Το γεγονός πως η Δόμνα Μιχαηλίδου μόλις στην ηλικία των 35 ετών κατέχει τους τίτλους της πανεπιστημιακού, πολιτικού και υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου ήρθε στην πολιτική σκηνή για να πρωταγωνιστήσει και όχι άδικα. Για πολλούς είναι ο άγγελος των ανηλίκων. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως από την 7η Ιουλίου του 2019 που εξελέγη με την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επικεντρωθεί στην παιδική προστασία και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Το βιογραφικό της είναι μακροσκελέστατο με τους τίτλους να ξεχωρίζουν ο ένας μετά τον άλλον. Απόφοιτη του πανεπιστημίου του Γιορκ με μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές σπουδές και διδακτορικό στην Ανάπτυξη και τις Οικονομικές κρίσεις από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριζ.

Για κάποιους αυτό έχει μικρή σημασία καθώς οι μέχρι στιγμής μεταρρυθμίσεις που έχει επιφέρει στο κομμάτι της προστασίας της οικογένειας και της ανηλικότητας ξεπερνούν τις περγαμηνές της. Η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι αυτή που καθιέρωσε το επίδομα γέννησης, ύψους 2000 ευρώ στο πλαίσιο της προστασίας της οικογένειας και των δημογραφικών πολιτικών. Είναι εκείνη που εξήγγειλε την πολιτική «μια οικογένεια για κάθε παιδί» για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας.Επιπλέον η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι η γυναίκα που συνέδεσε το όνομά της με την απλοποίηση των διαδικασιών αναδοχής, κάτι που μέχρι πρότινος αποτελούσε βραχνά στους ενδιαφερόμενους.

«Μέχρι τα 15 μου νόμιζα ότι είμαι υιοθετημένη», εξομολογήθηκε η Δόμνα Μιχαηλίδου

Η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι πολλά ακόμα. Τόσο ως πολιτικός όσο και ως άνθρωπος. Θα έλεγε κανείς πως είναι εκείνη που έκλεισε την πόρτα στον ξύλινο πολιτικό λόγο και άνοιξε μια χαραμάδα για να την πλησιάσουν όλοι. Σε πολλές περιπτώσεις τα κατάφερε καθώς μοιράστηκε άγνωστες ιστορίες με το κοινό. Ιστορίες με τις οποίες αρκετοί μπορεί να ταυτιστούν. «Μέχρι μεγάλη ηλικία νόμιζα ότι ήμουν υιοθετημένη. Κι αυτό γιατί οι γονείς μου είναι μαζί από τα 15 και με έκαναν στα 35. Είμαι μοναχοπαίδι, είχα και έναν συμμαθητή που μου το είχε πει και επέμενε οπότε είχα πιστεί ότι αφού με έκαναν 20 χρόνια μετά δεν μπορούσαν να κάνουν παιδί και με υιοθέτησαν. Πάντα έλεγα ότι δεν μου κάνει καμία διαφορά.

Δηλαδή πείστηκα ότι δεν είμαι υιοθετημένη στα 15 μου. Στο δημοτικό είχα ζητήσει το πιστοποιητικό γεννήσεως και για να μην τη στεναχωρήσω της είχα πει ότι κάνουμε μια εργασία στο σχολείο και μας το ζήτησαν. Δεν έδωσε σημασία και δεν μου το έδωσε ποτέ. Αυτό λειτούργησε και σαν τεκμήριο για να επιβεβαιώσω ότι είμαι υιοθετημένη. Τώρα όταν με βλέπω αντιλαμβάνομαι ότι είμαι ίδια ο πατέρας μου, οπότε δεν τίθεται πια αυτό το ερώτημα», εξομολογήθηκε με μια δόση χιούμορ τον Δεκέμβριο του 2021 στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» και τον Κώστα Τσουρό.

Το άγνωστο περιστατικό την πρώτη μέρα στο υπουργικό γραφείο

Μπορεί να γεννήθηκε και να μεγάλωσε στον Πειραιά αλλά έχει ζήσει στη Βραζιλία, την Ινδία, το Σουδάν και την Ουγκάντα. Και όχι μόνο. Σε συνέντευξή της τον Ιούλιο του 2022 στο Breakfast@Star η ίδια αποκάλυψε πως έχει αλλάξει τρεις φορές καριέρα ενώ μίλησε για την αμφισβήτησην που έχει βιώσει ως πολιτικός: «Δέχτηκα αμφισβήτηση και μπορώ να πω ότι δέχομαι ακόμα όχι βέβαια σε τόσο μεγάλο σημείο. Για αρκετό καιρό πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.

Τα πιο έντονα στερεότυπα είναι αυτά που είναι και τα πιο εύκολα στον ήχο τους. Δηλαδή όταν κάποιος λέει “είναι πολύ ωραίο κορίτσι αλλά είναι και πολύ έξυπνο”. Αυτό το “αλλά” είναι κάτι που κρύβει ένα πολύ έντονο στερεότυπο. Την πρώτη μέρα που πήγα στο γραφείο μου ήρθε ένας πολύ καλοπροαίρετος κύριος και είπε “σε όποιο από τα τέσσερα θέλετε μπορείτε να κάτσετε”, εννοώντας και υπονοώντας ότι εγώ είμαι στη γραμματειακή υποστήριξη του υφυπουργού και μου επέτρεψε να διαλέξω ποιο γραφείο θέλω.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου και η Κιβωτός του κόσμου

Με τις σοκαριστικές καταγγελίες να διαδέχονται η μια την άλλη, η Δόμνα Μιχαηλίδου δεν διστάζει να πάρει θέση, να διαχειριστεί τις κρίσεις, να δόσει τέλος σε νοσηρές καταστάσεις και να προειδοποιήσει ότι «τα στόματα άνοιξαν».

«Πρέπει να αλλάξει η κατάσταση αυτή, πρέπει να μπει μέσα μία διοίκηση η οποία έχει την γνώση και την τεχνογνωσία από την παιδική προστασία και επίσης να ξέρουμε ότι θα είναι διαφανείς και αποτελεσματικοί άνθρωποι», δήλωσε λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί ως νέα πρόεδρος της Κιβωτού η Αλεξάνδρα Μαρτίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αλλάζει τη διοίκηση σε εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις και όταν κινδυνεύουν οι φιλοξενούμενοι, η Δόμνα Μιχαηλίδου είχε δεχθεί κριτική.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα Mega έκανε πρόβλεψη ότι πρόκειται να έρθουν στην επιφάνεια καταγγελίες και για άλλες δομές ενώ υπογράμμισε ότι μέσα σε τρία χρόνια έχει επιτευχθεί η αποϊδρυματοποίηση 40% των παιδιών που ζούσαν μέσα σε δομές.

Όλα δείχνουν πως η Δόμνα Μιχαηλίδου ήρθε για να βάλει τέλος σε όσα για χρόνια κρύβονταν… κάτω από το χαλί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ