Ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 26 Μαρτίου το 1911. Η εμφάνισή του στη λογοτεχνία μαζί με εκείνου του Άρθρουρ Μίλερ εγκαινίασε τη σημαντικότερη εποχή της αμερικάνικης δραματουργίας.

Τα πρώτα βήματα

Παρά τα δύσκολα νεανικά χρόνια, ο Τένεσι Ουίλιαμς, ξεκίνησε να ασχολείται με τη θεατρική γραφή από μαθητής. Το 1939 κατάφερε να τραβήξει την προσοχή με τα τέσσερα βραβευμένα μονόπρακτά του υπό τον γενικό τίτλο «American Blues», ωστόσο το πρώτο μεγάλης διάρκειας θεατρικό του έργο «Μάχη των Αγγέλων» (1940) δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει την είσοδό του στις σκηνές της Νέας Υόρκης.

Χαρακτηριστικά των έργων του

Η επιτυχία ήρθε μερικά χρόνια αργότερα με τον «Γυάλινο Κόσμο» (1945) και το «Λεωφορείον ο Πόθος» (1947, Βραβείο Πούλιτζερ). Το τελευταίο χάριν και στην εξαιρετική κινηματογραφική μεταφορά από τον Ελία Καζάν και το αστείρευτο ταλέντο του Μάρλον Μπράντο έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην καθιέρωση του Ουίλιαμς στις αμερικάνικες σκηνές. Το ρεαλιστικό υπόβαθρο, καθώς και η δεξιοτεχνική σκιαγράφηση ανθρώπινων χαρακτήρων, ιδιαίτερα γυναικείων και της εσωτερικής τους αλήθειας, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν την υπαρξιακή αγωνία και την ηθική σήψη του σύγχρονου ανθρώπου είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που διατρέχουν το σύνολο του έργου του.

Διαβάστε περισσότερα στο Monopoli.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ