Δυναμική, αποφασιστική και έτοιμη να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά. Η Νικολέττα Καρρά είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη, «Αθήνα Ψηλά» και μιλά στο okmag για την αποφασή της να συμμετέχει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η Νικολέττα Καρρά αποκαλύπτει πως είχε δεχθεί προτάσεις να ασχοληθεί με τα κοινά και στο παρελθόν, αλλά τώρα ήρθε η στιγμή που νιώθει έτοιμη να καταπιαστεί με αυτό.

«Δεν έκανα νωρίτερα το βήμα αυτό γιατί θεωρώ ότι δεν είχα το χρόνο και δεν ήμουν έτοιμη», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είναι άδικο να ζητάς τη ψήφο του άλλου μόνο και μόνο επειδή είσαι αναγνωρίσιμος, γνωρίζοντας από την αρχή ότι δεν έχεις χρόνο να ασχοληθείς».

Η ίδια μιλά στο okmag για την επιλογή της να είναι υποψήφια με τον Κώστα Μπακογιάννη, αλλά και τα όσα θα ήθελε να κάνει στην πόλη για να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα των συμπολιτών της.

Πώς πήρατε την απόφαση να συμμετέχετε ενεργά στα κοινά και να βρεθείτε στο συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» με τον Κώστα Μπακογιάννη;

Είναι ένας κύκλος που πάντα ήθελα να ανοίξω. Ζώντας στην Αθήνα, παρατηρώντας όλες τις αλλαγές της, καλές και κακές, σκεφτόμουν ότι αν όλοι όσοι μπορούμε αφιερώναμε κάποιες ιδέες, χρόνο και δουλειά, η Αθήνα θα πήγαινε ακόμη πιο ψηλά. Παρακολουθούσα τον Κώστα Μπακογιάννη από τις αρχές της θητείας του. Του την είχα στημένη που λέμε, για να δω αν θα κάνει πράξη αυτά που υποσχέθηκε. Και με κέρδισε γιατί δεν υποσχέθηκε τεράστια και λαμπερά έργα. Μίλησε για αλλαγές που ξεκινούν από τις γειτονιές και έχουν να κάνουν με την καθημερινή ζωή στην Αθήνα. Και διαπίστωσα ότι αυτό κάνει. Άλλαξε τον τρόπο που καθαρίζονται οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, δημιουργήθηκαν τα Pocket Parks σε σκοτεινές γειτονιές, άλλαξε ο φωτισμός και άλλα πολλά. Είναι τακτική με την οποία ταυτίζομαι. Το πιο δύσκολο στην Αθήνα είναι να αλλάξεις την καθημερινότητά της, όχι να κάνεις ένα λαμπερό έργο.

Στον Κώστα με κέρδισε και κάτι άλλο. Μέχρι και σήμερα, δεν βγαίνει να κάνει «φασαρία» γι’ αυτά που αλλάζουν στην πόλη. Τον ακούω συγκρατημένο και αφοσιωμένο στη δουλειά που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Αισθάνομαι ότι ταιριάζω, κουμπώνω σε μία ομάδα ανθρώπων που το παλεύει μέρα με τη μέρα για να αλλάξει όλα αυτά τα μικρά γι’ αυτούς που δεν ζουν στην Αθήνα αλλά πολύ μεγάλα για όλους όσοι ζουν, μεγαλώνουν τα παιδιά τους ή δουλεύουν σε αυτήν την πόλη.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας, αν εκλεγείτε στον Δήμο Αθηναίων;

Πιστεύω στις ομάδες και στη δυναμική τους. Κάθε μέλος φέρει τη δυναμική του που προστίθεται σε εκείνες των υπολοίπων. Αυτό που μπορώ να προσθέσω εγώ σε αυτήν την ομάδα είναι η θέλησή μου να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας στην πόλη. Να της δώσουμε και να μας δώσει ποιότητα.

Δεν έκανα νωρίτερα το βήμα αυτό γιατί θεωρώ ότι δεν είχα το χρόνο και δεν ήμουν έτοιμη. Και είναι άδικο να ζητάς τη ψήφο του άλλου μόνο και μόνο επειδή είσαι αναγνωρίσιμος, γνωρίζοντας από την αρχή ότι δεν έχεις χρόνο να ασχοληθείς. Τώρα μπορώ. Ασχολήθηκα, έψαξα πράγματα, έμαθα, έχω το χρόνο και είμαι εδώ. Άρα, ο στόχος μου δεν είναι άλλος από το να αφιερώσω ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου στον τόπο που ζω και να καταθέσω ιδέες στην υλοποίηση των οποίων μπορώ να πάρω μέρος. Ο κόσμος έχει κουραστεί από χιλιάδες «λαμπερά» ονόματα που πέρασαν από ψηφοδέλτια για να αυξήσουν τα ποσοστά ενός συνδυασμού. Δεν θέλω να προστεθώ στους αναγνωρίσιμους που πέρασαν και δεν ακούμπησαν από την Αθήνα. Πιστεύω στις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και στη δύναμη του καθημερινού πολίτη όταν συμμετέχει στις αλλαγές που θέλει να δει στην πόλη του.

Δεδομένου ότι έχετε μια μακρά πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο, θα θέλατε να ασχοληθείτε με τα πολιτιστικά του δήμου ή με κάποιον άλλο τομέα;

Η αλήθεια είναι ότι μπαίνω σε αυτή τη μάχη, πρώτα απ’όλα, ως πολίτης. Ως άνθρωπος που επηρεάζομαι από τα καλά και τα άσχημα της Αθήνας. Μπορώ και θέλω να το παλέψω όπου κι αν βρίσκομαι. Ο πολιτισμός είναι ένα από τα βασικά συστατικά για την ποιότητα της ζωής σε μία πόλη σαν την Αθήνα. Και έχει σημασία ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τον πολιτισμό που, πολλές φορές, τον πνίγουμε στα φαντασμαγορικά, τα μεγάλα και τα επιβλητικά.

Ο πολιτισμός αποκτά νόημα όταν είναι προσβάσιμος από όλους. Μπαίνει στη γειτονιά, περνάει από τις γωνιές της πόλης και απλώνεται παντού. Ναι, μπορώ να προσφέρω σε αυτό το κομμάτι αλλά είμαι παρούσα και στον πολιτισμό όπως τον αντιλαμβάνεται και ο Μπακογιάννης, στον πολιτισμό της καθημερινότητας.

Τι είναι αυτό που εσείς, ως πολίτες, θεωρείτε ότι μπορεί να βελτιωθεί ή και να αλλάξει.

Δεν υπάρχει ζωή σε μία πόλη όταν σταματήσει τον Μαραθώνιο της βελτίωσης και των αλλαγών. Για τον άνθρωπο που ζει στην Αθήνα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Καλύτερη ποιότητα ζωής που τη βιώνει κάθε μέρα βγαίνοντας από το σπίτι του. Δεν θέλει να φοβάται όταν κυκλοφορεί στο δρόμο, δεν θέλει να σκοντάφτει στο πεζοδρόμιο, δεν θέλει να κλείνει τη μύτη του από τη δυσοσμία των σκουπιδιών. Σε αυτούς τους τομείς, έχουν γίνει βήματα και σε αυτά πρέπει να πατήσουμε για να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο. Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στο πράσινο, υπάρχουν περιθώρια στην αξιοποίηση των εκατοντάδων αρχιτεκτονικών διαμαντιών της Αθήνας που ρημάζουν γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα συντηρήσουν.

Οι πολίτες θέλουν αυτά που εξαγγέλλονται, όχι μόνο να γίνονται αλλά και να βελτιώνονται, να αναβαθμίζονται και να εκσυγχρονίζονται. Η αίσθησή μου είναι ότι έχουμε μπει σε μία τέτοια τροχιά. Αυτό έπρεπε να αλλάξει και νομίζω ότι αλλάζεi.

Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης

Διαβάστε επίσης;

Τα looks που επέλεξαν οι κυρίες του συνδυασμού του Κώστα Μπακογιάννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ