Σοκάρουν τις τελευταίες μέρες τα ειδεχθή εγκλήματα που συμβαίνουν στη χώρα μας, Πεθερός στη Νίκαια σκοτώνει τον γαμπρό του και αυτοκτονεί. Λίγες μέρες νωρίτερα πεθερός στην Αγία Βαρβάρα σκοτώνει τον γαμπρό του και προφυλακίζεται μαζί με τη σύζυγό του που κατηγορείται για ηθική αυτουργία. Και λίγο πιο πριν Αιγύπτιος υπάλληλος ναυτιλιακής εταιρείας εισβάλλει στην επιχείρηση δολοφονεί μέλη εφοπλιστικής οικογένειας και αυτοκτονεί.

Πώς αυτά τα τρία εγκλήματα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο συνδέονται; Πώς θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει; Πόσο πιθανό είναι να ξανασυμβούν. Ο διακεκριμένος ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας μιλά στο okmag για το Σύνδρομο του Μιμητισμού που συναντάμε στις τρεις αυτές τραγωδίες που οδήγησαν στο να μετράμε μόνο θύματα.

Πώς συνδέονται τα τρία εγκλήματα που συγκλόνισαν τη χώρα

«Η δολοφονία του γαμπρού από τον πεθερό του στη Νίκαια μας φέρνει πάλι μπροστά σε ένα ειδεχθές έγκλημα, όπως είναι τα τελευταία εγκλήματα. Ωστόσο, παρατηρούμε ότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες σε αυτά. Η βασικότερη ομοιότητα είναι το Σύνδρομο του Μιμητισμού.

Αρχικά, ο Αιγύπτιος που σκότωσε τρία άτομα στη ναυτιλιακή εταιρεία και αυτοκτόνησε, είναι ακριβώς η μίμηση πάρα πολλών δολοφονιών που γίνονται στην Αμερική ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν ο πρώτος που έκανε κάτι τέτοιο στη χώρα μας.

Στην Αγία Βαρβάρα έχουμε μια δολοφονία που ήταν προαποφασισμένη. Εκεί είχαμε δυο άτομα που κατηγορούνται. Η σύζυγος που κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός και έχει προφυλακιστεί και ο δολοφόνος που έχει προφυλακιστεί επίσης. Και εδώ έχουμε ένα έγκλημα από ανθρώπους που είχαν δείξει όλα τα στοιχεία και όλα τα συμπτώματα πως θα γίνει κάτι τέτοιο, αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία.

Και φθάνουμε στο έγκλημα της Νίκαιας. Εδώ ο δολοφόνος έδρασε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο κάνοντας ένα μείγμα της δολοφονίας στην Αγία Βαρβάρα και στο έγκλημα του Αιγυπτίου με την εφοπλιστική οικογένεια, καθώς είχαμε δολοφονία και έπειτα αυτοκτονία. Αν γίνει έρευνα, θα δούμε ότι ο δολοφόνος έδωσε μερικά στοιχεία πριν από το έγκλημα. Δεν πήρε την καραμπίνα και ήρθε από τη Θεσσαλονίκη να σκοτώσει, αλλά το είπε νωρίτερα. Πολλές φορές όμως αυτά τα στοιχεία που μας δίνουν άνθρωποι που μιμούνται εγκλήματα δεν τα λαμβάνουμε υπόψιν και τα θεωρούμε λόγια της στιγμής και του θυμού. Και στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουμε πράξεις δολοφονικές», ανέφερε αρχικά ο Δημήτρης Σούρας.

Μιλώντας για το πώς φθάσαμε σε αυτά τα εγκλήματα ο ίδιος αναφέρει πως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτά.

  • Πρώτον τα συμπτώματα που υπάρχουν μέσα σε μια εοικογένεια και δεν θέλουμε να τα δούμε και πδηγούν στο έγκλημα. Όταν δεν θέλουμε να τα δούμε και να τα καταγγείλουμε, ώστε να απομακρυνθούμε έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.
  • Δεύτερον, η υπερπροβολή αυτών των δολοφονιών από τα ΜΜΕ και τα social media πυροδοτεί παράξενα, ιδιόρυθμα, άρρωστα και κακά μυαλά. Ακόμη και αν τα ΜΜΕ δεν υπήρχαν τα social media τα προβάλλουν σε χρόνο μηδέν.
  • Και τρίτον η ανημέρωτη κοινωνία. Μέσα στην οικογένεια πολλές φορές αν κάποιος εν δυνάμει δολοφόνος δώσει στοιχεία δεν τα ξεχωρίζουμε, ξορκίζουμε το κακό και λέμε “θα περάσει” και τελικά επειδή έχουμε αγνωσία και άγνοια μετράμε 1, 2, 3 πτώματα.

Και συνέχισε: «Υπάρχουν άρρωστοι που μπορούν να κάνουν ένα έγκλημα, αλλά και άνθρωποι που μπορούν να γίνουν εμμονικοί, υπάρχουν περιπτώσεις ψυχοπαθητικών που δεν νιώθουν τίποτα. Μιλάνε από μόνα τους όλα όμως. εμείς δεν θέλουμε να τα δούμε. Για παράδειγμα, πριν από έναν χρόνο ένας άνδρας σκότωσε τη γυναίκα του. Τον είχε καταγγείλει όλη η γειτονιά για κακοποιητική συμπεριφορά, αλλά η γυναίκα του έλεγε “δεν είναι τίποτα”. Και τελικά τη σκότωσε».

Τέλος, ανέφερε: «Πριν από έναν μήνα έγινε δημοσκόπηση και το πρώτο που απασχολούσε τους Έλληνες ήταν η ακρίβεια, το δεύτερο τα εθνικά ζητήματα και το τρίτο, “μην βγούμε έξω και μας σκοτώσουν”. Έτσι θα ζήσουμε; Μας ενδιαφέρεουν όλα τα άλλα νομοσχέδια και όχι η βία που συμβαίνει ανάμεσά μας;».

Διαβάστε επίσης:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ