Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel που έρχεται από την κεντρική Ευρώπη και έχει δημιουργήσει ήδη μεγάλα προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο Βόλος και η Εύβοια έχουν δεχθεί ήδη μήνυμα από το 112 για να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, καθώς οι βροχές είναι έντονες. Και στην Αττική όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ο προγνώστης του καιρού και πρώην διευθυντής των προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Νίκος Καντερές μιλά στο okmag για το κύμα της κακοκαιρίας, το ποιες περιοχές κινδυνεύουν, αλλά και πότε θα εξασθενίσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

«Σήμερα Τρίτη 5/9 και αύριο Τετάρτη 6/9 είναι σε έξαρση αυτή η κακοκαιρία που μας ήρθε από την Κεντρική Ευρώπη που δίνει βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας και ευτυχώς όχι πάρα πολλές καταιγίδες. Οι περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα είναι: η Θεσσαλία, η Κεντρική Στερεά Ελλάδα και μεγάλα κομμάτια της Πελοποννήσου. Σε αυτές τις περιοχές, σήμερα και αύριο χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Ευτυχώς δεν θα υπάρξουν καταιγίδες, αλλά οι βροχές είναι συνεχείς με εντάσεις μεγάλες και δεν θα δημιουργηθούν μεγάλε προβλήματα με πλημμύρες.

Σε περιοχές όπως: η Θράκη, η Μακεδονία, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίο, όπως και στην Κρήτη δεν φαίνεται κάτι ακόμη».

Πώς δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση;

Αυτή η ψυχρή εισβολή μας ήρθε από την Κεντρική Ευρώπη και εγκαταστάθηκε πάνω από το Ιόνιο, με συνέπεια μαζί με τις υψηλές πιέσεις που υπάρχουν στα Βαλκάνια και το Βόρειο Αιγαίο να δημιουργηθεί μια σύγκλιση και στις προσκείμενες περιοχές, και να σημειώνονται έντονες βροχές.

Πότε εξασθενούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα;

Από αύριο θα αρχίσει να εξασθενεί και μάλιστα θα φύγει από τη χώρα μας για να καταλήξει έξω από τη Λιβύη σαν μεσογειακός κυκλώνα και θα κινηθεί ανατολικά κατά μήκος των ακτών της Αιγύπτου και δεν θα επηρεάσει σχεδόν καθόλου την Κρήτη.

Για εμάς αυτή η κακοκαιρία που υπάρχει θα κρατήσει ως τα μέσα της Πέμπτης. Από εκεί και έπειτα βελτιώνεται ο καιρός και θα έρθουν καλύτερες μέρες την παρασκευή και το Σαββατοκύριακο που θα ανέβει η θερμοκρασία.

Ακόμη, μιας και τη Δευτέρα 11/9 ξεκινούν τα σχολεία, ο καιρός θα είναι πολύ καλός και η άλλη εβδομάδα θα έχει καλό καιρό. Θα φθάσουμε ως τις 20 Ιουλίου και δεν θα έχουμε άλλη μεταβολή του καιρού.

περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές θα έχουν προβλήματα;

Η Εύβοια είναι σίγουρα μέσα από τις περιοχές που θα πλήξει αυτό το κύμα κακοκαιρίας. Για την Αττική δεν φαίνεται να έχουμε ισχυρά φαινόμενα, αλλά ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί καθώς πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία.

Διαβάστε επίσης:

Βροχές και καταιγίδες μέσα στο Σαββατοκύριακο – Τι λέει ο Νίκος Καντερές στο okmag

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ