Η αγάπη της Μόνικα Μπελούτσι για την Ελλάδα είναι γνωστή. Τώρα η διάσημη Ιταλίδα ηθοποιός είναι έτοιμη να ανέβει στη σκηνή για να υποδυθεί τη θρυλική Ελληνίδα ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας.

«Είμαι συγκινημένη που βρίσκομαι εδώ. Αγαπώ την χώρα σας, το ξέρετε αυτό. Θα είναι τρία πολύ έντονα βράδια» είπε η ηθοποιός στη συνέντευξη Τύπου.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της Μόνικα Μπελούτσι στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, τη Δευτέρα. (Θωμάς Δασκαλάκης/NDP)

Πιο συγκεκριμένα, στις 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου ανεβαίνει στη σκηνή του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού, προκειμένου να αφηγηθεί «επιστολές και αναμνήσεις της Μαρίας Κάλλας» (Maria Callas: Lettres & Mémoires) που θα αναγνώσει στα γαλλικά. Η ανάγνωση βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Tom Volf -σκηνοθέτη και της παράστασης, αλλά και της πρόσφατης ταινίας Maria by Callas – στο οποίο συγκέντρωσε πάνω από 350 αδημοσίευτα γράμματα της Κάλλας, γραμμένα από την ίδια στη διάρκεια 30 ετών (1946-1977).

Με αφορμή τις πολυαναμενόμενες εμφανίσεις της θυμόμαστε τις γυναίκες από τον παγκόσμιο αλλά και εγχώριο χώρο του θεάματος που προσπάθησαν να αγγίξουν τον μύθο της.

«Υπάρχουν δύο άνθρωποι μέσα μου, η Μαρία και η Κάλλας …» έλεγε η κορυφαία καλλιτέχνις. Υπάρχουν κάποιες γυναίκες που τόλμησαν να ερμηνεύσουν το πάθος της.

Φανί Αρντάν

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός υποδύθηκε τη Μαρία Κάλλας στην ταινία Callas Forever. Πρόκειται για μια βιογραφική ταινία του 2002 σε σκηνοθεσία του Φράνκο Τζεφιρέλι, ο οποίος συνέγραψε το σενάριο με τον Μάρτιν Σέρμαν. Ουσιαστικά ήταν ένα αφιέρωμα στην παντοτινή φίλη του Τζεφιρέλι, τη διεθνούς φήμης ντίβας της όπερας Μαρία Κάλλας Maria Callas, την οποία σκηνοθέτησε στη σκηνή στα Norma, La traviata και Tosca.

Όπως μάλιστα είπε και η ίδια «Τη Μαρία Κάλλας τη θαύμαζα. Άκουσα ότι όταν πήγαινε στο ωδείο εδώ στην Αθήνα με τον καθηγητή της, έμπαινε το πρωί και έβγαινε το βράδυ. Είχε περιέργεια, ένα χαρακτηριστικό που θαυμάζω. Σε αυτόν τον ρόλο είχα την επιθυμία να εξερευνήσω το φαινόμενο της καταστροφής γιατί εκείνη αναζητούσε τη φλόγα ακόμα και έως τον θάνατο. Μου έμαθε πολλά η Μαρία Κάλλας. Μέχρι το τέλος της ζωής της πίστευε ότι θα της ζητούσαν να ξαναπαίξει τη Νόρμα. Μέχρι το τέλος έκανε πρόβες. Έζησε τη ζωή της, κράτησε ακέραιη τη ζωή του καλλιτέχνη. Μπράβο. Ηταν γενναία πράγματι. Ήταν γενναία».

Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει το φιλοθεάμον κοινό να δει την εκδοχή της εκκεντρικής αλλά και ταλαντούχας performer Μαρίνα Αμπράμοβιτς πάνω στην ερμηνεία του φαινόμενου Μαρία Κάλλας.

Στις 24, 25, 26, 28, 29 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα φιλοξενηθεί το νέο φιλόδοξο οπερατικό πρότζεκτ της ιέρειας της performance art, Μαρίνας Αμπράμοβιτς. Η παράσταση με τίτλο, “7 θάνατοι της Μαρίας Κάλλας” αποτελεί μια διεθνή συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας (Μόναχο), τη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου και την Εθνική Όπερα των Παρισίων. Σε επτά μικρού μήκους ταινίες και μαζί με τον Ουίλλεμ Νταφόε, η Αμπράμοβιτς θα πεθάνει επτά φορές, και στο τέλος της παράστασης, με τον αληθινό θάνατο της Μαρίας Κάλλας στο Παρίσι το 1977, θα βρεθεί στη σκηνή παίζοντας τον εαυτό της.

«Όταν την άκουσα για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο, στην κουζίνα της γιαγιάς μου στην τότε Γιουγκοσλαβία, μαγεύτηκα και ανατρίχιασα» είχε δηλώσει στους New York Times η καλλιτέχνις. «Μετά, έμαθα τα πάντα για εκείνη. Διάβασα οχτώ βιογραφίες της, και είδα τόσες ομοιότητες μεταξύ μας. Είμαστε και οι δύο Τοξότες και είχαμε και οι δύο κακές μητέρες. Επίσης είχε αυτή την εξαιρετική ένταση στα συναισθήματά της, μπορούσε να είναι ευάλωτη και δυνατή ταυτόχρονα».

Φέι Ντάναγουεϊ

Το 1997, η Ντάναγουεϊ έπαιξε τη Μαρία Κάλλας στη σκηνή για ένα χρόνο στο βραβευμένο με Tony θεατρικό έργο του Τέρενς ΜακΝάλι, ​​Master Class. Ήταν ένα υπέροχο κάστινγκ λόγω των ομοιοτήτων που είχε η καριέρα και η προσωπικότητα της Κάλλας και της Ντάναγουεϊ – και οι δυο γυναίκες θεωρήθηκαν τελειομανείς. Όπως υποστήριξε η βραβευμένη με Όσκαρ, Αμερικανίδα ηθοποιός, «αυτή η γυναίκα άλλαξε μια μορφή τέχνης. Η Κάλλας ήταν για την όπερα, ότι ήταν ο Φελίνι για τον κινηματογράφο». Το έργο έλαβε εξαιρετικές κριτικές.

Από την αγάπη της για την Κάλλας, η Ντάναγουεϊ αγόρασε τα δικαιώματα του έργου και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να γράψει, να σκηνοθετήσει και να πρωταγωνιστήσει στην ομότιτλη ταινία. Τα γυρίσματα ωστόσο του project έχουν παγώσει.

Παζ Βέγκα

Την αξέχαστη τραγουδίστρια της όπερας Μαρία Κάλλας υποδύθηκε η Παζ Βέγκα στην ταινία Grace of Monico, στο οποίο μάλιστα βλέπουμε τη Νικόλ Κίντμαν στον ρόλο της Γκρέις Κέλι. Η ταινία επικεντρώνεται σε μια περίοδο έξι μηνών το 1962, όταν ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό ήταν σε διαμάχη με τη Γαλλία και τον τότε Γάλλο Πρόεδρο Σαρλ Ντε Γκωλ. Σύμφωνα με το σενάριο η πριγκίπισσα Γκρέις προσπάθησε μέσα από τα παρασκήνια να αποτρέψει το πραξικόπημα. Εκείνη την εποχή, η Γκρέις γνώρισε την Κάλλας, η οποία είχε σχέση με τον Έλληνα εκατομμυριούχο Αριστοτέλη Ωνάση.

H Παζ Βέγκα ως Μαρία Κάλλας. (IMDB)

Οι Ελληνίδες που την αποθέωσαν

Τη Μαρία Κάλλας έχουν υποδυθεί με πολύ καλές κριτικές και Ελληνίδες ηθοποιοί. Η Κάτια Δανδουλάκη ανέβασε στο δικό της θέατρο το έργο Master Class το 1997-1998 σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη και μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη.

Την Κάλλας υποδύθηκε και η Κατερίνα Παπουτσάκη στο έργο  «Ωνάσης! Τα θέλω όλα» που ανέβηκε το 2019 στο θέατρο Παλλάς σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Τέλος, συνυφασμένη κατά κάποιον τρόπο με την Κάλλας είναι και η Μαρία Ναυπλιώτου. Φέτος η ίδια αναμένεται να την ενσαρκώσει για άλλη μια φορά.

Πιο συγκεκριμένα, το Master Class, η παράσταση – φαινόμενο που έχει αποθεωθεί από κοινό και κριτικούς, θα συνεχίσει το ταξίδι της για 4η χρονιά, αυτή τη φορά στο Θέατρο Παλλάς από 1 Νοεμβρίου. Στον ρόλο της Μαρίας Κάλλας θα δούμε τη Μαρία Ναυπλιώτου, ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ