Ο διάσημος Βέλγος καλλιτέχνης Γιαν Φαμπρ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών, με αναστολή, από το δικαστήριο της Αμβέρσας. Στο συγκεκριμένο δικαστήριο είχε φθάσει η καταγγελία χορευτών και χορευτριών του θιάσου του. Σύμφωνα με το Protagon, τον κατηγόρησαν για βία, παρενόχληση, σεξουαλική παρενόχληση και προσβολή της αιδούς κατά την εργασία.

Οι καταγγελίες είχαν γίνει δημόσια το 2018, μέσω επιστολής και περιέγραφαν τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Γιαν Φαμπρ ως έναν τυραννικό άνθρωπο που ταπείνωνε συστηματικά τους συνεργάτες του.

Κάποιες χορεύτριες, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, υπήρξαν θύματα σεξουαλικού εκβιασμού από τον ίδιο. Πολλά από τα θύματα περιέγραψαν φωτογραφίσεις ερωτικού χαρακτήρα υπό την καθοδήγηση του 63χρονου, με πρόσχημα δημοσιεύσεις σε επιθεωρήσεις τέχνης. Ορισμένες από τις φωτογραφίσεις τελείωναν με ερωτικές πράξεις.

Η υπερασπιστική γραμμή της πλευράς του Γιαν Φαμπρ έδωσε μια διαφορετική εκδοχή για την εικόνα του καλλιτέχνη. Η συνήγορος του παραδέχθηκε ότι ο Βέλγος καλλιτέχνης διαθέτει μία «ισχυρή προσωπικότητα» και ότι η συνεργασία μαζί του προϋποθέτει «να δοθεί κανείς 100%» σε εξαντλητικές παραστάσεις, όπου στόχος είναι «η πραγματική εξάντληση, τα πραγματικά συναισθήματα». Τον χαρακτήρισε «ρομαντικό αναρχικό» και «σε καμία περίπτωση εγκληματία».

Ο εισαγγελέας πρότεινε την επιβολή ποινής 3ετούς φυλάκισης. Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι ορισμένα από τα αδικήματα είχαν παραγραφεί, καθώς τα γεγονότα αφορούσαν την περίοδο 2002-2018, ενώ απορρίφθηκαν και οι κατηγορίες των 6 από τα 11 φερόμενα ως θύματα. 

Το δικαστήριο, όπως μεταδίδει το protagon, αναγνώρισε μία σεξουαλική επίθεση κατά μίας από τις χορεύτριες και βία και ταπεινώσεις κατά άλλων πέντε από τις μηνύτριες.

Ο Γιαν Φαμπρ δεν εμφανίσθηκε στη δίκη του. Ήταν απών και κατά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης. Μία από τις συνηγόρους του, ωστόσο, εξέφρασε την ικανοποίηση της πλευράς του για την απόφαση.