Η φετινή εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Eurovision, Αμάντα Γεωργιάδη είναι μόλις 25 ετών και ζει στη Νορβηγία. Λίγο πριν από τον φετινό Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου στο Τορίνο της Ιταλίας, η Αμάντα Γεωργιάδη μιλά στο ΟΚ! και μεταξύ άλλων αναφέρεται στα παιδικά της χρόνια στα Γιάννενα.

Ποιο ήταν το πρώτο πρόσωπο με το οποίο μοιράστηκες τα καλά νέα;

Το είπα πρώτα στη μητέρα μου και μετά στον πατέρα μου. Στη συνέχεια επικοινώνησα με τη γιαγιά μου, που είναι 101 χρόνων και μένει στα Γιάννενα.

Είναι και οι δυο σου γονείς Έλληνες; Όχι. Η μητέρα μου, η Γκρέτα, είναι από τη Νορβηγία και ο πατέρας μου, ο Κωνσταντίνος, από την Ελλάδα. Αλλά η μητέρα μου, ως χαρακτήρας, είναι πιο Ελληνίδα από τον πατέρα μου γιατί είναι πολύ επικοινωνιακή, μιλάει δυνατά. Οι γονείς μου γνωρίστηκαν στη Νορβηγία. Ο πατέρας μου είναι πολιτικός μηχανικός και η μητέρα μου αρχιτέκτονας. Συναντήθηκαν όταν η μητέρα μου σπούδαζε. Ήταν ζευγάρι για δέκα χρόνια και παντρεύτηκαν. Μετακόμισαν στην Ελλάδα, πρώτα στο Παγκράτι, μετά στην Πλάκα και στη συνέχεια στα Γιάννενα. Στη Νορβηγία μετακομίσαμε όταν ήμουν στο νηπιαγωγείο, και μάλιστα με πήραν έξι μήνες μετά γιατί μιλούσα μόνο Ελληνικά και έπρεπε να μάθω τη γλώσσα.

Παρότι μένατε στη Νορβηγία, τηρούσατε όλα τα ελληνικά έθιμα;

Το Πάσχα οι Νορβηγοί συνηθίζουν να πηγαίνουν για σκι. Εμένα μου αρέσει να τρώμε όλοι μαζί αρνί, να τσουγκρίζουμε κόκκινα αβγά. Τα Χριστούγεννα συνήθιζα να λέω τα κάλαντα στους γονείς μου, αλλά όχι στη γειτονιά γιατί εκεί δεν υπάρχουν καθόλου Έλληνες. Μεγάλωσα στο χωριό Tenfjord, που έχει μόλις 300 κατοίκους. Από το όνομα του χωριού μου πήρα και το καλλιτεχνικό μου ψευδώνυμο γιατί ήταν δύσκολο για τους Νορβηγούς να προφέρουν το «Γεωργιάδη». Όταν λοιπόν έκανα το συμβόλαιό μου με τη δισκογραφική μου εταιρεία, διαλέξαμε το Tenjford.

Ελληνικά τραγούδια άκουγες;

Ναι, βέβαια. Ο πατέρας μου ακούει μόνο ελληνικά τραγούδια. Μεγάλωσα έχοντας στα αυτιά μου το Μικρό παιδί σαν ήμουνα του Γιώργου Ζωγράφου που μου σιγοτραγουδούσε ο μπαμπάς μου, αλλά και μελωδίες των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σαββόπουλου, Ξαρχάκου. Μάλιστα, η μητέρα μου μου έχει πει πως η πρώτη συναυλία που πήγε στην Ελλάδα, όταν ήταν έγκυος σε εμένα, ήταν του Διονύση Σαββόπουλου. Από πιο σύγχρονους καλλιτέχνες, ακούω Μαρίνα Σάττι.

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ