Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο Τζέρι Λι Λιούις, ο πρωτοπόρος τραγουδιστής που εδραίωσε την κυριαρχία της rock ‘n’ roll τη δεκαετία του 1950. Ανάμεσα στις επιτυχίες του ήταν το περίφημο Great Balls of Fire, το Whole Lotta Shakin’ Goin’ On και πολλές άλλες.

Γεννήθηκε στη Λουιζιάνα το 1935, γιος μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας που έβαλε υποθήκη το σπίτι της για να αγοράσει στον Λιούις το πρώτο του πιάνο. Ενώ μάθαινε το όργανο και σπούδαζε σε μια ευαγγελική σχολή, τον έδιωξαν επειδή ερμήνευσε μια boogie-woogie εκδοχή του My God is Real που θεωρήθηκε ασεβής.

Δεν επέστρεψε στην εκπαίδευση και άρχισε να παίζει ζωντανά – η πρώτη του εμφάνιση σε ηλικία 14 ετών ήταν στα εγκαίνια μιας αντιπροσωπείας αυτοκινήτων. Ανέπτυξε ένα θεατρικό, ατίθασο στυλ που ταίριαζε με την ενέργεια της εκκολαπτόμενης rock’n’roll σκηνής και άρχισε να παίζει στα Sun Studios στο Μέμφις, αρχικά ως μουσικός στούντιο και στη συνέχεια ως σόλο καλλιτέχνης.

Μερικές από τις πρώτες του ηχογραφήσεις έγιναν το 1956 με τον Elvis Presley, τον Johnny Cash και τον Carl Perkins, ένα γκρουπ που αργότερα ονομάστηκε Million Dollar Quartet. Ήταν μια αυτοσχέδια σύνοδος: Ο Cash και ο Presley έτυχε να επισκέπτονται ξεχωριστά το στούντιο όπου ο Lewis συνόδευε τον Perkins στο πιάνο.

Η μεγάλη επιτυχία του Λιούις ήρθε την επόμενη χρονιά, με το Whole Lotta Shakin’ Goin’ On, ένα ροκ εν ρολ single με πιάνο. Όταν το ερμήνευσε στην τηλεόραση στο The Steve Allen Show, έκανε γνωστό το μοναδικό του στυλ παιξίματος σε εθνικό επίπεδο: άγρια ενεργητικός, κλωτσούσε το σκαμνί του πιάνου και έπαιζε όρθιος, με τα τραγούδια να τονίζονται με καταιγιστικές διαδρομές από νότες.

Ακολούθησε αυτό το τραγούδι στο Top 3 με τη μεγαλύτερη επιτυχία του, το Great Balls of Fire, το οποίο έφτασε στο Νο 2 των αμερικανικών charts και έγινε ένα από τα καθοριστικά τραγούδια της εποχής του ροκ εν ρολ.