Το κοινό δήλωσε πολύ εμφατικά ποιο ήταν το τραγούδι που ήθελε, δίνοντας 439 βαθμούς στην Ουκρανία και φέρνοντάς τη στην πρώτη θέση της Eurovision 2022. Το απόλυτο φαβορί επιβεβαίωσε τον τίτλο του και πήρε τη νίκη με 631 βαθμούς συνολικά από τις επιτροπές και το κοινό.

«Μητέρα Στεφανία/Το χωράφι ανθίζει, αλλά τα μαλλιά της γίνονται γκρι/Τραγούδα μου ένα νανούρισμα μαμά» τραγούδησαν στη σκηνή του Pala Olimpico οι Kalush Orchestra εκπροσωπώντας την Ουκρανία στη Eurovision 2022 και ξεσήκωσαν το στάδιο με τον ιδιαίτερο ήχο τους, τη σκηνική παρουσία τους, αλλά και τη σημασία αυτής της εμφάνισης.

Το folk-rap συγκρότημα Kalush Orchestra πήρε το όνομά του από την ομώνυμη πόλη στους πρόποδες των Καρπαθίων και το τραγούδι Stefania, εμπνευσμένο από τη μητέρα του frontman, είναι αφιερωμένο στις μητέρες τους.

Δείτε την ερμηνεία τους στον τελικό της Eurovision:

Αν και η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη και το Die Together είχε μια εξαιρετική πορεία στη βαθμολογία των επιτροπών παίρνοντας αρκετά δωδεκάρια και συγκεντρώνοντας 158 βαθμούς αρχικά, ωστόσο στο televoting κατάφερε να αποσπάσει μόλις 57 βαθμούς. Έτσι έπιασε την 8η θέση με 215 συνολικά.

(EBU/Sarah Louise Bennett)

Δείτε την εμφάνιση της Αμάντας Γεωργιάδη με το Die Together:

Στη δεύτερη θέση της φετινής διοργάνωσης τερμάτισε το Ηνωμένο Βασίλειο με τον Σαμ Ρίντερ και το Spaceman συγκέντρωσε 466 βαθμούς.

Στην τρίτη θέση η Ισπανία με την εκρηκτική Chanel και το SloMo που πήραν 459 βαθμούς συνολικά.

Αναλυτικά οι τελικές βαθμολογίες των 25 χωρών που διαγωνίστηκαν στον 66ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ