Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 13 Ιουνίου. Η μεγάλη κυρία της Τέχνης είχε δώσει την τελευταία της συνέντευξη στο Marie Claire το 2021 με αφορμή τα εγκαίνια της νέας Εθνικής Πινακοθήκης.

 Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη.Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα-Κατερίνα Σακελλαροπούλου-Άντρη Αναστασιάδη-Νίκος Αναστασιάδης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα-Κατερίνα Σακελλαροπούλου-Άντρη Αναστασιάδη-Νίκος Αναστασιάδης  (NDP)

«Παντρεύτηκα τον Δημήτρη Πλάκα στα 17 μου, εκείνος ήταν 27. Δεν αντέδρασαν οι γονείς μου. Είχα ερωτευτεί έναν υπέροχο άνδρα που ήταν και μορφωμένος, με βιβλιοθήκη και δισκοθήκη – ανήκουστα πράγματα τότε στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης. Με έβαλε στον παράδεισο της γνώσης. Με ενθάρρυνε να ξαναγυρίσω στο σχολείο στη Γ’ Γυμνασίου. Με είχαν σταματήσει για δύο χρόνια η αγρότισσα μητέρα μου και ο σιδηρουργός πατέρας μου» τόνισε μεταξύ άλλων.

Και συνέχισε: «Και οι δυο μας ήμασταν μπροστά από την εποχή μας. Και οι γονείς μου το κατάλαβαν και το συνέδραμαν. Όσο πήγαινα στο Γυμνάσιο, η μάνα μου δεν με άφησε ποτέ να μαγειρέψω, να κάνω δουλειές, όλοι μου έλεγαν: Πήγαινε να διαβάσεις. Σίγουρα δεν ήταν ζωή παντρεμένων! Φανταστείτε ότι εννιά χρόνια μετά το γάμο μου σπούδαζα! Πρώτα με υποτροφία του ΙΚΥ στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό του ΕΚΠΑ. Ύστερα πήγαμε με τον Δημήτρη, πάλι με υποτροφία -δεν κυκλοφορούσε χρήμα τη δεκαετία του ’60- στο Παρίσι με την ανήκουστη πολιτιστική έκρηξη».

«Έρωτας λοιπόν με τον δάσκαλό μου. Ένα αρκετά σύνθετο ειδύλλιο! Αυτή η σεβαστική απόσταση διατηρήθηκε σε όλη μας τη ζωή. Ίσως να ήταν και το ελιξίριο της διάρκειας του γάμου μας. Διότι δεν τολμάς να βρίσεις το δάσκαλό σου, να του θυμώσεις» εξήγησε.

Τέλος στην ερώτηση εάν τελικά, η Πινακοθήκη έγινε η ζωή της, η ίδια απάντησε: «Ταυτίστηκε τόσο που, αν με ρωτήσετε «ποια είναι η προσωπική σου ζωή;», θα σας πω ότι δεν υπάρχει. Από το ’92 που πέθανε ο Δημήτρης είμαι ουσιαστικά μόνη μου. Δεν μπορώ να πω ότι αυτό με ανέκοψε, αλλά λίγο πριν πεθάνει μου είπε: «Δεν θέλω να παντρευτείς». Εγώ το πήρα θετικά. Γιατί δεν ήταν πληθωρικός στα λόγια, δεν μου έλεγε «σ’ αγαπώ», «σε λατρεύω», το έδειχνε αλλιώς. Το να μου πει αυτό ήταν σαν μια βαθιά εξομολόγηση έρωτα. Ομως, η παιδεία καταλύει τη μοναξιά. Είχα και έχω τα γραψίματά μου, την τέχνη, τους μαθητές μου που τους λατρεύω και με λατρεύουν. Γι’ αυτό και δεν αναζήτησα σύντροφο. Ολη μέρα είμαι στο ζυγό της Πινακοθήκης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ