Ο βασιλιάς Κάρολος ανακηρύχθηκε επίσημα μονάρχης το Σάββατο μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, στην πρώτη τελετή του Συμβουλίου Διαδοχής που πραγματοποιήθηκε μετά από 70 χρόνια.

Στις 12.00 (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαδοχής στον παλάτι του Αγίου Ιακώβου. Η τελετή ανακήρυξης καλύφθηκε τηλεοπτικά για πρώτη φορά.

Το συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από 200 μυστικούς συμβούλους – κυρίως νυν και πρώην πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους – ανακήρυξε την άνοδο του Καρόλου στο θρόνο. Αφού διαβάστηκε δυνατά η διακήρυξη, τα μέλη του συμβουλίου διαδοχής αναφώνησαν «God Save the King».

Λίγο αργότερα θα λάβει χώρα η ανάγνωση της απόφασης ανακήρυξης από τον εξώστη του παλατιού του Αγίου Ιακώβου, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα με το BBC, θα ακολουθήσουν αρκετές άλλες δημόσιες τελετές ανακήρυξης σε διάφορα σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι και αύριο, Κυριακή.

Στις 16.00, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του. Παράλληλα, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε η πρώτη θρησκευτική τελετή μνήμης για τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Στις πρώτες του δηλώσεις ως βασιλιάς, ο Κάρολος Γ΄ δήλωσε: «Είναι θλιβερό μου καθήκον να σας ανακοινώσω το θάνατο της πολυαγαπημένης μητέρας του, της Βασίλισσας. Ξέρω πόσο ολόκληρο το έθνος -νομίζω ότι μπορώ να πω ολόκληρος ο κόσμος- συμπάσχει μαζί μου στην ανεπανόρθωτη απώλεια που έχουμε όλοι βιώσει.

Αποτελεί για εμένα παρηγοριά η συμπόνοια που εκφράστηκε από τόσους πολλούς, στην αδελφή και τους αδελφούς μου και την απίστευτη στοργή και στήριξη που δέχτηκε ολόκληρη η οικογένεια αυτή την ώρα της απώλειας.

Η μητέρα μου έδωσε ένα παράδειγμα δια βίου αγάπης και ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη στη διάρκεια, την αφοσίωση και την αφοσίωσή της. Αν και θρηνούμε, την ευχαριστούμε για αυτήν την αφοσιωμένη ζωή. Έχω βαθιά επίγνωση αυτής της βαθιάς κληρονομιάς και των σοβαρών καθηκόντων και βαριών ευθυνών που μου ανατίθενται τώρα. Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες, θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε στη στήριξη της συνταγματικής κυβέρνησης και στην επιδίωξη της ειρήνης, της αρμονίας και της ευημερίας των λαών των νησιών, των βασιλείων και των εδαφών της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο… Με ενθαρρύνει βαθιά η διαρκής υποστήριξη της αγαπημένης μου συζύγου.

Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να επιβεβαιώσω την προθυμία και την πρόθεσή μου να συνεχίσω την παράδοση της παράδοσης των κληρονομικών εσόδων, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας του Στέμματος στην κυβέρνηση προς όφελος όλων σε αντάλλαγμα για την κυρίαρχη επιχορήγηση, που υποστηρίζει τα επίσημα καθήκοντά μου ως αρχηγού του κράτους και αρχηγού του έθνους. Κατά την εκτέλεση του βαρέος καθήκοντος που μου έχει ανατεθεί, στο οποίο αφιερώνω ό,τι μου έχει απομείνει από τη ζωή μου, προσεύχομαι για την καθοδήγηση και τη βοήθεια του παντοδύναμου Θεού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ