Την τελευτγαία του πνοή άφησε το πρωί της Κυριακής 26 Δεκεμβρίου ο Κάρολος Παπούλιας. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρφατίας έκλεισε τα μάτια του σε ηλικία 92 χρόνων. Με μια συγκινητική ανάρτησή της στο Instagrfam η Όλγα Κεφαλογιάννη που τον γνώριζε προσωπικά είπε το δικό της «αντίο» στον Κάρολο Παπούλια.

«Με μεγάλη συγκίνηση αποχαιρετώ τον πολύ ξεχωριστό Κάρολο Παπούλια. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μια δικαιωμένη επιλογή του Κώστα Καραμανλή, εκπροσώπησε την Ελλάδα με κύρος και εργάστηκε πάντα με γνώμονα την ενότητα του λαού. Είχα την τιμή, ως Υπουργός να τον συνοδεύσω σε επίσημες αποστολές στο εξωτερικό τα χρόνια που διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Γνώρισα από κοντά έναν άνθρωπο γλυκό και ήπιο, ευφυέστατο και πνευματώδη, έναν πολιτικό με απίστευτη εμπειρία που ενέπνεε σεβασμό σε όλους τους συνομιλητές του. Είχε τη γεναιοδωρία αλλά και την πολιτική ευφυία, να σέβεται και να εμπιστεύεται τις νέες γενιές πολιτικών που τον συνόδευαν στα επίσημα ταξίδια του. Ο Κάρολος Παπούλιας υπηρέτησε σε όλη την διαδρομή του την πατρίδα μας με ήθος και αξιοπρέπεια, με σεβασμό σε θεσμούς και αξίες. Θα τον θυμόμαστε με εκτίμηση και αγάπη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΌΛγα Κεφαλογιάννη στο «αντίο« της.

Ποιος ήταν ο Κάρολος Παπούλιας

Ο Κάρολος Παπούλιας γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1929 στο Μολυβδοσκέπαστο Ιωαννίνων και ήταν γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια.

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις) και στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο). Η διδακτορική διατριβή του είχε τίτλο: “Erwerb und Verlust des unmittelbaren Besitzes im griechishen und deutschen Recht” («Η κτήση και η απώλεια της Νομής κατά το ελληνικό και γερμανικό δίκαιο»).

Όσον αφορά στην πολιτική του σταδιοδρομία, το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977-2004). Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε Υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984, για να αναβαθμιστεί στη συνέχεια σε Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών. Την περίοδο 1985-1989 διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, ενώ στην οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα 1989-1990 διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών επανήλθε το 1993, για να παραμείνει μέχρι το 1996 και την παραίτηση της Κυβέρνησης Παπανδρέου, ενόψει της εκλογής του Κώστα Σημίτη στο αξίωμα του Πρωθυπουργού. Τέλος, διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους. Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων. Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Με το αποτέλεσμα αυτό έγινε ο τρίτος Πρόεδρος που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία. Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία Πάνου και είχε τρεις κόρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ