Αντίστροφα μετράμε για τον μεγάλο τελικό της 66ης διοργάνωσης της Eurovision που θα γίνει στο Τορίνο. 25 χώρες θα ανέβουν στη σκηνή του Pala Olimpico το βράδυ του Σαββάτου και θα διεκδικήσουν με τη μουσική και τη σκηνική τους παρουσία τη νίκη στη Eurovision 2022.

Η 66η διοργάνωση πραγματοποιείται στο Τορίνο μετά την περσινή πρωτιά του συγκροτήματος Maneskin που έφερε τη διοργάνωση στην Ιταλία. Το Σάββατο η Αμάντα Γεωργιάδη που κατάφερε προκριθεί θα τραγουδήσει το Die Together ξανά, ενώ η Κύπρος και η Ανδρομάχη αποκλείστηκαν.

Η ελληνική αποστολή θα διαγωνιστεί με τις υπόλοιπες χώρες και όλα τα βλέμματα στην Ελλάδα θα είναι στραμμένα στην Αμάντα Γεωργιάδη.

Ως τότε όμως, στο okmag συγκεντρώσαμε όλες τις φορές που η Ελλάδα κατάφερε να προκριθεί στην πεντάδα και να γεμίσει περηφάνεια το ελληνικό κοινό.

1977: «Μάθημα Σολφέζ»

Το Μάθημα Σολφέζ ήταν η ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 1977, ερμηνευμένο στα ελληνικά από τους Πασχάλη, Μαριάννα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μπέσσυ Αργυράκη. Και οι τέσσερις καλλιτέχνες ακολουθούσαν σόλο καριέρα πριν από την είσοδό τους στο Διαγωνισμό. Η μουσική γράφτηκε από τον Γιώργο Χατζηνάσιο και στίχοι της Σέβης Τηλιακού.

Το τραγούδι ερμηνεύτηκε δέκατο κατά σειρά εμφάνισης εκείνη τη βραδιά. Στο τέλος της ψηφοφορίας έλαβε 92 πόντους, τερματίζοντας στην 5η θέση ανάμεσα σε 18 χώρες.

1992: «Όλου του Κόσμου η Ελπίδα»

Το 1992 η Κλεοπάτρα τερμάτισε επίσης 5η με το τραγούδι «Όλου του Κόσμου η Ελπίδα». Στο τέλος της ψηφοφορίας, είχε λάβει 94 βαθμούς, κατατάσσοντας το στην 5η θέση ανάμεσα σε 23 συμμετοχές.

2001: Die for you

To 2001 η μεγάλη έκπληξη με τους Αntique και το Die for you φέρνουν την Ελλάδα στην 3η θέση και τραβούν και πάλι το ενδιαφέρον της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού. Η Έλενα Παπαρίζου και ο Νίκος Παναγιωτίδης παρουσιάζουν ένα τραγούδι με αγγλικό και ελληνικό στίχο που γίνεται αγαπημένο hit.

Τους στίχους και τη μουσική του τραγουδιού υπογράφουν οι: Φωτεινή Χατζηχριστάκη, Νίκος Τερζής και Αντώνης Παππάς.

2004: Shake It

Τρία χρόνια μετά την 3η θέση των Antique, ο Σάκης Ρουβάς εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Τουρκία με το Shake It και η ανάποδη τούμπα του γίνεται viral. Το τραγούδι του και το ανεβαστικό χορευτικό του συγκεντρώνουν 258 βαθμούς και κατακτούν τους Eurofans.

2005: My Number One

Έναν χρόνο μετά τον Σάκη Ρουβά η Έλενα Παπαρίζου επιστρέφει με το My Number One στην Ουκρανία και φέρνει την πρώτη θέση στην Ελλάδα με 230 βαθμούς. Τη μουσική του τραγουδιού υπογράφει ο Μάνος Ψαλτάκης και τους στίχους ο Χρήστος Δάντης και η Ναταλίας Γερμανού.

2008: Secret Combination

Το 2008 η Καλομοίρα μαγεύει το ελληνικό, αλλά και το ευρωπαϊκό κοινό με το Secret Combintion. Η εμφάνισή της στη Σερβία αποσπά ιδιαίτερα καλές κριτικές. Τη σύνθεση του τραγουδιού υπογράφει ο Κωνσταντίνος Παντζής και τους στίχους ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος. Το τραγούδι συγκέντρωσε 218 βαθμούς και έδωσε την 3η θέση στην Καλομοίρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ