Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας έγινε η πρεμιέρα των Πανελλήνιων Εξετάσεων σήμερα Παρασκευή 2 Ιουνίου και οι υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) κληθηκαν να προσεγγίσουν ένα σύγχρονο πρόβλημα για τα έμφυλα στερεότυπα και τη βία κατά των γυναικών. Ο ψυχολόγος Δημήτρης Σούρας μιλά στο okmag για το θέμα που έπεσε φέτος στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στις Πανελλήνιες και το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να ενημερώνονται και να έχουν ενσυναίσθηση και άποψη για τα τόσο σοβαρά θέματα της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι, στην παραγωγή λόγου, κλήθηκαν να αναπτύξουν και να τεκμηριώσουν τις προσωπικές τους απόψεις σχετικά με «τα φαινόμενα της παραβίασης των γυναικείων δικαιωμάτων και της συμβολής τους, ως νέας γενιάς στην επίτευξη της ισότητας των φύλλων».

Το πρώτο κείμενο που επεξεργάστηκαν ήταν του Σταύρου Τσακυράκη, με τίτλο «Ημέρα καταδίκης της βίας εναντίον των γυναικών», ακολούθησε το κείμενο της Μαρίλιας Παπαθανασίου «Φεμινισμός και Νεοφεμινισμός» και ένα αποόσπασμα του διηγήματος «Μια φοβερή παρηγοριά» του Χρήστου Οικονόμου.

Ο Δημήτρης Σούρας μιλά στο okmag για την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, αναφέροντας πως για πρώτη φορά «η Πολιτεία επιτέλους κατάλαβε» και ασχολήθηκε με τη βία κατά των γυναικών.

«Νομίζω ότι το θέμα ήταν εμπνευσμένο, επίκαιρο και σημαντικό. Είναι η πρώτη φορά που συγχαίρω την Πολιτεία για ένα τέτοιο θέμα. Είναι ένα θέμα που δυστυχώς ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Ξέρετε τον αγώνα που κάνω για τη βία και επιτέλους η Πολιτεία κατάλαβε ότι τα παιδιά μας οφείλουν να ξέρουν πρώτα για να προστατευθούν και δεύτερον για να την αποφύγουν και να πάψουμε να έχουμε ολέθρια αποτελέσματα», ανέφερε αρχικά ο Δημήτρης Σούρας.

Και συνέχισε: «Αν ο κόσμος θεωρήσει ότι το θέμα ήταν σκληρό, δύσκολο και προβληματικό η άποψη αυτή είναι λανθασμένη. Τα παιδιά μας είναι πολύ προχωρημένα, το μυαλό τους, το πνευματικό τους επίπεδο, το συναισθηματικό τους κομμάτι είναι σε μία πολύ καλή κατάσταση που πιστεύω ότι μπορούν χωρίς φόβο να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο θέμα. Η επικαιρότητα έχει δώσει τόσο δείγματα που ακόμη κι αυτά τα κακά δείγματα, δυστυχώς, μπορούν να εμπνεύσουν τα παιδιά να σκεφτούν και να γράψουν. Και να είστε σίγουροι ότι θα έχουν επιτυχία.

Μπράβο, για πρώτη φορά στην Πολιτεία που αποφάσισε να φέρει τα δύσκολα, τη δύσκολη επικαιρότητα στα γραπτά των παιδιών. Επιτέλους μια αρχή για να καταλάβουμε ότι τα προβλήματά μας είναι υπαρκτά και οφείλουν να αντιμετωπιστούν. Τα παραμύθια είναι πολύ καλά για να μας απαλύνουν τις δύσκολες στιγμές και να μας αποκοιμίζουν όταν είμαστε μικρά. Η ζωη, όμως, είναι μπροστά μας και οφείλουμε να τη γνωρίζουμε και να την αντιμετωποίζουμε. Το “κουδούνι” χτυπά πάντα όλων την πόρτα, απλώς αλλάζει ο χρόνος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ