Στο Mega και την εκπομπή Live News εμφανίστηκε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος και μίλησε για τη φιλία του με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Παράλληλα σχολίασε την απόφαση της κυβέρνησης να μην γίνει η κηδεία δημοσία δαπάνη.

«Το περίμενα πως η απόφαση της κυβέρνησης θα ήταν να μην τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και να μην γίνει η κηδεία δημοσία δαπάνη. Πιστεύω πως θα έπρεπε να τιμηθεί περισσότερο. Υπήρξε για κάποια χρόνια βασιλιάς των Ελλήνων, ήταν ο τέως βασιλιάς των Ελλήνων αλλά έκπτωτος δεν σημαίνει πως διαγράφεται η ιστορία. Η ιστορία θα τον κρίνει αλλά ο θάνατος είναι θάνατος και πρέπει να τον τιμούμε», εξήγησε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος μιλώντας για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Στη συνέχεια ανέφερε για τη γνωριμία τους: «Τον γνωρίζω πριν παντρευτεί την Άννα Μαρία, πριν γίνει βασιλιάς συνεπώς, έχω μια μακρά διαδρομή μαζί του. Και στην Ελλάδα και στο Λονδίνο κατά τη χούντα, στη Ρώμη αλλά και όταν εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Πόρτο χέλι πρόσφατα. Είχε μια πολύ μεγάλη αγάπη. Τι αγαπούσε πολύ; Αγαπούσε πολύ τον ελληνικό λαό. Λειτούργησε όπως πίστευε πως έπρεπε να λειτουργήσει.

Έκανε μια θαυμάσια οικογένεια, ήταν συναισθηματικό και πολύ γενναιόδωρος, ακέραιος. Πολλοί διαφωνούν φυσικά με τις επιλογές και τις αποφάσεις του αλλά όλα αυτά δεν κρίνονται σήμερα αλλά θα κριθούν από τους ιστορικούς του μέλλοντος. Εξάλλου έχουν γραφτεί ήδη πάρα πολλά, θετικά ή αρνητικά».

Τέλος ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος σχολίασε την αποζημίωση που έλαβε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: «Διεκδικούσε πολλά περισσότερα αλλά τόσα έδωσε με την απόφασή του, το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Εκεί όπου πιστεύω υπήρξε μια σοβαρότατη αστοχία, ένα σφάλμα είναι η αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας. Δηλαδή δεν έχει καμία ούτε πολιτική, ούτε ιστορική, ούτε κοινωνική σημασία και δεν μπορεί να σταθεί ούτε να τεκμηριωθεί μια τέτοια απόφαση.

Δηλαδή δεν μπορείς να λες σε έναν άνθρωπο ο οποίος βασίλευσε, υπήρξε βασιλιάς των Ελλήνων για κάποια χρόνια. Πώς του παίρνεις την ιθαγένεια; Του έδωσαν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για να μπορέσει να εισπράξει το ποσό που του έδωσε το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ