρχουν μόνο άνθρωποι. Για μένα ο διαχωρισμός υπάρχει από την ώρα που αποδέχεσαι το φύλο σου ως κριτήριο για ορισμένη εργασία. Έτσι και εγώ, δεν γιορτάζω την Ημέρα της Γυναίκας, γιατί κάθε ημέρα είναι γιορτή της ανθρώπινης ύπαρξης, και ιδιαίτερα τώρα που η πανδημία μάς απέδειξε πόσο εφήμεροι και αναλώσιμοι είμαστε. Πλέον ζούμε σε κοινωνίες no gender κι αυτό με απελευθερώνει ιδιαίτερα. Ζούμε σε κοινωνίες οι οποίες διακρίνονται από άλλα χαρακτηριστικά, όπως υψηλό αίσθημα ευθύνης, αριστεία, εκπαίδευση, πρωτοβουλίες, ενθουσιασμός, στοχοπροσήλωση και διαρκή μάθηση. Οι γυναίκες γράφουν ιστορία στην υγεία, την κοινωνία, στις επιχειρήσεις αλλά και στην πολιτική. Και είναι πραγματική τιμή μας που στην Ελλάδα για πρώτη φορά έχουμε γυναίκα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Επαναστάτρια με και χωρίς αιτία

Διορατική και αφοπλιστικά ειλικρινής, δηλώνει πως δεν έχει ακόμα αντιμετωπίσει μια πραγματικά μεγάλη δυσκολία στην επαγγελματική της ζωή, ενδεικτικό του δυναμισμού της. Όσοι τη γνωρίζουν ομολογούν πως η ενέργειά της είναι αξιοζήλευτη, ενώ ό,τι οραματιστεί θα το υπηρετήσει με όλο της το είναι. Λάτρις της Ελλάδας –περνά τα καλοκαίρια της στις Κυκλάδες, ενώ είναι δεινή κολυμβήτρια και καπετάνισσα–, η Ιουλία Τσέτη είναι θερμή υποστηρίκτρια της βιώσιμης ανάπτυξης. Υπό την ομπρέλα του «U & I Care» και ειδικότερα των δράσεων «U & I Green – Eσύ και Εγώ νοιαζόμαστε για το περιβάλλον», στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης του ΟΦΕΤ, το Σαββατοκύριακο 25 & 26 Ιουνίου συμμετείχε ενεργά στην περιβαλλοντική δράση «Keep Paros Blue», που περιλάμβανε παράκτιο και υποβρύχιο καθαρισμό στην παραλία Λιβάδια της Πάρου. Επιπλέον, το περασμένο φθινόπωρο αντίστοιχη δράση είχε πραγματοποιηθεί στο νησί της Δήλου, σε συνεργασία με τον οργανισμό All For Blue. Πολυπράγμων και πολυδιάσταση, η Ιουλία Τσέτη έχει περιγράψει με τον πιο εύστοχο τρόπο τον εαυτό της σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Η Καθημερινή, απαντώντας στο πώς θα ήθελε να τη θυμούνται οι συνεργάτες της: «Ασυμβίβαστη, δυναμική, με αυθορμητισμό, συγκρουσιακή, δίκαιη, ειλικρινή, οικεία, ελεύθερη, επαναστάτρια χωρίς και με αιτία και, φυσικά, ως Ηπειρώτισσα δωρικού ρυθμού».

Από το περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ