To Chart Show Your Countdown με τη Δέσποινα Βανδή έκανε δυναμική πρεμιέρα το βράδυ του Σαββάτου με ένα αφιέρωμα στα πιο επιτυχημένα τραγούδια της δεκαετίας του ’90. Σε μια άκρως μουσική αντίστροφη μέτρηση, 30 τραγούδια παρουσιάστηκαν στο Chart με εκπλήξεις, πολλές ιστορίες από τους καλεσμένους και πληροφορίες και παρασκήνιο για τα μουσικά δρώμενα της εποχής από τον Music Expert Γιώργο Αρσενάκο. Ο Πέτρος Δραγουμάνος, εμπνευστής και δημιουργός του αρχείου της Ελληνικής Δισκογραφίας έβαλε τη σφραγίδα του ως Chart Expert στο Chart με τα 30 πιο επιτυχημένα τραγούδια των 90s.

Το Chart των 90s που παρουσιάστηκε δεν άφησε ικανοποιημένο τον τραγουδιστή Θάνο Καλλίρη. Σε ανάρτησή του ο καλλιτέχνης αναφέρθηκε σε μια σειρά από επιτυχίες των ’90s που δεν συμπεριλήφθηκαν.

«Βλέπω #chartshow με διάφορα 90s τραγούδια. Από ΟΛΑ τα ρεπερτόρια. Οκ. Καλά ( & Κακά Κορίτσια;;;) κι αγαπημένα & κάποια όντως τεράστιες επιτυχίες. Αναρωτιέμαι όμως αν τα «Αγάπη καλοκαιρινή», «Το νου σου κύριε οδηγέ»,«Γιορτάζω», «Κάποιο καλοκαίρι», “Μπαμ και κάτω», «Όχι το μωρό μου», «Μικρή μου μέλισσα», «Σκόνη και θρύψαλα», «Δακτυλικά αποτυπώματα», «Δικός σου για πάντα» (για να πω μόνο μερικά), έγιναν διαχρονικές επιτυχιάρες στη Κίνα. Ή σε κάποιο άλλο σύμπαν. Ή μόνο στο μυαλό μου. Ντροπή. Στο προηγούμενο πάντως σόου (που δεν ήταν κατά το δοκούν κάποιας εταιρείας ή κάποιων συγκεκριμένων συμφερόντων) ήταν διαφορετικά. Θα μπορούσαν έστω να ξεχωρίσουν τα ρεπερτόρια σε λαϊκό, έντεχνο, ποπ, radio hits, πίστες, κλπ. Λυπάμαι. Γελάω επίσης αλλά δεν το δέχομαι», σχολίασε στο Facebook.

Βλέπω #chartshow με διάφορα 90s τραγούδια. Από ΟΛΑ τα ρεπερτόρια. Οκ. Καλά ( & Κακά Κορίτσια;;;) κι αγαπημένα & κάποια…

Posted by Thanos Kalliris on Saturday, March 12, 2022

Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν τα τραγούδια στο Chart Show;

Το okmag επικοινώνησε με τον Chart Expert του σόου, Πέτρο Δραγουμάνο ζητώντας του να μας εξηγήσει τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέχθηκαν τα 30 πιο επιτυχημένα τραγούδια των ’90s στο Chart Show.

«Τα κριτήρια ήταν οι πωλήσεις των δίσκων τότε, τη δεκαετία του ’90. Δηλαδή το κάθε τραγούδι ανήκει σε έναν δίσκο. Τι αντίτυπα είχε πουλήσει τότε αυτό ο δίσκος. Και τι views έχει σήμερα αυτό το τραγούδι στο Youtube. Αυτά τα 30 τραγούδια που μπήκαν στο Chart των 90s είχαν εκατομμύρια views το καθένα. Του κυρίου Καλλίρη δεν είχαν τόσα πολλά σε views. Σήμερα. Δηλαδή σήμερα το τραγούδι αυτό το έχουν μισοξεχάσει. Εμείς ψάχναμε τραγούδια τα οποία είναι ακόμα “ζωντανά”.

Δηλαδή έχουνε ας πούμε 5 ή 10 εκατομμύρια views σήμερα. Ένα τραγούδι του ’90 που έχει σήμερα 6 εκατομμύρια, πάει να πει ότι το ψάχνει ο κόσμος σήμερα. Γιατί το ’90 δεν υπήρχε Youtube. Από το 2005 και μετά υπάρχει το Youtube. Και τα εκατομμύρια αυτά δεν δημιουργήθηκαν το 2005, αλλά με την πάροδο των χρόνων, 15 χρόνια τώρα, κοντεύουμε 20 κάποιος ψάχνει να το ακούσει αυτό το τραγούδι το παλιό. Τα παλιά τραγούδια δεν τα διαφημίζει κανείς. Κάποια δισκογραφική εταιρεία. Τα ψάχνουν οι άνθρωποι από μόνοι τους. Τα θυμούνται και πάνε και το ψάχνουν για να το ακούσουν. Ψάξαμε και πόσα streaming έχουν τα τραγούδια στο Spotify. Αυτά τα τραγούδια, τα περισσότερα, το Spotify τα βγάζει στα 10 δημοφιλέστερα του καλλιτέχνη. Κι εκεί λέει πάλι πόσες χιλιάδες, πόσα εκατομμύρια φορές το έχουν αναζητήσει αυτό το τραγούδι», απάντησε ο Πέτρος Δραγουμάνος.

Παράλληλα, ο Πέτρος Δραγουμάνος επισήμανε ότι σε επόμενες βραδιές θα παρουσιαστούν όχι μόνο διαφορετικές δεκαετίες, αλλά και συγκεκριμένα είδη, όπως η ελληνική ροκ και το λαϊκό τραγούδι. «Θα υπάρξουν charts που θα αφορούν μόνο το ελληνικό ροκ, μόνο το λαϊκό κι επίσης ξανά θα πιάσουμε κι άλλες 10ετίες, του ’80 του ΄00», δήλωσε στο okmag.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ