Έφυγε από τη ζωή η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, σε ηλικία 83 ετών. Η Mαριάννα Βαρδινογιάννη, θέλησε να της πει το «αντίο» με ένα μήνυμα στον προσωπικό της λογαριασμό στο Ιnstagram.

Πόσταρε μια κοινή τους φωτογραφία και ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να μοιραστεί μαζί της σημαντικές συζητήσεις και αξέχαστες στιγμές.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα της Mαριάννας Βαρδινογιάννη αναφέρει: «Με θλίψη και συγκίνηση αποχαιρετώ μια σπουδαία γυναίκα-πρότυπο που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα της στον χώρο του πολιτισμού, την Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα.

Η εμβληματική Εθνική Πινακοθήκη ήταν για εκείνη όραμα ζωής το οποίο πρόλαβε να ολοκληρώσει και το οποίο πάντοτε θα μας θυμίζει την μοναδική προσωπικότητα αλλά και την προσφορά της στην πατρίδα. Είχα την τιμή να μας ενώνει μια αληθινή φιλία και την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί της σημαντικές συζητήσεις και αξέχαστες στιγμές.

Η παρουσία και η βράβευση της στα Βραβεία Πολιτισμού της γενέτειρας μου, του Δήμου Ερμιονίδας, τον Σεπτέμβριο του 2021, ήταν μια συγκινητική στιγμή τόσο για εμένα προσωπικά, όσο και για ολόκληρη την Ερμιονίδα, που θα κρατώ πάντοτε στη μνήμη μου. Η απώλειά της αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην Ελλάδα, την τέχνη, τον πολιτισμό και την καρδιά μας.».

Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα ήταν ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Από  το 1992 υπηρέτησε ως Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

Διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτωντης Υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου την περίοδο 28 Αυγούστου με 23 Σεπτεμβρίου 2015.

Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1959-1964) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα στην Κλασική Αρχαιολογία με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και με θέμα: «Προσωκρατική Φιλοσοφία και Τέχνη».

Παρακολούθησε τα μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης του Καθηγητή Παντελή Πρεβελάκη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1965-1968).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ